Dömötör
-1 °C
14 °C

Melyik sztáredzőből lesz Chelsea-tréner?

2009.02.10. 13:37 Módosítva: 2009.02.10. 13:40
Az angol sajtó értesülései szerint Roman Abramovics személyesen szorgalmazta Luis Felipe Scolari távozását, annak ellenére, hogy a játékosok kiálltak a brazil edző mellett. A Barcelona volt mestere, Frank Rijkaard, és a Milan jelenlegi menedzsere, Carlo Ancelotti a legesélyesebb a posztra, de Guus Hiddink és a tavaly menesztett Avram Grant neve is felmerült.

Mivel két hét múlva Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőt játszik a Chelsea a Juventusszal, a londoniak minél hamarabb meg akarják találni Scolari utódját. Carlo Ancelotti, akinek pozíciója a Milannal nem stabil, a hírek szerint a londoniak első számú kiszemeltje, de sem ő, sem a Milan részéről egyelőre nem érkezett visszajelzés.

A tavalyi szezon végén a Barcelonát otthagyó Rijkaard ügynöke viszont úgy nyilatkozott, hogy a holland szakember érdeklődését felkeltette a lehetőség, amennyiben a Chelsea hosszú távon számolna vele, menne. Rijkaard, aki a Barcával BL-t és két bajnoki címet nyert, nyár óta munkanélküli, szóba hozták a Milannal is.

Guus Hiddink neve már 2007 őszén, José Mourinho távozásakor is felmerült, ám az orosz válogatott szövetségi kapitánya elsőre ismét visszautasította az ajánlatot. Azóta viszont úgy fogalmazott, nincs ellenére, hogy a szezon végéig átvegye a Chelsea irányítását, de azt kikötötte, hogy mindenképp maradna az orosz válogatott élén is.

Roberto Mancini, az Inter volt menedzsere cáfolta, hogy megkeresték volna a Chelsea-től, Avram Grant pedig valószínűleg a Portsmouth vezetőedzője lesz. Szóba került a Chelsea egykori legendájának, Gianfranco Zolának a neve is, de a West Ham, amelyet most edz, hallani sem akar erről.

Sir Alex Fergusont sokkolta a hír

Az angol bajnoki címvédő Manchester United menedzserét meglepte Luiz Felipe Scolari menesztése. "Nagyon meglepődtem, ez egy sokk. Alig hét hónapja vette át a csapat irányítását" - mondta Ferguson. Sajnálja továbbá, hogy manapság türelmetlen a világ, és véleménye szerint a médiának is része van abban, hogy nem adnak több időt az edzőknek a bizonyításra.

Scolari hét hónapig ült a Chelsea kispadján, és november vége óta nagyon gyengén játszott a londoni gárda, a Bajnokok Ligájában is nehezen jutottak tovább csoportjukból. A bajnokságban hazai pályán 16 pontot veszítettek, a legutóbbi fordulót követően a negyedik helyre estek vissza.

Roman Abramovics 2003-ban vette meg a Chelsea-t, és azóta Scolari már a negyedik edző, akinek idő előtt kellett távoznia posztjáról. 2004 nyarán Claudio Ranierit, 2007 szeptemberében José Mourinhót, tavaly júniusban pedig Avram Grantot rúgták ki, mert egyikükkel sem tudta megnyerni a Bajnokok Ligáját a Chelsea.

Az orosz milliárdos uralkodása óta nem szerepelt olyan gyengén a Chelsea, mint Scolarival, és a csapat eredménytelen játéka miatt Abramovics jobbnak látta lépni, mint kockára tenni a jövő évi BL-szereplést, ami legalább 50 millió fontos kiesést eredményezne a klubnak.

Biztos, hogy nemcsak Scolari hibáztatható a pocsék szereplésért, de a brazil látványosan nem tudott mit kezdeni a november vége óta tartó visszaeséssel. A válság nem jött jól az egyébként is jókora adósságállománnyal küzdő klubnak, a keretre is ráférne egy vérfrissítés, nem beszélve az utánpótlásrendszer átszervezéséről. De mindenekelőtt arra lenne szükség, hogy Abramovics végre belássa: egyik napról a másikra nem lehet Bajnokok Ligáját nyerni.