Olivér
4 °C
8 °C

Az UEFA-kupa jövőre teljesen megváltozik

2008.09.26. 13:43 Módosítva: 2008-09-26 13:57:40
Az UEFA-kupa neve 2009-től UEFA Európa Liga lesz, több csapattal, jobb rendszerben bonyolítják majd le, és a szövetség reményei szerint több pénz is lesz mögötte. Friss hírek rövid UEFA-kupa-történelemmel.

Az UEFA jelenleg is folyó kongresszusán több fontos kérdésben is döntéseket hoznak, az első ezek közül az UEFA-kupa nevének és lebonyolítási rendszerének megváltoztatása volt. Az európai futballszövetség már 2007-ben határozott arról, hogy a második számú kupát teljesen megreformálja, az elmúlt fél évben ennek lehetséges variációit mérlegelte a testület, amelyek eredményeként a kongresszus péntek délelőtti ülésén megszületett az UEFA Európa Liga.

A 2009/10-es szezontól érvénybe lépő változások közül a legfontosabb, hogy szemben a jelenlegi lebonyolítási rendszerrel jövőre 48 csapatos teljes csoportkört rendeznek oda-visszavágós alapon. A kiírásnak saját szponzorai lesznek, a közvetítési jogok fölött is egy központi szervezet diszponál, ezzel biztosítva, hogy az új kupához tartozó új arculat mellett az önálló működés megteremtésének feltételei is adottak legyenek.

„Ezek a változások a nagy múltú kupasorozat fejlesztését szolgálják, ami mindig nagyon fontos szerepet játszott az európai klubfutballban, így az UEFA számára is kiemelt fontossággal bír" – olvasható az elnök, Michel Platini szavai az uefa.comon.

„A változtatások bevezetésének következtében több játékos, klub és szurkoló vehet részt a csapatok európai versengésében, ez pedig nagy lökést ad az átformált sorozatnak” – tette hozzá az UEFA francia elnöke.

A szervezet egyértelmű célja, hogy a Bajnokok Ligája miatt háttérbe szorult második számú kupának új impulzust adjon. Platini megválasztásakor a futball szempontjából kevésbé jelentős országok felzárkóztatását nevezte meg fő céljaként, és a közleményben is olvasható, hogy a döntéssel lehetőséget kívánnak adni kisebb csapatoknak is, hogy részt vegyenek egy európai klubtornán.

logook

Az UEFA-kupa ezen a néven 1972-ben indult útjára – az első kiírást a Tottenham Hotspur nyerte –, korábban Vásárvárosok Kupája néven 1955-től játszottak egymással azok a klubok, amelyek nem a két héttel korábban megalapított Bajnokcsapatok Európa Kupája sorozatban indulhattak. Az UEFA-kupában, illetve elődjében először 10 csapat vett részt, 1960-ban már 16, két évvel később 32 csapat nevezett. Napjainkban több mint 100 klub indul el évről évre a több alkalommal megváltozatott lebonyolítású sorozatban.

A döntőket egészen 1998-ig oda-visszavágós rendszerben játszották, tíz évvel ezelőtt az első egymeccses döntőn az Inter győzött a Lazio ellen. A kilencvenes évek vége a fenti szabálymódosításon kívül is hozott komoly változást, az UEFA 1961-es életre hívása után 1999-ben megszüntette a Kupagyőztesek Európa Kupáját (az utolsó döntőben a Lazio a Mallorcát verte), és 2000-től a kupagyőztesek is az UEFA-kupában indultak.

A 2000-es évektől a mezőny megerősítését célozta az a változtatás, hogy a BL-selejtezők harmadik körének kiesői és a későbbi csoportok harmadik helyezettjei az UEFA-kupában folytathatták. 1995-től az Intertotó Kupa is hivatalos UEFA-sorozattá vált, innen először két csapat juthatott a kupa selejtezőibe, mára azonban már 11 csatlakozik a mezőnyhöz az Intertotóból; további újítás volt a fair play-díjas csapatok részvétele is.

2005-ben az UEFA-kupában is bevezették a csoportköröket, de a BL-től eltérően nem oda-visszavágós rendszerben, hanem sorsolás útján eldöntve, ki melyik ellenfelével hol játszik. A sorozat lebonyolítási rendje sok vitára adott okot a résztvevők között, hiszen a kívánatosnál nagyobb szerepet játszott a szerencse.

Az UEFA-kupa, ha második számú versengésként tekintünk is rá, rengeteg jó mérkőzést, izgalmas döntőket és az ismeretlenségből előtűnő csapatot hozott. Elég, ha csak az utóbbi évekre gondolunk, hiszen a címvédő Zenit mellett a Sevilla is az UEFA-kupában mutatta meg először magát. Sokan szívesen emlékeznek a Middlesbrough vagy az Espanyol menetelésére, vagy az egészen döntőig jutó, és ott fantasztikus meccset játszó spanyol Alavés remek játékára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?