József, Bánk
-7 °C
0 °C

Szibéria sztárja lehet Németh Norbert

2009.03.10. 12:40
Az előzõ orosz bajnokságban tizenharmadik volt a Tom Tomszk, előrébb szeretnének lépni, Németh Norbertet is ezért igazolták le. A városban még nem volt, de a héten már odarepül. Szombaton már bajnokit játszhat, egyelőre angolul beszél, de orosz szótárt már beszerzett.

„Nagyon szerettem volna már kipróbálni magam külföldön, és nekem lényegében Oroszország vagy Németország között nem volt nagy különbség. Pontosan tudom, nem mindegy, hol játszom, de nekem az orosz élvonal is előrelépés a magyarhoz képest. Hát Szibéria lett belőle, de én nem bánom, és nem félek” - vágott bele a Tom Tomszk új igazolása, a 27 éves Németh Norbert a szocsi edzőtáborban.

Hozzátette, megnyugodott, másfél hónapos huzavona ért véget március elejére. Először ugyanis próbajátékra hívták Törökországba, ahol nagyon sokat futott, és büszke rá, hogy fel tudta venni a ritmust. (A megkeresés horvát vonalon érkezett Szörnyi Attila menedzserhez, ő továbbította.)

„Ez lesz a titok a szezonban is, sokat és nagy iramban kell futni, mert nagyon pörgős a bajnokság. Mintha a magyar futballban több ötlet lenne, mint az itteniben” - érzékeltette a különbséget.

Eddig nem cikizték otthonról, amiért Szibériát választotta. Úgy gondolja, sok utazás és sok pozitív élmény várja a szezonban.

Németh Norbert és Szamosi Tamás harcol a labdáért
Németh Norbert és Szamosi Tamás harcol a labdáért

„Gondolhatod, hogy megéri, sokkal jobban keresek majd, mint otthon. De nem is ez a lényeg, hanem hogy a Vasas is kapott értem pénzt. Nem is tudom mennyit. Az első évem nem úgy sikerült a Vasasban, ahogy szerettem volna, de utána két és fél évig jól játszottam” - magyarázta a kétszeres válogatott középpályás.

„Nem riaszt vissza Szibéria, mert azt mondták, fiatalos városba kerülök, kerülünk. A legfontosabb: profi körülmények közé megyek egy diákvárosba, ahol rengeteg egyetemi hallgató lesz. Biztos vagyok benne, nem elmaradott helyre csöppenünk, de az még rejtély, a család hogyan jöhet utánam. Először is szeretnék magam odamenni, megnézni, mi a helyzet, és aztán, amikor olvad a hó, április végén, vagy május elején utánam jöhetnek.” Németh felesége a Barátok közben ismertté vált Konta Barbara, tavaly decemberben született gyerekük.

„Valamit valamiért” - válaszolt arra, hogy Tomszk még Moszkvától is négyórás repülőútra van. „Lehet, hogy fázni fogok télen, de majd felöltözöm” - mondta eltökélten.

Csapattársaival angolul beszél, négy külföldi van rajta kívül a klubnál, úgy érzi, gyorsan be tud illeszkedni. „Az orosz szótárt azért naponta lapozgatom, hamarosan szeretném ezen a nyelven is megértetni magam” - összegzett.

A délnyugat-szibériai Tomszk a hétvégén a Krilja Szovjetovval játszik az első fordulóban, utána a CSZKA Moszkvához utaznak, a negyedik fordulóban a Zenit vendégei lesznek, ahová Huszti Szabolcs igazolt.