Valér
-2 °C
0 °C

Dárdai: Ha tótágast állok, akkor sem tesznek be

2008.09.26. 10:53
Tizenkettedik szezonját kezdte a német élvonalban Dárdai Pál, aki ha eddig ki is került a Hertha BSC kezdőcsapatából, rendre visszaverekedte magát. A válogatottban is játszhat átmeneti mellőzés után. A Herthában viszont nem nagyon, emiatt most elkeseredettebb, mint máskor, mert hamarosan 33 éves lesz. Dárdai Pál elmenne Berlinből.

A Hertha BSC szerdán kiesett a német kupából, így Dárdai Pálnak idén sem teljesülhet a nagy álma, nem játszhat Berlinben saját közönség, telt ház előtt kupadöntőt. „Úgy látszik, ez már csak a fiamnak jöhet össze, nekem hiányozni fog az életemből” – válaszolta felvetésünkre.

Bosszantotta, hogy gyenge, sokat bizonytalankodó Dortmundtól kaptak ki, amelyet meg kellett volna verniük. „A rosszabb csapat megérdemelten nyert” – értékelt sommásan a középpályás, aki ezúttal sem kapott lehetőséget a meccsen, sérülése után egyelőre nem verekedte vissza a helyét a kezdőbe.

Az 53-szoros válogatott Dárdai a teljes felkészülést végigcsinálta, aztán megsérült, öt hetet kihagyott, a helyére kerülő két fiatal pedig az átlagosnál jobb teljesítményt nyújt.

„A brazil Cicero és a szerb Kacsar is huszonkét-huszonhárom éves, nekem, az öregnek nehéz versenyeznem velük. Pár éve még az idősebb, rutinosabb játékosnak kedveztek volna a klubnál, ha ugyanolyan teljesítményre képesek, de a játékospolitika mostanra átalakult, a fiatalabbak kerülnek előnyös helyzetbe. Ha netán két vereségbe beleszaladnánk, előfordulhatna, hogy az öreget, vagyis engem újra elővennének, addig meg edzek, teszem a dolgomat.”

A márciusban 33 éves Dárdai tisztában van lehetőségeivel, nem lankadt a harci kedve, ám ha a nyárra gondol, a klubváltás kerül előtérbe, mert amennyiben huszonöt tétmeccsen nem szerepel, szerződését automatikusan nem hosszabbítják meg. „Logikus a szerződés, ezért is írtam alá. Senkinek sem jó, ha lefoglalok itt egy helyet.”

Ha eddig kitették a csapatból, rendre vissza tudta szerezni a helyét – nem sok magyar büszkélkedhet ilyesmivel –, csapatkapitány is volt, a korábban őt mellőző Falko Götz megkedvelte, a szezon végére a nyakába borult.

„Nincs miért szégyenkeznem, de az évek sajnos elmúltak. Amikor három éve kikerültem a kezdőből, keserves időszak volt. Éreztem magamban az erőt, és három évvel fiatalabb voltam. Ez a legnagyobb különbség a mostani és az akkori mellőzésem közt. Bár az erőt most is érzem. De idősebb vagyok. Ha a fejem tetejére állok is, ezen akkor sem tudok változtatni. Ha tótágast állok, akkor sem tesznek be. Ha a Bundesliga már erős lenne nekem, Ausztriába vezethet az utam, nyáron megkerestek, nem is rossz csapatok. Lehet, ha egy csapat itt beszorul, és benn akar maradni, és kell neki egy jó középpályás, aki irányítani tudja a társait, és akkor megint előkerülök. Ki tudja? Sok a lehetőség, és akkor még nem beszéltünk Dubajról vagy Pécsről. Haza is csak úgy szeretnék menni, ha még tudok segíteni. Bár még senkivel sem beszéltem, de a szép célokról értesültem.”

Dárdai elárulta, nem érzi jól magát a bőrében, csak ül a kispadon, és néz ki a fejéből. A Hertha pillanatnyilag kilencedik a bajnokságban, még áll az UEFA-kupában, nagy esélyük van a csoportkörös részvételre is, ami viszont növelheti Dárdai esélyeit a pályára lépésre, hiszen a rotációs elv kedvezhet neki.

5. az örökrangsorban, 5 BL-meccse van

Dárdai Pál eddig 253 élvonalbeli meccsen lépett pályára a Herthában, még kettő hiányzik ahhoz, hogy a klub színeiben 4. legyen a Bundesliga 1-ben legtöbbet játszottak listáján. Összesen tizennyolc gólt szerzett. A legemlékezetesebb ezek közül az, amelyet a Bayern Münchennek lőtt, de a Bayer Leverkusen elleni győztes találatát is jegyzett. A Bajnokok Ligájában – az 1999-2000-es szezonban – öt meccsen szerepelt, a Galatasaray ellen kimagaslóan játszott, másfelesre értékelte a Kicker. A Chelsea és a Milan ellen is bevetették.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!