Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Ki kapná a futballisták Oscar-díját?

2009.02.28. 10:40 Módosítva: 2009.02.28. 14:23
A brit Times összeállítást készített az elmúlt évek futballpályán látott legnagyobb színészi alakításairól. Nagyot repülő világbajnok, későn eszmélő kapus, olyan játékos, akit térden rúgtak és a feje fájt. És természetesen a gól, melyet isten kezével szerzett Maradona.

Los Angelesben múlt vasárnap rendezték a 81. Oscar-gálát. Az angol Times magazin ennek kapcsán összeszedte az elmúlt húsz év futballpályán bemutatott legnagyobb színészi teljesítményét.

Kinek járna az Oscar?

 • 230
  C. Ronaldo
 • 157
  Maradona
 • 157
  Dida
 • 130
  Klinsmann
 • 39
  Rojas

Az egyik legnagyobb alakítás Jürgen Klinsmann nevéhez kötődik, aki az 1990-es vb-döntőn állítatta ki Monzont. A 65. percben az argentin becsúszott, de nem érte el a német csatár lábát, aki azonban nagyot esett, majd - hogy még látványosabb legyen - a fején is átfordult.

A meccset vezető mexikói Codesal játékvezető megette a trükköt, azonnal kiállította a védőt, ezzel alaposan belenyúlt a meccsbe. Monzon volt az első, akit vb-döntőn kiállítottak. A világbajnoki címet végül – egy újabb kiállítás (Dezotti) és egy jóindulatú tizenegyes után – a németek nyerték.

Az argentinok nem nagyon reklamálhatnak, hiszen a listán szerepel Diego Maradona 1986-os angolok ellen szerzett gólja is, az, amelyet a kapus Shiltont is túlugorva, kézzel ütött a negyeddöntőben.

A kezezést azonnal jelezték az angolok, de a tunéziai Ali Ben Nasser játékvezető érvényesnek találta a gólt. Maradona később úgy nyilatkozott, nem ő kezezett, Isten keze segítette hozzá őket a gólhoz.

A 2002-es világbajnokságon is volt egy remek színészi teljesítmény, a brazil Rivaldótól. A törökök elleni csoportmeccsen a 86. percben egy brazil szöglet előtt a sarokban a török Alpay a labdával combon rúgta a brazilt, aki a fejéhez kapott, és nagyon szenvedett.

A koreai Kim játékvezető azonnal kiállította a törököt. Egy perccel később a brazilok éppen Rivaldo tizenegyesgóljával szerezték meg a győzelmet, majd lettek bő három héttel később világbajnokok.

Az 1989-es brazil-chilei vb-selejtezőn a Maracanában 1-0-s hazai vezetésnél a chilei kapus, Rojas összeesett, mert mellette landolt egy nézőtérről bedobott égő fáklya.

A kapus eljátszotta a nagy halált, hosszú percekig ápolták, még az öltözőbe is bevitték, a meccset végül lejátszották. Az eset következményeként Rojast eltiltották, Chilét kizárták a selejtezősorozatból. Rojas célja az volt, hogy a 0-0-ra álló meccset egy semleges helyszínen játsszák újra, így csapatának nagyobb esélye lenne.

Másfél éve egy brazil kapus is eltiltást kapott hasonló alakítás után. A Celtic-Milan BL-találkozón a vendégek kapusát egy berohanó szurkoló a nyakán meglegyintette. Dida dühösen utána fordult, tett még vagy két lépést, majd hatalmasat esett.

Ha a játékvezető megeszi, hogy bántották és esetleg lefújja a meccset, csapata játék nélkül juthatott volna előnyhöz. A brazil kétmeccses eltiltást kapott, melyet végül egyre mérsékelt a nemzetközi szövetség.

A jelenkor legnagyobb színésze a futballpályákon Cristiano Ronaldo. Nem csak a műeséseire, hisztijeire gondolunk, de tény, az elmúlt években nem volt még egy labdarúgó, aki ennyit sírt. És olyan sem, aki ennyit nyert.