Auguszta
-4 °C
2 °C

A futball sokkal jobb, mint a szex

2008.05.21. 11:00
Az európai szurkolók legtöbbje a júniusi labdarúgó Eb-hez igazítja életét. Van, aki szerint a foci a szexnél is jobb, mások úgy vélik, csak a labdarúgás vált ki belőlük igazi érzelmeket. Van, aki barátot is csapatszimpátia alapján választ, a legtöbben már sírtak meccsen.

A spanyol szurkolók 72 százaléka többre becsüli a focit a szexnél - ez derült a Canon európai felméréséből, amelyet a júniusban kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság közeledtével készítettek.

Ezzel a több mint kétharmados többséggel sem lehetnek focimániában kontinenselsők a spanyolok. A közvélemény-kutatás szerint ugyanis a megkérdezett svédek 95 százaléka vallotta, hogy a foci az egyetlen dolog, ami szenvedélyt és érzelmeket tud kiváltani belőlük.

Az Eb határozza meg az életüket

Hatvanhárom százalékuk életét a futball eseményeihez igazítja, 88 százalék ölelt vagy csókolt már meg idegent egy futballmeccs során. A spanyolok a legbabonásabb szurkolók, 69 százalékuknak van állandó rítusa, amikor kedvencei játszanak - ez különösen feltűnő annak fényében, hogy e téren az európai átlag csupán 40 százalékos -, és 63 százalékuk veszi figyelembe a futballmenetrendet mindennapjai tervezésénél.

A rendező osztrákok úgy tervezik, életük nagy részét a mérkőzések menetrendjéhez fogják igazítani. A megkérdezettek fele úgy gondolja, az Eb alatt lényegesen kevesebb idő jut a partnerére. Egyharmaduk meg van arról győződve, hogy jóval több lesz a marakodás, a civakodás, sőt tíz százalékuk szerint jó esély van arra, hogy a konfliktusok annyira elfajulnak, hogy szakítással végződnek.

Fontos, hogy a barát kinek szurkol

Minden ellenkező híresztelés ellenére a szurkolói preferenciák nem befolyásolják a barátságok kötését a spanyolok esetében. Mindössze 9 százalék válogatja meg barátait aszerint, hogy melyik csapat híve.

A másik végletet a belgák képviselik, ott 35 ismerte be, hogy a barátságok születésénél döntő szempontot jelentenek a klubszínek. Ugyanakkor a spanyoloknál az egyes klubokhoz való ragaszkodás már-már családi kapcsolatot jelent, ez 61 százalékra igaz, szemben a 37 százalékos európai átlaggal.

Sírós népek az európaiak

A legtöbbet síró szurkolók a portugálok, a németek, a belgák és a britek: háromnegyedük állította, hogy már sírt futballmeccs közben. Az európai síróátlag sem alacsony: 66 százalékos.

A focihoz való összeurópai érzelmi kötődésről sokat elárul, hogy a szurkolók 95 százaléka kiabált nyilvánosan kedvenceiért, míg 60 százalék álmodott ezzel a szép játékkal.