Gerzson
-3 °C
2 °C
Curling
Percről Percre

Egy lépésre a milliárdoktól az Advertum

2009.03.06. 10:02 Módosítva: 2009-03-06 12:55:28
Kapcsolódók (12)
Hivatalosan nem a Pénzügyminisztérium kérésére kellett kivárnia a Magyar Hivatásos Labdarúgóliga (MHLL) és a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) közötti megállapodást az Advertumnak, de csak ennek megtörténte után juthat – kormánygaranciával – az 5,2 milliárd forintos bankhitel első részletéhez a cég. A médiavállalkozás ebből most már rendezheti a magyar futball hárommilliárdos APEH-tartozását, és megkezdheti az országos médiahálózat kiépítését.

"Újabb biztosítékot kaptunk arra, hogy szilárd lábakon áll a ligával kötött üzletünk, és ez a következő tizenöt évben így is marad, mert nincs jelenleg alternatíva a magyar futballban" – jelentette ki Nagy Szabolcs, az Advertum Kft. többségi tulajdonosa annak kapcsán, hogy az MLSZ és az MHLL megállapodott: a szövetség visszaveszi magához a csapatok vagyoni értékű jogait, kivéve azokat, amelyeket a liga már értékesített.

A döntés azt jelenti, hogy a nyíregyházi cég és az MHLL közötti, tavaly novemberben kötött megállapodás változatlanul érvényben marad. Az Advertum azt vállalta, hogy az MHLL-nek az APEH felé fennálló, 3,1 milliárd forintos tartozását rendezi, ennek fejében tizenöt évre megkapja az NB I.-es futballcsapatok mérkőzéseinek rádiós közvetítési jogát, az élvonalbeli stadionokban öt, egyenként hat négyzetméteres reklámtáblát, valamint a liga kinnlévőségeit. A médiacég ezt banki hitelből, egy tavaly májusi, 5,2 milliárd forintról szóló kormánygaranciával a kezében teheti meg. Ebből még plusz 2,1 milliárd forintot országos elérésű médiahálózat kiépítésére vehetett kölcsön a vállalkozás.

Nagy hétfőn vette kézhez azt a levelet, amely rögzíti: az MHLL minden vállalását tudja teljesíteni, és át tudja adni a felkínált jogokat és feltételeket. Az Advertum ennek birtokában már érvényesítheti a kormánygaranciát és lehívhatja a kölcsönöket.

Nagy Szabolcs szerint ez azt jelenti, hogy az Advertum még a hónap végéig kiegyenlíti a futballklubok 3,1 milliárdos állami tartozását – mivel más alternatívája a kölcsön visszafizetésének már nem létezik –, valamint folytathatja a futtballközvetítéseket preferáló országos rádióhálózat kialakítását.

Az Advertum tulajdonosa hozzátette, már november végén aláírták a kormánygaranciáról szóló dokumentumokat Veres János pénzügyminiszterrel, de azok eddig nem érkeztek meg a hitelt folyósító bankokhoz. Nagy Szabolcs kijelentette, a Pénzügyminisztériumnak hozzájuk nem lehetett olyan kérése, hogy az MLSZ és az MHLL rendezze a vagyoni értékű jogok helyzetét egymással, mielőtt az Advertum valóban érvényesítheti a kormánygaranciát. Az Advertum és az MHLL közötti üzlet azonban mégis csak ennek megtörténte után véglegesedhetett.

A nyíregyházi médiavállalkozás – amely januárban több vidéki rádióadót, illetve frekvenciát vásárolt meg – korábban tavaszra ígérte az általa értékesített reklámtáblák megjelenését az élvonalbeli stadionokban. Nagy Szabolcs most azt mondta, a rendszer – vagyis a reklámtáblák és a rádiós hálózat – a szerződéseknek megfelelően július 1-jétől kezdheti meg működését.