Hedvig
4 °C
15 °C
166 787 szavazat
230 007 szavazat

Luiz Felipe Scolari a Chelsea új edzője

2008.06.12. 11:28 Módosítva: 2008.06.12. 11:56
A portugál válogatottat az Eb után elhagyó szakvezető négyéves megállapodást kötött a londoni klubbal. Roman Abramovicsnak hála Scolari lesz az angol bajnokság legjobban kereső edzője.

A Chelsea és a megfontolt, átgondolt igazolás kifejezések ritkán szerepelnek egy mondatban, most azonban talán a szabályt erősítő kivételről számolhatunk be, hiszen sajtótájékoztatón jelentették bea jövőben Luiz Felipe Scolari lesz a kékek edzője. A brazil mester közvetlenül az Európa-bajnokság után, július elején veszi át Avram Grant megárvult posztját.

Az izraeli edző bűne, miszerint képtelen volt tekintélyt kiharcolni magának az öltözőben, úgy látszik, súlyosabb megítélés alá esett, mint eredményei: az utolsó fordulóig harcban álltak a bajnoki címért, sőt megtették azt, ami Mourinhóval sem sikerült, a BL-ben is döntőbe jutottak. Mindkét fronton hajszálon múlt a siker, Grantnak mégis mennie kellett.

Talán nem volt olyan sztáredző a világon, aki ne került volna szóba mint potenciális utód, ám közülük néhányan (a fentiek alapján teljesen jogosan) tartottak a feladattól, mások elégedettek jelenlegi helyzetükkel, a legeredetibb azonban az a Marcello Lippi volt, aki közölte: nem tud elég jól angolul ahhoz, hogy filozófiáját átadja a játékosoknak.

Scolari játékos-pályafutása szót sem érdemel, edzőként 1991-ben mutatkozott be a Criciuma gárdájában, majd két év múlva a patinás Grémio következett, ahol brazil kupagyőzelemig vezette csapatát, sőt 95-ben Libertadores-kupát is nyert velük. Ennek köszönhetően a világkupa döntőjében is pályára léphettek az Ajax ellen, ahol végül büntetőkkel vereséget szenvedtek.

A Palmeiras, majd a Cruzeiro következett, bajnoki címekkel, újabb Libertadores-kupa-sikerrel és kupagyőzelmekkel (még egy Mercosur Kupa-ezüst is becsúszott), amikor 2001-ben az éppen hatalmas bajban lévő brazil válogatott (Emerson Leao csapata kiesésre állt a selejtezőcsoportban) irányítására kérték fel.

Első mérkőzését a válogatott kispadján ugyan elveszítette Uruguay ellen, de végül kivezette a brazilokat a 2002-es világbajnokságra, és ha már ott voltak, annak rendje és módja szerint meg is nyerték a tornát. Új kihívást keresve még a sikerekben gazdag év végén elfogadta a portugál nemzeti csapat felkérését.

A 2004-es, hazai rendezésű Európa-bajnokságon hiába vezette döntőbe Portugáliát, nem bírtak a görög válogatottal (a torna során másodszor kaptak ki tőlük), ennek ellenére – bár a finálé elvesztését blamázsként élte meg az ország – Scolari szerződését meghosszabbították a következő Eb-ig.

Nem szívbajos

Scolari mellett szól, hogy Granttal ellentétben egészben biztosan tisztelni fogják játékosai, hiszen meglehetősen szigorú, a saját akaratát mindenképpen érvényre juttató edző érkezik személyében a Chelsea kispadjára.
2002-ben zokszó nélkül otthon hagyta a brazil bajnokság gólkirályát, az élő legendát, Romariót, aki hiába sírta tele a komplett hazai és nemzetközi sajtót, a mester hajthatatlan maradt, és végül neki lett igaza: Brazília világbajnoki címet szerzett.
A mostani selejtezők sem múltak el botrány nélkül, a Szerbia elleni meccsen egy vonal melletti szóváltást követően behúzott egyet Dragutinovicsnak, amiért az UEFA négy meccsre eltiltotta (ezt később kölcsönös bocsánatkérés után enyhítették).
Scolari számára valóban érdekes választás Anglia, a 2002-es világbajnokságon a brazil válogatottal, míg a 2004-es Eb-n már Portugáliát vezetve ejtette ki őket - utóbbi mérkőzés ráadásul meglehetősen botrányosra sikeredett. Minden bizonnyal ő maga is úgy van vele: nem kell szeretniük, elég, ha tisztelik a játékosai.

Egészen tegnapig a Chelsea és Scolari is tagadta, hogy közelednének egymáshoz, amit azért is volt nehéz elhinni, mert Scolari az év elején bejelentette, az Eb után mindenképpen távozik, sőt hozzátette azt is, szívesen vállalna munkát a Premiershipben. Ezt hallva a Manchester City azonnal állást kínált neki, amit csípőből visszautasított.

A Chelsea új edzője évi 5,5 millió fontos ajánlatra bólintott rá, a pénz négy esztendőn át érkezik majd a számlájára, ezzel Scolari az angol bajnokság legjobban kereső mestere lesz (kerek egymillióval kap majd többet az ezüstérmes Wengernél).

A londoniak közleményt adtak ki, miszerint a mester jelenlegi munkáját tiszteletben tartva Scolari Angliába érkezéséig nem kívánnak nyilatkozni az ügyben, a klub szóvivője azonban elárult néhány fontos részletet: „Végig Scolari volt az első számú jelöltünk. A tárgyalások gyorsan és gördülékenyen lezajlottak, úgy a mesterrel, mint a portugál szövetséggel.

Felipe eddigi munkáját nagyon nagyra értékeljük. Óriási sikereket ért el klub- és válogatottszinten egyaránt, vitán felül a világ legjobb edzői közé tartozik. Úgy véljük, képes a keze alá kerülő tehetségekből a lehető legtöbbet kihozni, eltökéltsége pedig egyértelműen tökéletes választássá teszi a Chelsea számára.”

Valóban, dél-amerikai kluboknál remek eredményeket ért el, és úgy tűnik, ez már megfelelő ajánlólevél egy Chelsea-kaliberű egyesület számára is, de hogy minimum kockázatos vállalkozás egy európai klubfutballban legkevésbé sem jártas edzőt ültetni a londoniak tűzforró padjára, az nem vitás.