Árpád
-2 °C
4 °C

Magyar füvön játsszák a labdarúgó-Eb-t

2008.04.24. 15:39
A nyári labdarúgó-Európa-bajnokság három mérkőzésének is helyet adó innsbrucki stadionba Magyarországról szállítják a füvet. Két éve a vb müncheni meccsein magyar székeken ültek a nézők.

Budapestről rendelte a gyepszőnyeget a június 7. és 29. között sorra kerülő osztrák-svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság néhány mérkőzésének otthont adó innsbrucki stadion vezetősége.

Az európai szövetség (UEFA) nem kötötte ki, hogy a nyolc arénában egységes legyen a fű, a helyi irányítók szabad kezet kaptak abban a kérdésben, meghagyják-e az eredeti borítást, vagy kicserélik. A minőséget ellenőrzik az illetékesek.

Német és magyar füvek

Eddig hét helyszínen dőlt el a "megy vagy marad" kérdés: Bécsben és Genfben nem újítanak, Salzburgban és Bázelben - ahol műfű volt a stadionban -, továbbá Innsbruckban, Zürichben és Bernben új borítást kap a játéktér. Egyedül a klagenfurtiak gondolkodnak még, de valószínűleg ott is cserére kerül sor.

Salzburgba és - amennyiben szükség lesz rá - Klagenfurtba Németországból érkezik a gyep, míg az innsbruckiak Budapestről, egy Duna-parti iszapos területről hozatják a füvet, mindjárt két pályára valót. "A második adagot az edzőpályára fektetjük le" - mondta Michael Ausserhofer igazgató.

A Tivoli Stadionban hétfőn szedik fel a régi gyepszőnyeget, az újat az időjárástól függően csütörtökön vagy pénteken fektetik le. Innsbruck a D csoport három mérkőzésének - a spanyol-orosznak, a svéd-spanyolnak és az orosz-svédnek - ad otthont.

Magyar találmányon ültek

Nem mellékesen a két éve rendezett németországi világbajnokságnak is volt magyar vonatkozása, a 2005-ben átadott müncheni Allianz Arénába magyar székek kerültek, 680 tonna íves acél főtartóval egyetemben.

A több százmillió forintos megbízatást egyéves előkészület során, pályázat útján nyerte meg a pápai Asztalos Kft. A vandálbiztos műanyagból készült székek egy részét Németországban, fémszerkezetét Nyíregyházán állították elő, de az összeszerelés és a kiszállítás a pápaiak feladata volt. A különleges technológiával készült székek felfogató eleme magyar találmány volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?