Gusztáv
-4 °C
1 °C

Ki volt a világ legjobb futballkapusa?

2009.03.11. 12:52
Kapcsolódó cikkek (1)
Érdekes, de roppant hazafias összeállítást készített egy brit lap arról, ki az elmúlt évtizedek és napjaink legjobb kapusa. Természetesen egy angol nyert, Grosics Gyula a 28.

A Daily Mail ötvenes listát állított össze minden idők legjobb kapusairól, a brit lap természetesen Gordon Bankset, az 1966-ban világbajnoki címet nyert angol válogatott kapusát hozta ki győztesnek. Az első tízben hat olyan kapus van, aki valamilyen módon köthető Angliához.

A 2. dán Peter Schmeichel évekig védett a Manchester Unitedben, azAston Villában és a Manchester Cityben is. A 3. Peter Shilton és a 9. Ray Clemence sokszoros angol válogatottak a nyolcvanas-kilencvenes évekből. A negyedik Pat Jennings és az ötödik Neville Suthall északír és walesi válogatottak, de legjelentősebb sikereiket Angliában érték el.

Rajtuk kívül az első tízbe csak az orosz Lev Jasin (6.), a spanyol Iker Casillas (10.), valamint az olasz válogatott két klasszisa, Dino Zoff (7.), és Gianluigi Buffon (8.) tudott bekerülni.

Az aktív kapusok közül a listára került van der Sar (16)., a Chelsea-ben védő Peter Cech (20)., az egyetlen magyar Grosics Gyula, aki a 28. lett.

A szerkesztők véleménye szerint a holland Hans van Breukelen (12.) vagy az angol Nigel Martyn (13.) jobb kapus volt Sepp Maiernél (14.) vagy Oliver Kahnnál (18.), de furcsa, hogy Grosicsnál jobbnak gondolják Andoni Zubizarrétát (26.) vagy Walter Zengát (21.).

Az első tíz helyezett:

1. Gordon Banks, 2. Peter Schmeichel, 3. Peter Shilton, 4. Pat Jennings, 5. Neville Southall, 6. Lev Yashin, 7. Dino Zoff, 8. Gianluigi Buffon, 9. Ray Clemence, 10. Iker Casillas.