Auguszta
-4 °C
2 °C

Az oroszoknak nagyon is tele van a zsebük

2009.03.13. 23:07
Az elmúlt öt évben óriási fejlődésen ment keresztül az orosz futball, amit elsősorban a milliárdos mecénásaiknak köszönhet. Két csapatuk UEFA-kupát nyert, a Zenit az európai szuperkupát is begyűjtötte. A szombaton kezdődő 2009-es bajnokságban három magyar futballistának is drukkolhatunk már.

A klubok gazdasági megszilárdítása, az orosz oligarchák szerepvállalása indította el a kontinensnyi ország labdarúgásának fejlődését. A Zenit mögött a Gazprom áll, a története első bajnoki címét nyerő Rubin Kazanyt Alekszandr Guszev, a Tatár Köztársaság alelnöke irányítja, aki az olajból származó bevételek nagy részét a klub fejlesztésére fordítja.

A Szpartak Moszkva elnöke, Leonyid Fedun a világ 168. leggazdagabb embere a Forbes magazin szerint. Szinte minden klub élén olyan személyiség áll, akik olaj- vagy a földgázüzleteken szereztek dollámilliárdokat.

Michael Laudrup pr  308072c

A bajnokság erejét jelzi, hogy az újjáalakuló Bajnokok Ligájában a tavalyi első kettő, Rubin Kazany és a CSZKA Moszkva már csoportkörös, de a harmadik Dinamo Moszkva is oda juthat. Az idén rajtoló Európai Ligában Gaál Miklós csapata, az Amkar Perm, a 2008-as UEFA-kupa-győztes Zenit, valamint a későbbi kupagyőztes vehet részt.

Az utóbbi öt évben indultak be az orosz klubcsapatok. A 2003/2004-es szezonban a Lokomotiv Moszkva BL-nyocaddöntős volt. Egy év múlva a CSZKA Moszkva megnyerte az UEFA-kupát, Lisszabonban verte a Sportingot. 2006-ben a Zenit még csak a negyeddöntőig jutott az UEFA-kupában. A 2007/2008-as évadban két orosz csapat, a Szpartak és a CSZKA jutott a BL-csoportkörébe, tavaly a Zenit a Rangers ellen előbb az UEFA-kupát, majd a Manchesr Unitedet verve a szuperkupát is eltette. Jelenleg az UEFA ranglistáján a kontinens hatodik legerősebb bajnoksága az orosz.

A színvonalas és évről évre erősödő küzdelmekben idén már három magyar is szerepet kaphat. Gaál Miklós, a Pécs, az Újpest és a ZTE korábbi labdarúgója már harmadik idényét kezdi az Amkar Permben. Az előző két idényben 38 meccsen kapott szerepet. Gaálhoz csatlakozik ettől a szezontól kezdve Huszti Szabolcs és Németh Norbert is, így három magyar szerepelhet az orosz élvonalban.

11

Huszti 3 millió euróért igazolt januárban a Hannoverből a Zenithez. A szentpétervári csapat első tétmeccsének második percében már eredményes volt a Stuttgart elleni UEFA-kupa-mérkőzésen.

Németh Norbert a Vasastól érkezett a szibériai Tom Tomszk gárdájához. A Vasas 200 ezer euróért engedte el a középpályását. Németh edzője az a Valerij Nyepomnyascsij, aki korábban Kamerun szövetségi kapitánya is volt. A Tom idén is a bent maradásért harcolhat, az elmúlt négy szezonban nyolcadik helynél előrébb még egyszer sem végeztek.

A Szovjetunió felbomlása után, 1992-ben rendezték az első önálló orosz bajnokságot. Az 1991-es szezon végén a szovjet élvonalból a CSZKA, a Szpartak, a Torpedo, a Dinamo, a Lokomotiv és a Szpartak Vlagyikavkaz maradt. Az első évben, az akkor 20 fős mezőnyt 14 alacsonyabb ligás együttesekkel töltötték fel. 1993-ban 18-ra emelték a létszámot, egy múlva a jelenlegi formáció szerinti 16-ra csökkentették.

A bajnoki címek tekintetében erős a moszkvai dominancia. Az elmúlt 17 évben csak háromszor fordult elő, hogy nem fővárosi csapat nyert. 1995-ben a Szpartak-Alanyija Vlagyikavkaz, tavalyelőtt a Zenit, 2008-ban a Rubin Kazany lett az első. Az idei sorozatban a három legjobb moszkvai - a kilenc bajnoki címével csúcstartó Szpartak Moszkva, a háromszoros első CSZKA, a legutóbb 2004-ben diadalmas Lokomotiv - mellett az elmúlt két esztendő bajnoka pályázik a legnagyobb eséllyel az 1. helyre.

Érdekesség az is, hogy a gólkirályi címet csak háromszor nyerte nem orosz játékos. Ez is mutatja, hogy a temérdek pénz ellenére egyelőre nem özönlenek a világklasszisok Oroszországba. Az első szezonban az dinamós azeri Velij Kaszumov 16 góllal, 1999-ben a grúz Georgi Demtradze az Alanyijából 21-gyel, legutóbb a brazil Vágner Love a CSZKA-ból 20-szal tudott a legjobb lenni.

000T TRPar2456011

Az öt bajnokesélyes igyekezett megerősíteni a keretét a télen, bár távozók is akadtak bőven. A címvédő Rubin Kazany a spanyol César Navas mellett három hazai játékossal erősödött, közülük a legismertebb Pjotr Bisztrov. A Zenitből Hohlov és Arsavin távozott, Huszti mellett a portugál Fernando Meira, valamint a Dinamo kiválósága, Igor Szemsov érkezett.

A tavalyi ezüstérmes, a brazil Zico által felkészített CSZKA Moszkvához a cseh Tomás Necid, valamint a négyszeres válogatott brazil Ricardo Carvalho jött. Tavaly csak a nyolcadik helyen végzett, idén a csúcsra tör a Szpartak Moszkva. Edzőnek a dán Michael Laudrupot szerződtették, és hat új játékost, köztük két brazilt igazoltak. Alex az Internacional, Rafael Carioca a Gremio játékosa volt. Utóbbi mindössze 19 éves. Alaposan felforgatták a Lokomotiv keretét is, 12 játékostól váltak meg.

A két újonc az FK Rosztov és a Kubany Krasznodar. A rosztoviak eddig csak két szezonból hiányoztak. 1994-ben és tavaly játszottak a második vonalban, mindkétszer egyből visszajutottak. A Kubany a szovjet időkben három évig a legmagasabb osztályban szerepelt. Az orosz érát is ott kezdte, de két év alatt két osztály zuhant, aztán elindult felfelé.

A bajnoki éved a szuperkupával kezdődött. A tavalyi kupagyőztes, a CSZKA Moszkva hosszabbításban, 2-1-re győzte le a bajnok Rubin Kazanyt. Semberas a CSZKA-nak szerzett vezetést, amit a 62. percben Saronov egyenlített ki. A győztes gólt a fiatal cseh tehetség, Tomás Necid szerezte a 113. percben.

Az első fordulóban, vasárnap rögtön rangadót is rendeznek. Az újjáalakuló Szpartak Moszkva Husztiék csapatát fogadja. A párosítás, március 14.: Amkar-Rosztov, Dinamo-FK Moszkva, Lokomotiv-Himki, Rubin Kazany-Kubany. Március 15.: Szpartak-Zenit, Szaturn-CSZKA, Terek Groznij-Szpartak Nalcsik, Tom-Kirlja Szovjetov.