Géza
6 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Keressük a futball legnagyobb passzkirályát

2009.02.03. 00:57
A gólszerzőt éltetik, ölelgetik, dicsérik, róla ír az újság, őt mutatja a televízió. Pedig a gólpassz, sőt egy sima passz is lehet sokkal nehezebb egy találatnál. 12 világklasszis között keressük a műfaj legjobbját.

Nagyon okosan gólpasszt adott nemrég az FA-kupában Steven Gerrard liverpooli csapattársának, Fernando Torresnek, az ilyen mértékű önzetlenség ritka a futballban.

Ki a legjobb passzoló?

 • 807
  Beckham
 • 393
  Bergkamp
 • 324
  Totti
 • 320
  Ronaldinho
 • 237
  Guti
 • 168
  Giggs
 • 152
  Gerrard
 • 124
  Laudrup
 • 120
  Henry
 • 105
  Baggio
 • 98
  Scholes
 • 96
  Maradona

A góllövőt jól megünneplik, éljenzik, ő visz mindent, a passzolónak maximum egy rovátka kerül az asszisztok rubrikájába, de leginkább az sem, alig tartják számon. Sokan úgy gondolják, hogy a futballban az utolsó előtti passz a legfontosabb, hiszen legtöbbször azzal nyitnak területet az akció befejezéséhez, de ugyanilyen gyakori eset, amikor az akció egyetlen, általában hosszabb és látványosabb ívelésből, lövésből vagy csak egy egyszerű gurításból megtörténik.

Memóriánban és az interneten kerestük korunk, nagyjából az utóbbi 25 év csapatnyi, vagyis tizenegy legjobban passzoló játékosát, de közben eszünkbe jutott egy tizenkettedik, akit nem hagyhattunk ki.

Michael Laudrup

Kezdjük azokkal, akik már nem játszanak, elsőként a Lazio, a Juventus, a Barcelona, a Real Madrid és az Ajax egykori csillagával, Michael Laudruppal. A jelenleg a Szpartak Moszkvánál edző bajnok nemcsak kivételesen technikás volt, de hihetetlenül jól is látott a gyepen. Leglátványosabb fegyvere az emelés volt, amikor egyszerűen átívelte a lábfejével a védők feje fölött a labdát. Nála többször senki sem csinálta meg, nem kevés gólt rúgtak így csapattársai.

Roberto Baggio

Az olasz aranylabdásra is emlékezhet mindenki, nemcsak rengeteg gólt rúgott, de közel ennyiszer passzolt is gólhelyzetet teremtve. A válogatottból lehet a legemlékezetesebb, de klubjaiban, a Fiorentinában, a Juventusban, a Milanban, az Interben, a Bolognában és a Bresciában is a legjobbak között volt ebben a kategóriában is. A 90-es években volt a csúcson, de szerencsére remek videók vannak róla a neten.

Diego Maradona

A szólói maradtak meg, és a szenzációs góljai, de lehet, hogy Argentina csak kétszeres világbajnok lenne, ha nincs az az egyszerűnek tűnő, de annál zseniálisabb indítás Jorge Burruchagának az 1986-os döntőben, 2-2-nél. Hasonlóan nagy labdája volt négy évvel később a vb-n, amikor Claudio Caniggiát játszotta meg négy brazil védő között. Újabb négy év múlva a Nigéria elleni szemfülesen elvégzett szabadrúgása következett, amiből a szőke csatár ismét gólt rúgott. És akkor barcelonai és napolis asszisztjait nem is említettük.

Dennis Bergkamp

Az előző három világklasszis tényleg szenzációs volt, de szerintünk közülük is kiemelkedett Dennis Bergkamp. A holland 2006 nyarán vonult vissza az Arsenalból, ahol sokszor halomra döntögette a védőket, vagy csak olysmit vett észre, amit rajta kívül – a góllövőt leszámítva – senki. De sokszor meglepte még a befejezőket is, passzai közül lehetetlen kiválasztani a legjobbat.

Ryan Giggs

Fél generációt ugrunk, és máris figyelhetjük Ryan Giggs passzjátékát. Sajnos, fénykorából, a 90-es évekből kevés van róla a neten, de a statisztikákban ott áll, hogy 35 évesen nagyjából 300 asszisztnál jár. Már ebben a szezonban is van neki jó pár, de a legjobb egy emlékezetes manchesteri rangadón volt, amikor egyetlen klubja, a United 0-2-ről verte 3-2-re a Cityt. Csere volt a meccsen, első labdaérintéseinek egyikével a teljes védelem előtt és a kapus között úgy gurította el a labdát, hogy az csak Eric Cantonának volt jó. Napjainkból a 2007-es, 7-1-es MU–Roma emelkedik ki, akkor négy találatot készített elő.

Paul Scholes

Furcsának tűnhet, hogy listánkra tettük Giggs unitedes társát, Paul Scholest, de ha megnézik a videót, biztosan nem fog senki sem kételkedni benne, hogy ő az egyik legjobb. Ő és Giggs is majdnem 150 gólt rúgott, ami persze emlékezetesebb, de nem lehet véletlen, hogy 33 évesen Scholes még mindig alapember az MU-ban: nagyszerű technika, ütemérzék, löbböléstől a sarkazásig mindenhogy képes passzolni. A fiatal Frazier Campbell – ma a Tottenham kölcsönjátékosa – mesélte róla, hogy nyáron úgy játszott végig egy edzést, hogy csak jobb külsővel ért a labdához.

David Beckham

Egy újabb United-futballista, de az őt már kötelező a listára tenni. Valószínűleg nem véletlen, hogy Giggsszel, Scholesszal és vele mindent megnyert a klub. A 33 éves, jelenleg a Milannál szolgáló szélső specialitása a beadás, amiben kétségtelenül minden idők legjobbja.

Guti

A Real Madrid második legtehetségesebb saját nevelésű mezőnyjátékosa Raúl mellett, de személyisége miatt kevésbé lett sikeres. Hihetetlen bal lába és szeme van, szezonról szezonra megvillan, de 2003 óta, amikor Vicente Del Bosque edző elhagyta a csapatot, ritkábban. Sok trénere nem is játszatta, a szorgalma nem az igazi, de tény, hogy zseniális, bizonyítja ezt a videó is.

Steven Gerrard

A Liverpool-kapitány Scholeshoz hasonlóan a góljairól ismertebb, már több mint száz van neki csak a klubjában, pedig a passzai teszik teljes játékossá. Ő az a futballista, aki amint lehet, teszi a labdát, ha olyan a helyzet, egyből próbálja megjátszani társait, és ez gyakran gólt eredményez. Kivételes agyát cikkünk ötletadó passza is bizonyítja.

Francesco Totti

Talán csak egy ember van, aki jobban tudja manapság az egyérintéses passzt, az AS Roma csapatkapitánya. Sajnos – vagy hál’ isten – 2006-os sérülése óta csatárt játszik, így jóval kevesebbszer láthatjuk mesés, harminc-negyven méteres vagy még hosszabb, kapásból megrúgott, szinte mindig pontos átadásait.

Thierry Henry

Kevés videó van róla, de Thierry Henry nem hiányozhat a listáról. Úgy 320 gólnál jár, de azt nem mindenki tudja, hogy több mint száz gólpassznál is. Egészen hihetetlen, hogy a 2002-2003-as idényben 32 gólja mellé 23 asszisztot szedett össze, három másik idényben a londoniakkal, illetve már a Barcelonával is túljutott tíz gólpasszon.

Sajnos – valószínűleg temérdek gólja miatt – nem találni róla kifejezetten passzos videót, így leginkább a számokkal tudjuk igazolni őt, illetve a futballtörténelem legviccesebb és egyik legzseniálisabb trükkjével, amit meccsen is megcsinált.

Ronaldinho

Amint az előbb Bergkamppal, a fiatalabb generációnál is a végére hagytuk a legjobbat, Ronaldinhót. Ő mindazt tudja, amit az eddig felsoroltak, de van valami, amire csak ő képes, legalábbis a szintjét más nem bírja elérni: a bal szélen jobbal visszahúzza, majd a hosszú oldalon beinduló embernek íveli át a labdát, hajszálpontosan. A Barcelona rengeteg gólt rúgott így, a Milanban ősszel többször is próbálta, de társai ritkábban éltek a lehetőséggel.