Viola
-6 °C
-2 °C

Davison: A Ferencváros fantasztikus klub

2008.09.30. 11:38 Módosítva: 2015-05-21 04:01:00
A magyar stadionhelyzet a 20 évvel ezelőtti Angliát idézi, állítja Bobby Davison. Az NB II.-es Ferencváros vezetőedzője szerint a magyar játékosok technikásak, lelkesek és motiváltak, a bóját is maguktól szedik össze.

Mielőtt a Ferencváros edzője lett, megfigyelői státust töltött be a klubnál. Mit látott?

Az volt a feladatom, hogy felmérjem a klubban rejlő lehetőségeket, a labdarúgásban és egyéb szinteken is, és az akadémiát kellett előkészítenem. Mindent át kellett néznem, a játékosokról, klubfelépítésről, a klubalkalmazottakról.

A vezetőedzői posztot miért vállalta?

Tudtam, hogy sok dolgom lesz, sok minden fejlesztésre szorul, és az akadémia előkészítése sem kis munka, utóbbiban viszont benne van az aranybánya lehetősége. Nagyon gyorsan történnek a dolgok a futballban, egyik pillanatban még Sheffieldben voltam, aztán itt, és felkértek, nekem pedig tetszett a feladat.

Jelenleg mi a fontosabb, az akadémia, vagy a felnőttcsapat?

Természetesen a felnőttek és a következő mérkőzés, de a jövő az akadémia.

Milyen csapatot vett át? Mi a véleménye elődje, Csank János munkájáról?

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Nem szeretném minősíteni. Az azonban biztos, szerencséje sem volt, többször is az utolsó pillanatokban kapott gólt a csapata, míg a túloldalon sokszor a gólvonalról tudtak tisztázni az ellenfelek. Egyébként is furcsa ez, mert a Sheffield edzőjét is imádták, amíg jöttek az eredmények. Aztán kikapott egyszer, és már edzőkérdés volt. Így van ez mindenhol.

Mit tudott a Ferencvárosról, mielőtt idekerült?

A Ferencváros fantasztikus klub, nagy eredményekkel, de most messze van a korábbi sikerektől. Az a feladatunk, hogy visszavigyük oda, ahol volt. Emlékeztem a Millwall meg a Newcastle elleni meccsekre, de nem követtem a magyar bajnokságot, így csak ezekről tudtam. Régebben nagyon tisztelték Angliában a Ferencvárost, de a magyar focival együtt eltűnt az emberek szeme elől.

Anglia után nem furcsa a nem éppen modern magyar stadionokban játszani?

Itt ugyanaz a helyzet, mint 20 éve Angliában, csak ott a botrányok miatt mindent át kellett építeni. Nem annyira lehangoló, mint azt gondoljuk, játszottam én is ilyenekben. Nem fedett, nincs világítás, de a gyep nem rossz, és ez a fontos.

Mit érhet el a Ferencváros az ön vezetésével?

Ez mindegy, most egyelőre csak a következő meccs számít. Egyelőre annyi kell, hogy jól és okosan játsszanak, sokat fussanak a fiúk, aztán kiderül, hogy ez mire lesz elég. A játékosoknak önmagában elég motiváció, hogy magukra veszik a mezt, és nagyon fontos nekik, hogy a Fradiban játszanak.

Elégedett mindenki hozzáállásával?

Nagyon tetszik a játékosok motiváltsága, meg az, hogy nem kell őket noszogatni, maguktól megcsinálnak mindent. Olyan lelkesek, hogy edzés után maguktól mennek összeszedni a bójákat. Angliában ilyen nincs. Úgy hajtanak, hogy mondani sem kell nekik semmit, pedig szét vannak hajtva rendesen.

Mi a véleménye azokról a kommentárokról, hogy az angolokat csak az ingatlan érdekli?

02

Nem az ingatlanról szól ez az egész, bár tudom, sokan így gondolják. Kevin McCabe imádja a klubot, eszébe sem jut ilyesmi. Hosszú távon gondolkozik, fejleszteni akar, mint eddig bárhol. Ezért van csapata a világ több részén, Kínában és Dél-Amerikában is. Nagy potenciált lát a klubban.

A Ferencvárosnál előfordult már, hogy a szurkolók váltottak edzőt. Nem tart ettől?

A szurkolók minden csapatnál nagyon fontosak, és mi szerencsések vagyunk, mert látjuk, hogy amíg másnak nyolcvan szurkolója utazik el idegenbe, a Fradit elkíséri kétezer. Azzal nem törődök, ha velem foglalkoznak, csak az a fontos, hogy a csapat mellett álljanak, segítsék, mert a rossz közönség sokat tud ártani.

Sokan mondják, a Ferencváros-játékosok erőnléte kiemelkedő a magyar mezőnyben.

Nem csinálunk mást, mint eddig, csak kicsit másképp. Nem tudom, korábban ez hogy működött, az erőnléti edzések jól mennek, jó erőben vannak a fiúk, ez igaz.

Van játékosa, akit merne a magyar válogatottba ajánlani?

Ez nem az én feladatom, a válogatottért Erwin Koeman felel.

És ki az, akit bátran beajánlana Angliába, akár a Sheffieldbe?

04

Ezt sem az én feladatom eldönteni. Sok kemény munkára van szükség, jelenleg mindenki partner benne. Elégedett vagyok azzal, amit a játékosoktól látok. A magyar futballistákat technikásnak tartom, és nekem úgy tűnik, az erőnléttel sincs baj.

A szurkolók a fiatal Tóth Bencét tartják az egyik legnagyobb ígéretnek a klubnál. Milyen jövő várhat rá?

Tóth Bence nagyon tehetséges, de egyelőre csak néhány meccset játszott, majd elválik, mi lesz belőle. Látszik, hogy tehetséges, de nem szabad rá nagy terhet rakni. Olyanná kell tenni a játékosokat, mint Rooney meg Walcott. Fiatalon meg kell adni az esélyt, de csak jó csapatban. Nem szabad gyenge csapatba bedobálni őket, mert attól csak rosszabb lesz nekik, összeroppannak, ezért fontos, hogy a játéklehetőség mennyiségét is okosan válasszák meg.

Hallani, hogy télen jelentős erősítéseket terveznek. Kiket tart érdemesnek szerződtetni a magyar mezőnyből?

Több játékost is figyelünk, és az akadémián zajló munkát is követjük. De tudni kell, nem fogunk sok pénzt fizetni senkiért. Nyáron tárgyaltunk egy elismert magyar játékossal, aki iszonyatos fizetést kért, nem igazoltuk le.

Mi történik, ha nem sikerül kiharcolni a feljutást?

Erről nem is beszélünk, a csapat képes rá, hogy feljusson. A jövőbe nem látok, nem is foglalkozom ezzel. Csak az elvégzett munkában hiszek, számomra mindig csak a következő meccs a fontos. A játékosoknak is ezt mondom, ne foglalkozzanak ilyenekkel, tegyék a dolgukat.

A Haladás elleni meccsel elszálltak a nemzetközi kupaszereplés esélyei. Milyen következményei lehetnek a találkozónak?

Soha nem jó a vereség, de így ki lehet kapni. Felállítottunk egy fontossági sorrendet, ebben a bajnokság áll az első helyen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!