Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Magyar bírón vitatkozik a német sajtó

2009.03.13. 11:27
Kassai Viktor hét sárga és egy piros lappal vezette le a Hamburg–Galatasaray UEFA-kupa meccset. A két vezető német lap ellentétesen ítéli meg a magyar játékvezető tevékenységét.

A labdarúgó UEFA-kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén a Hamburg hazai környezetben 1-1-et játszott a török Galatasaray ellen. A találkozót a jelenlegi első számú magyar játékvezető, Kassai Viktor vezette. A német lapok vitatkoznak teljesítményén.

A Bild ellentmondásosnak ítéli meg működését, többek között az ő számlájára írják, hogy a közel negyven percet emberelőnyben játszó hazaiak nem tudtak nyerni. A lap tízes skálán négyesre osztályozta teljesítményét.

Ön szerint hogy döntött Kassai?

 • 256
  Mindkét esetben jól döntött
 • 38
  A 11-esnél jól döntött, a piros lapnál rosszul
 • 32
  A 11-esnél hibázott, a kiállítás jogos volt
 • 17
  A 11-esnél és a kiállításnál is hibázott

A Kicker ezzel szemben azt írja, a vitatott esetekben jól döntött Kassai, és határozottságának köszönhető, hogy nem szabadultak el jobban az indulatok az egyébként is kemény meccsen.

Kassai három sorsdöntőnek tűnő ítéletén megy a vita, de azt egyik lap sem említi meg, hogy a törökök vezető gólja előtt remekül alkalmazta az előnyszabályt.

A Bild reklamálása azért is érthetetlen, mert 1-0-s török vezetésnél éppen a Galatának nem ítélt tizenegyest egy vitatott esetben, és az utolsó percben is a 2000-es győztesnek nem adott meg egy gólt, miután a lövés előtt szabálytalankodott a támadó. (Ez utóbbinál valószínűleg jól döntött, hiszen maga a gólszerző, Ümit Karan sem reklamált.)

Hibájának róják fel, hogy az 53. percben kiállította Emre Asikot, aki pedig a lap véleménye szerint nem is utolsó emberként szabálytalankodott a kilépő Petriccsel.

„Nem volt könnyű meccs, rengeteg vitatott szituáció volt, de utána a mérkőzés ellenőre is nekünk adott igazat a kérdéses esetekben. A játékosok, edzők sem reklamáltak különösebben” – mondta az Indexnek Kassai, aki a szabályok értelmében nem nyilatkozhat konkrétan a vitatott szituációkról.

Jogos volt a piros lap

A kiállításnál a szabályok szerint jól döntött a magyar bíró, hiszen piros lap jár azért, ha egy játékos gól elérésében gátolja meg a kapura törő ellenfelet, vagy nyilvánvaló gólhelyzetet semmisít meg. A játékvezetőnek figyelni kell többek között a labda megszerzésének valószínűségére, és a védők elhelyezkedésére.