Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Az MLSZ önállóan akar stadiont

2009.03.09. 08:49
Már októberben nyilvánosságra került, hogy a futballszövetség a budapesti Fehér úton építene 30 ezres stadiont, de végleges döntés azóta sem született a beruházásról. Az MLSZ-elnök azóta visszautasította a közös építkezésre kínálkozó Vasas és a Ferencváros megkeresését is. Kisteleki István egyértelművé tette, a szövetség saját stadiont szeretne.

„A szövetség egyértelműen egyedül és egyértelműen a budapesti Fehér úton szeretné felépíteni a Nemzeti Labdarúgó Arénát” – állítja határozottan Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke. Még október elején került nyilvánosságra, hogy az MLSZ harmincezres futballstadiont szeretne önállóan építeni 2010-re a fővárosban, az Éles sarok és az Örs vezér tere közötti területre. A futballszövetség az állami tulajdonú telken bankhitelből építené fel a létesítményt, amely tervek szerint 45 millió euróba (jelenlegi áron 13,7 milliárd forint) kerülne. Az MLSZ még tavaly megkereste a Fehér úton a tulajdonosi jogokat birtokló Önkormányzati Minisztériumot, de elmúlt hónapokban azonban kevés szó esett arról, hogy megvalósul-e a beruházás.

stadion1

„A futballunk fejlődésének az elengedhetetlen alapját jelentik az infrastrukturális fejlesztések, amelyek közül a telki edzőcentrumot májusban átadjuk – mondja Kisteleki, aki szerint az MLSZ-stadionnal hosszú távon megoldódhatna a magyar futball egyik problémája és valódi otthona lehetne a válogatottnak. – A katlanszerű kialakítással, az ezzel járó hangulattal olyan pályán játszhatna a válogatott, amely gólokban kifejezhető előnyt jelentene a számára.”

Az MLSZ-elnök szerint a Puskás Ferenc Stadion ma már színvonalával és hangulatával sem megfelelő helyszín és nem hisz abban, sem, hogy reális elképzelés lenne a felújítása.

„Én nem tudok álmodozni és az üzleti realitás azt mondatja velem, hogy nincs szükség az egykori Népstadion megújítására. Túl nagy összeg lenne egy funkciótlan, kihasználhatatlan stadionra több tíz milliárd forintot elkölteni, aminek ráadásul a fenntartása is évente több száz millió forintba kerülne. Én örülnék a legjobban, ha a Puskás Stadion újjáépülne, de ebben a helyzetben ezt egy megvalósíthatatlan álomnak tartom.”

Kisteleki azt is kizárja, hogy esetleg valamelyik budapesti klubbal társuljon a szövetség, hogy együtt építsenek új stadiont. Az elmúlt hónapokban a Vasas, majd a Ferencváros is megkereste, hogy saját pályája helyén épüljön fel az MLSZ arénája. A Vasas egyelőre csak tervezi, hogy a Fáy utcában új stadiont épít, a klub elnöke, Markovits László azonban felajánlotta a futballszövetségnek, hogy ott építkezzen. A Ferencvárosnál már készen vannak a 25 ezres stadion látványtervei, januárban azonban az angol tulajdonos azzal kereste meg az Önkormányzati Minisztériumot, illetve MLSZ-t, hogy a szövetséggel együtt 35 ezres létesítményt húzzanak fel. Az elnök azonban kizártnak tartja a közösködést.

stadion2

„Azt szeretném, hogy jól elhatárolható legyen ez a beruházás. Vissza szeretnénk hozni a kettős rangadókat, állandó döntőhelyszínnel vissza szeretnénk hozni a Magyar Kupa presztízsét. Róka fogta csuka lenne az a helyzet, ha mindezt egy stadionban szeretnénk, amely az egyik esetleg érdekelt klubé lenne. Én csak önálló építkezésben tudok gondolkodni.”

Az MLSZ elnöke szerint bár kockázattal járó beruházásról van szó, üzletileg fenntartható lenne a harmincezres stadion. Ezt a meccsek mellett a futballon kívüli tevékenységekből, például a szövetség üzleti partnereinek rendezvényeiből fedeznék.

A 2010-es átadás azonban már bizonytalan, mert az állam részéről még nem született döntés arról, hogy megkapja-e ingyenesen használatba az MLSZ a 6,5 hektáros Fehér úti telket. Kisteleki István úgy tudja, hogy már készül az ügyben a kormány számára az előterjesztés.