Szabolcs
20 °C
35 °C

Klasszisok jöttek a semmiből, és aláztak

2008.07.04. 00:05 Módosítva: 2008.07.04. 20:59
Remek futballisták voltak, csak ismeretlenek az Eb előtt, de a tornán két-három hét alatt nevet szereztek maguknak. Nemcsak húszévesek, beérett tehetségek is az Index felfedezettválogatottjában.

Szokatlanul sok futballista tűnt fel ezen az Európa-bajnokságon, még meglepőbb, hogy nemcsak tinédzserek vagy húszéves újoncok, hanem pályájuk közepén járó profik is szereztek nevet maguknak.

Artur Boruc

A kapusok közül kiemelkedett a lengyel Artur Boruc, akit a Celticből ismerünk. Tudtuk, igen ügyes, de hogy ennyire, azt nem gondoltuk. Csapata az Eb leggyengébbje volt, Ausztriától is kapott volna 3-4 gólt, ha nem ő véd. Sorozatban fogott négy ziccert, csak neki köszönhették a mezőnyjátékosok, hogy nem tömték ki őket már 45 perc alatt. A lengyelek Horvátország ellen kiestek, de furcsállnánk, ha Boruc a következő idényt is Glasgow-ban kezdené.

Hamit Altintop

Jobbhátvédet játszott, majd ha kellett, védekező, ha kellett, támadó középpályást. Nem véletlenül vitte már el tavaly a Bayern München, ám legtöbbször csak csereként játszatták a törököt. Edzője, Fatih Terim azt mondta róla, ”ha az embernek ilyen játékosa van, nem tud kikapni”. Voltak mások is, így a németek kiverték őket, de Altintop bekerült az UEFA álomkeretébe is.

Gyenyisz Kologyin

Az orosz középhátvéd az Eb egyik legjobban rúgó játékosa volt, a hollandok elleni bombáira emlékszünk, még akkor is, ha nem akadtak be, hanem centikkel a kapu mellé szálltak. Gyors volt és kemény, a Dinamo Moszkva aligha tudja megtartani. 26 évesen megérett egy külföldi szerződésre.

Giorgio Chiellini

A fiatal felfedezettek egyike: 23 évével Buffon mellett a legjobb olasz volt az Eb-n, a mezőnyjátékosok közül csak ő tűnt ki. Három tökéletes meccset játszott középhátvédként, a csapat csak egy gólt kapott vele. Valójában már befutott, a Juventusban játszik, és a klub Del Piero utáni szimbólumává válhat.

Joan Capdevila

Az Eb-győztes spanyoloknál a legkevesebb elismerést kapta, pedig hiba nélkül hozta a tornát Joan Capdevila. A Villarreal 30 éves balhátvédjének beválogatását sokan nem értették, de Luis Aragones kapitány vele is nagyot húzott. A Barcelonában vagy a Real Madridban lenne a helye.

Andrej Arsavin

A középpályások közé raktuk az Eb felfedezettjét, Andrej Arsavint. Befutása várható volt, de túlteljesített, gólokat rúgott, egyszerre játszott középen és a csatársorban. Az álma, hogy a Barcelonában futballozzon – 27 évesen ideje továbblépnie a Zenitből –, a két klub már tárgyal az átigazolásáról. Az UEFA betette az álomkeretbe.

Arda Turan

A törökök legnagyobb tehetsége, 21 évesen kétszer is visszahozta csapatát vesztett helyzetből. Svájc ellen győztes gólt rúgott, a cseheknek szépítőt, ha nincs eltiltva Németország ellen, lehet, hogy nem Ballackék játsszák a döntőt. A Galatasarayból lehet megszerezni.

David Silva

A spanyol középpálya egyik csodálatosan technikás tagja volt David Silva, aki a Valenciában lőtt már nagy gólt a Chelsea-nek, de Európának most mutatta meg igazán, mit tud. Képtelenség elvenni tőle a labdát, jobbal, ballal tökéletes. Csak huszonkét éves, Arsene Wenger vinné is az Arsenalba. Kora, stílusa, ügyessége, gondolkodása alapján oda illik. Bekerült az Index válogatottjába.

Dani Güiza

A csatársorban egy 27 éves felfedezett, egy másik Európa-bajnok, Dani Güiza kaphatna helyet. Idén spanyol gólkirály lett, 27 találattal, egyetlen tizenegyes nélkül, majd az Eb-n szerzett két találatot. Csak egy meccsen kezdett, többször csere volt, kevés lehetőségét is kihasználta. Barcelona-nevelés, befutása várható volt, csak késett. A következő idényt biztosan nem a Mallorcában kezdi.

Roman Pavljucsenko

Rengeteg helyzetet kihagyott, de még így is szerzett három gólt Roman Pavljucsenko. Az orosz csatár a Szpartak Moszkva és az egész liga gólkirálya az utóbbi két szezonban, de eddig csak hazájában ismerték. Tagja az UEFA Eb-válogatottjának.

Semih Sentürk

Felfedezett-álogatottunk abszolút középcsatára Semih Sentürk. Nem csoda, ha nem emlékeznek rá, mert összesen alig három meccset játszott, és amikor kezdett, a második félidő elején lecserélték. Amikor viszont csere volt, Svájc, Horvátország és Németország ellen, rendre betalált, mindig helyzet nélkül. Valójában nem hagyott ki lehetőséget, különösen feledhetetlen a horvátoknak a 122. percben bevágott lövése. A németek ellen is a végén egyenlített, ám ez csak akkor meglepő, ha nem tudjuk, hogy a Fenerbahcéban egész szezonban ezt csinálta: legtöbbször csereként jött be, rúgott igen fontos gólokat, és a végén 17 találattal gólkirály lett. Inzaghira emlékeztet, csak jobbnak tűnik a helyzetkihasználása.

Az Index felfedezett-válogatottja

Boruc – Hamit Altintop, Kologyin, Chiellini, Capdevila – Arsavin, Arda Turan, D. Silva – Güiza, Pavljucsenko, Semih