Huba
19 °C
33 °C

Az UEFA-kupa jövőre teljesen megváltozik

2008.09.26. 13:43 Módosítva: 2008-09-26 13:57:40
Az UEFA-kupa neve 2009-től UEFA Európa Liga lesz, több csapattal, jobb rendszerben bonyolítják majd le, és a szövetség reményei szerint több pénz is lesz mögötte. Friss hírek rövid UEFA-kupa-történelemmel.

Az UEFA jelenleg is folyó kongresszusán több fontos kérdésben is döntéseket hoznak, az első ezek közül az UEFA-kupa nevének és lebonyolítási rendszerének megváltoztatása volt. Az európai futballszövetség már 2007-ben határozott arról, hogy a második számú kupát teljesen megreformálja, az elmúlt fél évben ennek lehetséges variációit mérlegelte a testület, amelyek eredményeként a kongresszus péntek délelőtti ülésén megszületett az UEFA Európa Liga.

A 2009/10-es szezontól érvénybe lépő változások közül a legfontosabb, hogy szemben a jelenlegi lebonyolítási rendszerrel jövőre 48 csapatos teljes csoportkört rendeznek oda-visszavágós alapon. A kiírásnak saját szponzorai lesznek, a közvetítési jogok fölött is egy központi szervezet diszponál, ezzel biztosítva, hogy az új kupához tartozó új arculat mellett az önálló működés megteremtésének feltételei is adottak legyenek.

„Ezek a változások a nagy múltú kupasorozat fejlesztését szolgálják, ami mindig nagyon fontos szerepet játszott az európai klubfutballban, így az UEFA számára is kiemelt fontossággal bír" – olvasható az elnök, Michel Platini szavai az uefa.comon.

„A változtatások bevezetésének következtében több játékos, klub és szurkoló vehet részt a csapatok európai versengésében, ez pedig nagy lökést ad az átformált sorozatnak” – tette hozzá az UEFA francia elnöke.

A szervezet egyértelmű célja, hogy a Bajnokok Ligája miatt háttérbe szorult második számú kupának új impulzust adjon. Platini megválasztásakor a futball szempontjából kevésbé jelentős országok felzárkóztatását nevezte meg fő céljaként, és a közleményben is olvasható, hogy a döntéssel lehetőséget kívánnak adni kisebb csapatoknak is, hogy részt vegyenek egy európai klubtornán.

logook

Az UEFA-kupa ezen a néven 1972-ben indult útjára – az első kiírást a Tottenham Hotspur nyerte –, korábban Vásárvárosok Kupája néven 1955-től játszottak egymással azok a klubok, amelyek nem a két héttel korábban megalapított Bajnokcsapatok Európa Kupája sorozatban indulhattak. Az UEFA-kupában, illetve elődjében először 10 csapat vett részt, 1960-ban már 16, két évvel később 32 csapat nevezett. Napjainkban több mint 100 klub indul el évről évre a több alkalommal megváltozatott lebonyolítású sorozatban.

A döntőket egészen 1998-ig oda-visszavágós rendszerben játszották, tíz évvel ezelőtt az első egymeccses döntőn az Inter győzött a Lazio ellen. A kilencvenes évek vége a fenti szabálymódosításon kívül is hozott komoly változást, az UEFA 1961-es életre hívása után 1999-ben megszüntette a Kupagyőztesek Európa Kupáját (az utolsó döntőben a Lazio a Mallorcát verte), és 2000-től a kupagyőztesek is az UEFA-kupában indultak.

A 2000-es évektől a mezőny megerősítését célozta az a változtatás, hogy a BL-selejtezők harmadik körének kiesői és a későbbi csoportok harmadik helyezettjei az UEFA-kupában folytathatták. 1995-től az Intertotó Kupa is hivatalos UEFA-sorozattá vált, innen először két csapat juthatott a kupa selejtezőibe, mára azonban már 11 csatlakozik a mezőnyhöz az Intertotóból; további újítás volt a fair play-díjas csapatok részvétele is.

2005-ben az UEFA-kupában is bevezették a csoportköröket, de a BL-től eltérően nem oda-visszavágós rendszerben, hanem sorsolás útján eldöntve, ki melyik ellenfelével hol játszik. A sorozat lebonyolítási rendje sok vitára adott okot a résztvevők között, hiszen a kívánatosnál nagyobb szerepet játszott a szerencse.

Az UEFA-kupa, ha második számú versengésként tekintünk is rá, rengeteg jó mérkőzést, izgalmas döntőket és az ismeretlenségből előtűnő csapatot hozott. Elég, ha csak az utóbbi évekre gondolunk, hiszen a címvédő Zenit mellett a Sevilla is az UEFA-kupában mutatta meg először magát. Sokan szívesen emlékeznek a Middlesbrough vagy az Espanyol menetelésére, vagy az egészen döntőig jutó, és ott fantasztikus meccset játszó spanyol Alavés remek játékára.