Friderika
10 °C
18 °C

Mindenben a spanyolok voltak a legjobbak

2008.06.30. 16:13 Módosítva: 2008.07.03. 16:24
A spanyolok adták a legtöbb jó passzt, a spanyolok lőttek a legtöbbször kapura, a spanyolok szerezték a legtöbb gólt, a spanyolok gyűjtötték a legtöbb pontot. Mi kellett volna még a győzelemhez?

A spanyol labdarúgó-válogatott végig remek teljesítményt nyújtva nyerte a 13. labdarúgó Európa-bajnokságot. A számok alapján úgy tűnik, megérdemelten, hiszen Torresék szerezték a legtöbb pontot (16-ot) és ők lőtték a legtöbb gólt is (12).

Ez nem is annyira meglepő, hiszen ők lőttek a legtöbbször kapura, 117 próbálkozásuk hússzal több, mint a harmadik helyen végzett oroszoké és majdnem a duplája a második németekének. Lövéseik 51-szer találták el a kaput, az oroszok 32-szer, a tornán második németek mindössze 24-szer.

A spanyolok hét meccsükön 3415-ször passzoltak egymáshoz, ez meccsenként 569 átadást jelent. A németek csak 2845/474-es mutatóval bírnak. Az, hogy a spanyolok ebben is a legjobbak, nem meglepetés, de a németek csak a nyolcadikak, ez már az.

A labdabírtoklásban a meccsenkénti átlag alapján a hollandok és a portugálok megelőzik Puyoléket. A németek ebben az összehasonlításban csak a nyolcadikak.

A spanyolok az egész tornán csak három gólt kaptak, ami a remek védekezés és Casillas teljesítménye mellett annak is köszönhető, hogy bár összesítésben ők követték el a legtöbb szabálytalanságot, meccsre lebontva ez a szám mindössze 19, amivel csak ötödikek.

Ugyanez a helyzet az elszenvedett szabálytalanságokkal, ott is az élen állnak, de bontásban csak ötödikek.

A játékosok közül Michael Ballack megmozdulásait fújták le a legtöbbször (22-szer), és a német irányító ellen is követték el a legtöbb szabálytalanságot (16-ot). A torna gólkirálya a spanyol David Villa lett, két meccsén rúgta meg a címhez szükséges négy gólját.

Lövéssel az orosz Pavljucsenko kísérletezett a legtöbbször, 28 alkalommal célozta meg a kaput. A torna 77 góljához a török Hamit Altintop és a spanyol Cesc Fabregas tette hozzá a legtöbbet, mindketten 3 gólpasszt adtak.

A legtöbb jó átadás a német Philipp Lahm nevéhez fűződik, 359-szer passzolt társhoz, Sergio Ramos 337-szer, a torna legjobbjának választott Xavi 316-szor.

A leggyorsabb gólt a horvát Luka Modric szerezte, 3:35-nél talált be az osztrákok ellen. A finálét eldöntő Fernando Torrest állították meg a legtöbbször lesen (8-szor). Az orosz kapusnak, Akinfejevnek kellett védenie legtöbbször: 35-ször.