Szabina
2 °C
15 °C

Huszti Szabolcs tényleg ér egy Arsavint?

2009.02.03. 13:57
Az átigazolási időszak meghosszabbításával az Arsenal nyerte a legnagyobbat, a londoniak addig ügyeskedtek, míg lényegesen olcsóbban nem szerezték meg a Zenit 27 éves klasszisát, Andrej Arsavint. Az irányító pótlására az oroszok Huszti Szabolcsot igazolták le, aki annak ellenére lehet kiváló helyettes, hogy nem igazán hasonlít a játéka Arsavinéra.

Még néhány órával az átigazolási időszak (eredeti) lezárása előtt sem volt biztos, hogy pont került Andrej Arsavin és az Arsenal hosszú hónapok óta húzódó évődésének végére, de végül a 27 éves orosz irányító a londoniakhoz került. Az üzlet létrejöttéhez a hírek szerint mindhárom félnek engednie kellett, az átigazolási összeg bizonyos források szerint közel a felére zuhant annak, amennyiért nyáron még nem engedte el játékosát a Zenit Szentpétervár.

A válság közepén is csúcsot döntöttek az angolok

A Premier League csapatai - a The Sun számolt utána - megdöntötték a tavalyi, 146 millió fontos téli átigazolási csúcsot. Idén az angolok összesen 178 millió fontot költöttek új játékosok vásárlására. A rekordösszeg csaknem háromszorosa a 2007 telén elköltött pénznek (63 millió), a válság tehát a téli átigazolási szezonban nem éreztette hatását Angliában.

Az Európa-bajnokság után a Tottenham 20 millió eurót kínált Arsavinért, a játékos hajlott is a távozásra (többet is tett ennél), de a Zenit nem adta, csak az orosz bajnokság lezárása után folytatódtak a tárgyalások. A válság viszont itt is bekavart, a font zuhanása és az orosz csapatok anyagi lehetőségeinek változása miatt hol a játékos és a klub, hol a két csapat nem tudott megegyezni.

Az oroszok annyira biztosak voltak benne, hogy létrejön az üzlet, hogy időközben gondoskodtak az irányító pótlásáról is: ahogy azt már nyáron meglengettük, Huszti Szabolcsot igazolták le. A magyar szélső érkezésének bejelentésével butaságot csináltak a Zenit vezetői, és az Arsenal nem is hagyta ki a ziccert.

Közölték, nem tudtak megállapodni a játékossal, ezért elálltak az üzlettől. Huszti évi félmilliárd forintos bére mellé megtartani a kedvetlen Arsavint (heti 108 ezer eurót keresett a Zenitnél) a legrosszabb végkifejlet lett volna, talán ennek is köszönhető, hogy bizonyos források szerint az eredeti 18 millió euró helyett a játékos mindössze 12,5 millióért került a londoniakhoz, akik erre az összegre még egy teljesítménytől függő bónuszzáradék mellett is örömmel bólintottak rá.

Huszti és Arsavin külsőre és termetre sokkal jobban hasonlít egymásra, mint játékstílusra, a posztjuk sem ugyanaz. A magyar játékos elsősorban szélső, legnagyobb erénye – kiváló erőnléte mellett – taktikai felkészültsége, amely több poszton is bevethetővé teszi, viszont Arsavinhoz mérten technikailag képzetlen, és a kapu előtt messze nem olyan magabiztos, mint az orosz.

Arsavin technikás játékos, nagyon érzi az összjátékot, tökéletesen passzol és jól cselez, ugyanakkor a párharcokban – Husztival ellentétben – rendszerint alulmarad, és ha rossz napja van, vagy kemény védővel találja szemben magát, hajlamos alibizni, míg a magyar játékos sokkal inkább képes a hátára venni a pályát, és besegíteni a védekezésben is, ha a helyzet úgy kívánja.

Huszti beépítése Arsavin helyére minden bizonnyal szerkezeti átalakításokkal is jár majd a Zenitnél, de egy lusta, bevallottan elvágyódó játékos helyett egy motivált, óriási lehetőséget kapó támadót szerzett a csapat. Husztit a Hannover legjobb játékosaként egy világsztár pótlására szerződtették, ami egyrészt motiváció, másrészt komoly teher is a legjobb magyar futballista vállán.

Újabb magyar játékosok kerültek Angliába

Két újpesti játékos, Kurucz Péter és Lipták Zoltán is Angliába igazolt, egyelőre mindketten kölcsönbe kerültek új csapataikhoz. Kurucz a Premier League 8. helyén álló West Ham kapusa lett, ha elégedettek vele a londoniak, 4 évre szerződtethetik, Lipták pedig a másodosztály kieső helyén álló Southampton védelmében kap féléves bizonyítási lehetőséget. A Liverpool tartalékcsapatának kapusát, Gulácsi Pétert Rafael Benitez edző kölcsönadta a harmadosztályú Herefordnak, hogy első kapusként kaphasson lehetőséget. A spanyol szakember szerint Gulácsi kinőtte a reserve csapatot.

Nem gyakori, hogy két nyári bombaigazolás akkorát bukjon, hogy fél év múlva szinte elüldözik őket csapataiktól, pedig pont ez történt Robbie Keane-nel és Ricardo Quaresmával. Az ír a Liverpoolnál, a portugál az Internél égett óriásit, utóbbit a hét végén csereként még pályára küldte Jose Mourinho, de a szurkolók folyamatosan kifütyülték, előbbit viszont már a keretbe sem tette be Rafa Benitez edző.