Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Ukrajna elbukja a foci-Eb-t?

2008.05.26. 16:21
Az ukránok már tavaly áprilisban megnyerték a 2012-es labdarúgó Eb rendezési jogát, de azóta is csak a gondokról lehet hallani. A legújabb fejlemény szerint már miniszteri szintes is elismerik, csak jelentős külföldi tőke bevonásával tudják megrendezni a lengyelekkel közösen a 2012-es tornát.

Ukrajnának sok külföldi tőkére van szüksége ahhoz, hogy meg tudja valósítani a 2012-es labdarúgó Európa-bajnoksághoz kellő beruházásokat, mondta kedden az ukrán miniszterelnök-helyettes.

Platini keményen bírát

Hrihorij Nemirja azért beszélt erről, mert Michel Platini, az európai labdarúgó szövetség (UEFA) elnöke nemrég keményen bírálta az eseménynek otthont adó Ukrajnát és Lengyelországot a csúszások miatt.

Nemirja becslése szerint a beruházásokhoz 23 milliárd dollárra van szükség, egyebek mellett 1500 kilométer utat kell megépíteni vagy korszerűsíteni, és 100 szállodát kell létesíteni.

A szomszédok előttük járnak

A miniszterelnök-helyettes utalt arra, hogy bár növekszik a működőtőke beáramlása, Ukrajna jelentősen el van maradva kelet-közép-európai szomszédaihoz képest. Tavaly az első kilenc hónapban 5,2 milliárd dollárra nőtt a közvetlen külföldi beruházás az egy évvel korábbi 3,1 milliárdról.

Lengyelország Ukrajnával közösen tavaly áprilisban kapta meg az Európa-bajnokság rendezési jogát, megelőzve az olasz és a közös magyar-horvát pályázatot. Ukrajna 1991 óta önálló, azóta 22,434 milliárd dollár közvetlen külföldi beruházás érkezett. Ez a közel 47 millió lakosú országban egy főre számítva 481 dollár. (Az összes külföldi működőtőke egy főre számítva Magyarországon 6170 euró, Csehországban 5719 euró, Szlovákiában 3338 euró, Lengyelországban 2361 euró volt 2006-ban, az ITD Hungary Zrt. statisztikája szerint.)

Útban van a pláza

Nem ez lenne az első gond az ukrán pályázattal, hiszen korábban kiderült, még az Eb-döntõjének helyt adó kijevi Olimpiai Stadionban is csak akkor lehet meccset rendezni, ha nem épül fel mellé a Troickij Pláza.

Az ok, hogy a bevásárlóközpont közelsége miatt, baleset esetén nem lehet kiemenekíteni az embereket a stadionból. Éppen ezért az ukrán legfõbb ügyész már korábban keresetet adott be a kijevi gazdasági bírósághoz, amelyben azt kérte, bontsák le a most még csak épülõ plázát.