Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Zenei merényletek a futball dicsőségére

2008.05.26. 15:47 Módosítva: 2008-05-26 15:47:09
Futballdalt írni és előadni könnyű, de jó futballdalt nagyon nehéz. Enrique Iglesias sem volt a csúcson, amikor felkérték az idei Európa-bajnokság hivatalos dalának elkészítésére. De hogy ne érezze magát egyedül a spanyol, kilenc másik slágert is előkapartunk. Közülük kell kiválasztaniuk olvasóinknak a legborzalmasabbat.

A napokban került nyilvánosságra az idei osztrák-svájci rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság hivatalos dala. Érdekes, hogy Ausztriában és Svájcban sem találtak embert, aki összedobott volna valami dinamikusat, sehol egy Mozart vagy egy Falco. De hogy miért pont Enrique Iglesiasra esett a választás, az érthetetlen, hiszen körülbelül olyan súlyt képvisel a popzenében, mint Ausztria az európai labdarúgásban.

A mostani "himnuszban" szinte semmi nem utal a két alpesi országra, Iglesias nyafogása mellett sokszor csak a he-he taktus szól, majd utána a refrén: Can You Hear Me. Ettől persze biztos lesz, akinek tetszik, és a nyári balatoni tinidiszkókban sláger is lehet belőle. Nagyon várjuk az autentikus videoklipet, arra számítunk, hogy focistának öltözött csinos hölgyek fognak szaladgálni az epekedő szemű énekes körül, aki a végén majd boldogan öleli magához a jobbszélsőt.

Már az Európa-bajnokság első promóciós klipjébe is a szerény alpesi kötődéssel bíró Shaggy zenéje került. Az a dal kicsit talán jobb volt, és a kevés vizuális leleményt felmutató filmecske is élvezhetőbbé tette.

A fent említetteknél élvezhetőbb és dallamosabb volt Bob Sinclair dala, amely a 2006-os németországi vb-re íródott - nem ez volt a hivatalos dal, de szinte valamennyi meccs előtt és után mégis ez szólt a stadionokban.

A 2004-es portugáliai Eb hivatalát a kanadai születésű portugál énekesnő, Nelly Furtado énekelte. A Forca című számot eleinte többen is kritizálták, mert nő énekli, ám végül mindenki elfogadta, nem úgy, mint a görögök Eb-győzelmét.

A kilencvenes évek végén nem múlt el házibuli Ricky Martin klasszikusa, a La copa de la vita című szám nélkül, amelyre még tavalyi budapesti koncertjén is repültek színes bugyik a színpadra. A számot az 1998-as franciaországi vb-re írta a Puerto Ricóban született, Grammy-díjjal is megjutalmazott zenész.

A két évvel korábbi angliai Eb-re igazi angolos szám született, hiszen a Football's coming home című dalt a mai napig éneklik a brit stadionokban.

A 2002-es dél-koreai-japán tornára írt zene sokkal inkább hasonlít egy nyolcvanas évek eleji Neoton Família-slágerhez, mint a világ legjelentősebb sporteseményének himnuszához.

Az idősebbek talán mind emlékeznek az 1982-es Viva Espana című dalra. A szám sikerén felbuzdulva a négy évvel későbbi vb-re a Záray-Vámosi kettős és a Dolly Roll is írt egy slágert, de azt nem mertük betenni, féltünk, hogy a szerverek nem bírják el a letöltéseket.

Fiesztahangulatot teremtett a 90-es olaszországi vb-dal is, amelyet Gianna Nannini és Edoardo Bennato adott elő.

Ennyi remek sláger után már csak az maradt hátra, megmutassuk, mitől fosztotta meg magát a világ azzal, hogy nem mi rendezhetjük a 2012-es Európa-bajnokságot. Azon kívül, hogy nem láthatjuk Kisteleki elnököt a díszpáholyban, az alábbi slágert sem hallhatjuk naponta többször. Milyen kár.