Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C
Jászapáti Petra
ma 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

Minden BL-csúcsot megdöntött a Bayern

2009.03.11. 10:54
Kapcsolódók (14)
Minden idők legnagyobb különbségű győzelmével jutott tovább a Bayern München, a Liverpool alaposan kitömte a Real Madridot. Az olaszok a szerencsét hiányolták, Hiddink Drogbát dicsérte a Juventus-Chelsea meccs után. A Panathinaikosz emelt fővel búcsúzott a Bajnokok Ligájától.

A Liverpool kiütötte a Real Madridot, a 100. BL-meccsét játszó Steven Gerrard két gólt lőtt. Ő a hetedik brit, aki elérte a százas határt. A meccs után Rafa Benítez, a Liverpool mestere higgadtan értékelt, úgy véli, van még mit javítani. A Real ötödik éve elbukja a nyolcaddöntőt, a madridi csapatnak most már csak a bajnokságra kell koncentrálnia.

Benítez kiemelte, igazságtalan lenne egy-egy játékost kiemelni, de Fernando Torres és Arbeloa - akiknek a játéka kérdéses volt a találkozó előtt - minden dicséretet megérdemel. „A Madrid talán arra számított, hogy visszavontan játszunk, kontrákkal kísérletezünk, ehelyett az első perctől lerohantuk őket. Elégedettnek kell lennünk a szerzett négy góllal, de van még mit csiszolni a játékunkon. A legjobb alkalom erre a hétvégi, Manchester United elleni meccs lesz.”

Juande Ramos természetesen csalódott és szomorú volt a találkázó után. „Nagyon gyorsan kaptuk a két gólt, de a jobbik csapat jutott tovább. Megpróbáltunk eredményesek lenni, de a Liverpool ránk erőltette az akaratát. 0-2 után már hiába próbáltunk menni az eredmény után. Nyilván most mindenki rettenetesen csalódott, de holnap egy új nap kezdődik.”

Kétszer is vezetett a Juventus, kétszer is sikerült egyenlítenie a Chelsea-nek, a döntetlen az angolok továbbjutását jelentette. Guss Hiddink, a Chelsea edzője szerint az idő múlásával egyre jobban bemelegedett csapata, így tudott döntetlent kiharcolni. Claudio Ranieri, a Juventus mestere a szerencsét is okolta csapata bukásáért.

Hiddink hozzátette, nagyon lassan kezdték a meccset, és csapata nem reagált jól az elején. „Essien gólja a lehető legjobbkor jött és Del Piero 11-ese után is gyorsan sikerült válaszolnunk. Didier Drogba fantasztikus volt, ha kellett védekezett, ha kellett támadott, góljával jutottunk tovább. Kettejük mellett Anelka is dicséretet érdemel, nem volt szászázalékos állapotban, így is két védőt lekötött. Elégedett vagyok, a nehéz pillanatokban mindig jól tudtunk reagálni.”

Ranieri szerint a negyeddöntőbe jutást a Stamford Bridge-en bukták el. „A sorozat ezen szakaszában nagyon sokat ér az idegenben rúgott gól. Ehhez megvoltak akkor a lehetőségeink, most bánjuk igazán, hogy nem sikerült. Köszönöm a szurkolók fantasztikus buzdítását, azt gondolom nem szégyen a Chelsea-vel szemben kiesni. Azért cseréltem le Iaquintát, mert a helyére érkező Giovinco feladata a széleken a játék leszűkítése lett volna, érzésem szerint új erőt adott a csapatnak. A 70. percben megfogyatkoztunk, innentől szerencsére is szükség lett volna, ami most nem állt mellénk.”

Henk ten Cate, a Panathinaikosz edzője szerint csapata emelt fővel búcsúzott. Manuel Pellegrini, a Villarreal szakvezetője elmondta, csapata sokkal jobb volt ezen a meccsen ellenfelénél és megérdemelten harcolta ki a továbbjutást.

Henk ten Cate szerint két nagyon nehéz meccsen vannak túl, nem éli meg kudarcnak az eredményt. „Nem kritizálom a játékosaimat, bár mindkét spanyol gól a mi hibánkból született, a győztes gólban három védőm is benne volt. Csak a tapasztalat hiánya, hogy az első félidei fölényünket nem tudtuk az egész meccs során érvényesíteni. Olyan kerettel vágtunk neki a BL-nek, amelynek 80%-a először szerepelt ilyen fontos kupasorozatban, azt gondolom, büszkének kell lennünk az elért eredményeinkre.”

Pellegrini természetesen boldogan nyilatkozott a sajtótájékoztatón. „Nagyon fontos számunkra, hogy Európa legjobb nyolc csapata közt lehetünk. Sikerünk megérdemelt, mert bár az első félidőben visszafogottabbak voltunk, a másodikban erőben és fejben is jobban bírtuk a csatát. A széleken vezetett, gyors akciók szerepeltek a taktikánkban, különösen a baloldalra építettünk. Ez a húzás a végén meghozta gyümölcsét.”

Ekkora fölénnyel még nem jutott csapat túl ellenfelén a BL kieséses szakaszában, mint a Bayern München. Két meccs után 11 gólos különbség abszolút csúcs, ezt eddig a Lyon tartotta, a franciák 2003-ban 10-2-es összesítésssel verték ki a Werder Brement.

Jürgen Klinsmannt, a Bayern edzőjét sok kritika érte az utóbbi időben, most ezen a két találkozón bizonyította, remek csapata van. Paulo Bento, a Sporting trénere a két szörnyű csapás után azon töprengett, milyen munkát kell elvégezni, hogy áthidalja a szerinte hatalmas szakadékot, ami csapata és az európai futballelit között van.

Klinsmann az első perctől fogva maximális összpontosításra hívta fel játékosai figyelmét. „Nagyszerűen játszottunk, játékosaim élvezték a meccset, bizonyították, nagyon tehetségesek. Örülünk a meggyőző fölénynek. Egy pillanatra sem hittem, hogy ez könnyebb meccs lesz, mint az odavágó, ezért kértem mindenkit, hogy az elsőtől az utolsó percig megfelelően koncentráljon.”

Paulo Bento szomorúan nyilatkozott. Meg akarta mutatni, annál sokkal jobb a csapata, mint amit az első meccsen produkált. „Alaposan és hosszan kell elemezni a hibáinkat. A csoportkörben még tudtuk tartani a lépést, ezen a két meccsen bebizonyosodott, hogy messze vagyunk az európai elittől. Nem tudtuk felvenni a ritmust, az első meccs szörnyű emléke ott volt a játékosok fejében. Ezt a rémálmot minél előbb el kell felejteni, ez most a legégetőbb feladat.”