Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

László Cs.: Az irigységet ki kell érdemelni

2009.03.07. 09:36 Módosítva: 2015-05-21 00:30:13
Kijavította azokat az újságírókat, akik románnak vagy németnek nevezték Skóciában. László Csaba jelenleg az egyik legelismertebb magyar edző a futballban. A Hearts szurkolói imádják, pedig nem kedvelték, amikor augusztusban átalakította a csapat taktikáját. Most harmadikok, tavaly nyolcadikok lettek.

Az elmúlt két fordulóban megerősítette a skót bajnokságban harmadik helyét a Hearts, miután a Dundee otthonában nyert – Balogh János tizenegyest védett –, és szerdán a Motherwellt a 92. percben lőtt góllal 2-1-re verte. László Csaba csapatának így öt pont az előnye a negyedik Dundee-val szemben.

„Nagyon hajtós, masszív ellenfelet győztünk le, amelynek mostanában minden meccs létkérdés. Szeretne bekerülni az első hat közé, hogy részt vehessen a rájátszásban. Az utolsó pillanatig küzdöttünk, meg is lett az eredménye. Ennek ellenére figyelmeztettem mindenkit, még nem értünk el semmit, legfeljebb arra van jó esélyünk, hogy a hat közé bejussunk, nem kell a dobogóról álmodozni. Figyelik fiatal játékosainkat, egyre nagyobb érdeklődést vívunk ki, szeretném, ha töretlen lenne az akaraterőnk” – értékelt az Indexnek László Csaba.

A mostani meccs után azt mondta a BBC-nek, ölni tudna, amikor egy játékosán látja a feladást, a megalkuvást, mert ő sohasem adja fel.

Kiemelte még, hogy tavaly a Motherwell a harmadik lett a szezon végén, a Hearts ellenben csak nyolcadik, idén fordult a kocka, pedig ők csak gyengültek, a jobbak elmentek, nagy neveket nem tudtak igazolni – a kapus Balogh János volt az egyetlen vételük januárban –, inkább csak eladnak, hogy az anyagi stabilitása meglegyen a klubnak.

László a tavalyi rosszul sikerült szezon után lett a Hearts edzője, épp azt a Mark McGhee-t előzte meg, aki most a Motherwell kispadján ül.

„Lehet, neheztel rám, ezért tett most is egy furcsa nyilatkozatot. Azt mondta a meccs után, hogy beszóltam neki. A meccs hevében történt valami, pontosan már nem is emlékszem a részletekre, de az biztos, hogy kaptunk mi is eleget tőlük az egyenlítő góljuk után. Mindenesetre én elnézést kértem, a kollégámtól viszont ezt nem kaptam meg.”

Az erdélyi edzőt a szurkolók nagyon megkedvelték, dalban is éltetik. „Nagy megtiszteltetés ez nekem, mert az elején a szurkolók nem nézték jó szemmel, hogy megváltoztattam a tradicionális taktikát. A felívelgetést megszüntettem, a széleket használjuk. A letámadást is alkalmazzuk, korábban ezt sem erőltették. Miután nyertünk pár fontos meccset, a nézőszámunk nagy vagy ötezerrel emelkedett, ez a legfontosabb” – állította.

Népszerűsége megközelítette Skóciában azt a szintet, amelyiken Ugandában állt – az afrikai országban szinte személyi kultusza volt –, egyre többen megismerik más városokban is, és elégedetten ráznak kezet vele. A Heartsnak az egész országban 400 ezer rajongója van, ami nem kivételesen magas szám a két nagy klub – Celtic, Glasgow Rangers – árnyékában, de így is a harmadik legjobb mutató.

„Úgy tűnik, a sajtónak is egyre fontosabb, mit mondok, lehet, jól el lehet velem adni az újságokat. Az elején még gyűjtöttem a cikkeket, hogy egy kis album majd összejön belőle, de már nem tudom tartani a lépést.”

Hozzátette, előfordult már, hogy az edzéseken is külön sajtónapot kellett tartania, úgy megemelkedett az érdeklődés a csapat iránt.

„Nekem nagyon fontos itt is, hogy magyarként kezeljenek. Mindig felhívtam erre a figyelmet, hogy én nem román vagyok, még ha földrajzilag Romániában is születtem. Nem is német vagyok, még ha ott szereztem is edzői papírokat. Magyar vagyok, sokkal jobb magyar, mint amilyennek engem otthon tartottak. A gyerekeim is beszélnek magyarul, ismerik a történelmet, és büszkék rá.”

„Van egy székely mondás, miszerint az irigységet ki kell érdemelni. Azt hiszem, ezért az irigységért én itt megszenvedtem. Megdolgoztam azért, hogy megveregessék a vállaimat. És szerencsére nem sajnálkozva teszik. Ha most a nyolcadik helyen lennénk, akkor nyilván úgy kapnám, és nem is érdekelne senkit, mit csinálok itt. Akkor talán a Dundee edzője – egy korábbi Hearts-játékos – se mondta volna, hogy alattomos a csapatom, miután kikapott tőlünk. De már szidnak, hibát keresnek bennünk, az jó jel. Kis költségvetéssel megelőzzük a nagyobbakat, ez tényleg zavaró lehet.”