Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

László nem veri a bírót, nyeri a meccseket

2008.12.05. 20:23
A negyvennégy éves László Csabáért lelépési díjat fizetett a skót Hearts az ugandai szövetségnek, mindenképpen őt akarták edzőnek. Az erdélyi tréner zsinórban ötször nyert, de szeretne két lábbal a földön maradni. Figyeli a magyar futball történéseit, a magyar játékosokat, ám Király Gábort nem tudta megszerezni. Reméli, Angliába vezethet az útja.
laszlocsaba

A skót első osztályban szereplő Hearts futballcsapata a múlt hét végén 2-1-re verte a legutóbb UEFA-kupa-döntős Glasgow Rangerst, ezzel megerősítette harmadik helyét a tabellán. A Hearts november 2-án kikapott a Celtictől, azóta zsinórban ötödik győzelmét érte el, és minden esélye megvan arra, hogy a bronzérmes pozíciót megőrizze. Három ponttal előzi meg az Aberdeent, a két nagynak tetemes az előnye velük szemben.

"Jaj, ne gondoljunk ennyire előre, mert nekünk most nem ez a feladatunk, hanem az, hogy a rájátszás hat legjobb csapata közt legyünk. Tavaly nem sikerült, nyolcadik lett a klub, és ez még egyszer nem fordulhat elő. Maradjunk csak páros lábbal a földön” - vágott bele a csapat vezetőedzője, László Csaba. Az erdélyi születésű szakember Uganda válogatottját hagyta el a klub kedvéért, ahol akkor ismerték meg a nevét, amikor az UEFA-kupában a Ferencvárossal idegenben is legyőzte a skótokat 1-0-ra.

László Csaba

1964. február 13-án született Székelyudvarhelyen. Lothar Matthäus hozta Magyarországra 2004-ben, a Mönchengladbach utánpótláscsapatainál dolgozott korábban. 2004 júliusában kapta meg a Ferencváros irányítását. Egy év után távozott, a Sopronnál másfél napig érezhette vezetőedzőnek magát, 2006-ban ment Ugandába. A Hearts 120 ezer font lelépési díjat fizetett érte, az ugandaiak szerették volna megtartani, de nem tudták.

Hozzátette, sokan visszatartották attól, hogy elfogadja az ajánlatot, mert a csapat orosz milliárdos tulajdonosával, Vlagyimir Romanovval nem könnyű kijönni. Neki azonban eddig csak pozitív tapasztalatai vannak, igaz, három hete nem kapnak fizetést az alkalmazottak, mert anyagi nehézségei vannak a klubnak.

"Mivel a Ferencvárosban megszoktam ezt az állapotot, azt hiszem, kezelni tudom, kivált, mert Magyarországon éves csúszások is voltak. De azért a profivilágban teljesen megszokott, hogy ha valaki megdolgozik a pénzéért, ahhoz minden héten hozzá is jut” - magyarázta.

A Rangers elleni sikert fontosnak tartotta - nekik 8 millió, a riválisnak 60 millió font a költségvetése -, de nem élete győzelmének, mert a bajnokság előtt a Hull Cityt is megverte, illetve Ugandával legyőzte Nigériát és Angolát. "Mondhatnám a Fradival a Millwall-meccset, de a Feyenoordtól sem kaptunk ki.”

Úgy érzi, a tévéfelvételeken is jól látszott a hétvégi rangadó feszültsége, és nem véletlenül kezdte a meccs utáni sajtótájékoztatóját úgy: "Most három pontnál többet nyertünk, ez nemcsak egyszerű győzelem volt.”

S hogy mire gondolt? "A Rangers, valamint a Celtic a skót futball két emblematikus csapata, amelyeket nemritkán segítenek a bírók, mindkettõ élvez kisebb előnyt, sok tizenegyest kapnak. De talán nem is az a nagy szám, hogy nyertünk, hanem a játék minősége. Az ellenfelünk gólt sem rúgott nekünk, szerencsétlen öngóllal szépítettek. Nem szerencsével győztünk, ezért is lett nagy visszhangja a meccsnek. Az első félidőben különösen jól játszottunk, a másodikban rákényszerítettük őket az ívelgetésre, megöltük a kreativitást, emberelőnyükkel sem alakítottak ki nagy zavart a kapunknál. Ilyen három pontokkal lehet visszacsalogatni a nézőinket, mert bár most abszolút telt ház volt, a szezon előtt csak tizenháromezer bérletet sikerült értékesíteni, ami két vagy háromezres visszaesés, ha a néhány évvel ezelőtti adatokat nézzük. Szóval, ez a meccs jó volt arra, hogy újra megmutassuk: itt vagyunk, jók vagyunk, szerényen dolgozunk tovább.”

A skót csapatban három válogatott játékos is van - skót, ghánai, ugandai -, magyar azonban nincs, bár korábban a válogatott mellett is dolgozó szakvezető Király Gáborral tárgyalt, de a szerződés nem jött létre.

Király megalázó helyzetbe került, egyelőre harmadik számú kapus a Burnleynél, ennél mindenképp többre képes, de a korához mérten sokat kértek érte. A Rangers ellen az exdebreceni Balogh János nem állhatott a kapuban, mert belázasodott, amúgy ő a csapat első számú kapusa.

"Tisza Tibor neve felvetődött, szerettem is volna, ha itt van köztünk, de sérülékenysége miatt nem igazoltuk le. Németh Krisztiánról is tárgyaltunk, talán nem is tud róla, de végül nem mellette döntöttünk” - mondta. László ezzel érzékeltette, figyeli a hazai eseményeket, bár most nem tudna olyan itthoni középpályást, aki a bajaikon segíthetne. Arról nem tett le, hogy az általa a legprofibbnak tartott Szűcs Lajossal együttműködjön, bár erre csak úgy lát esélyt, hogy kapusedző lesz mellette.

Felvetésünkre, miszerint tényleg olyan jó ugródeszka-e a skót bajnokság, ahogyan elképzeljük Tony Mowbray esetét látva - Mowbray a város másik csapatától szerződött a West Bromwich Albionhoz -, igennel felelt. (Mondhattuk volna Martin O’ Neillt is, aki az Aston Villánál kapott állást, miután a Celtickel bajnokságokat nyert.)

"Magam is úgy gondolom, a skótok elismertek Angliában, különösen Sir Alex Ferguson pályáját látva. Az Evertont is skót menedzser irányítja. Az út egyszer talán nekem is megnyílhat. Nem tagadom, hiszek benne, ezért is vállaltam a váltást. A legfontosabb most a következő két idegenbeli meccs, már csak amiatt is, mert a Celtictől szerencsétlenül, játékvezetői ellenszélben kikaptunk a stadionunkban, a számla még nyitott.” (Hatodikán a Motherwell, tizenharmadikán a Celtic vendégei lesznek.)

Lászlónak volt egy függőben lévő eltiltása, mert az Aberdeen elleni, 1-1-re végződő bajnokin elhagyta a kijelölt zónát a meccs után.

"Érdekes helyzet volt, különösen, amikor azt olvastam egy hazai portálon, hogy megütöttem a bírót, és rendőrök vezettek le a pályáról, mert mint egy őrült, ismét elveszítettem a kontrollt. Ehelyett annyi történt, hogy két meccset kiszabtak rám, mert valóban elindultam a pálya közepe felé, és ezt rosszul értékelték, visszatartott a negyedik bíró. Fellebbeztem, ennek helyt adtak, kedden elmondtam a saját verziómat, várom a határozatot. A fellebbezésre nemrég Sir Ferguson nem kapott lehetőséget, annyira egyértelmű volt az esete, amikor a bírókat szidta. Olyan rossz ember lennék, ha meghallgatnak, és megkapom a védekezés jogát, amit csak a nem tiszta ügyekben szoktak megadni?” - tette fel a kérdést.

Ügye azóta lezárult, az Eurosport News hírcsatorna is közölte, a szövetség meghallgatta, felmentette, egyetlen meccset sem kell a lelátóról néznie. Megjegyezte, vannak páran Magyarországon, akik képtelenek megemészteni sikereit, irigységet is tapasztal, de nem ez az általános.

Csak azt mondtam, el akarjátok törni a lábát

László Csabát nem zavarja, hogy még mindig megkérdezik tőle, mi történt azon az oly sokszor emlegetett 2005-ös kupadöntőn a Sopron ellen, mert neki tiszta a lelkiismerete, tükörbe tud nézni. A Fradi 5-1-re veszített, a következő kiírásban a klub büntetésként nem indulhatott. “Egy pillanat alatt szabadultak el az indulatok, akkor mentem Lipcsei Péterhez, és mondtam neki: Péter, mit akartok? El akarjátok törni a lábát? Ezt a mondatot tudósították úgy: lábtörése biztattam. Holott én azt kértem, higgadjanak le, tegyenek meg mindent, hogy ne legyen botrány. Senki sem tudott olyan felvételt mutatni, amelyen akár csak a számról le tudják olvasni, hogy lábtörésre buzdítok, sehol egyetlen cáfolhatatlan bizonyíték nem került elő, mégis megbélyegeztek, ez azért igazságtalan. Még csak büntetést sem kaptam az MLSZ-től ez azért jelent valamit, nem?"