Donát
-4 °C
2 °C
Kékesi Márton
vasárnap 02:15
Kékesi Márton
Alpesi sí

A Liverpool nem akar játszani április 15-én

2009.03.16. 12:29
Steven Gerrard, a Liverpool csapatkapitánya bízik benne, hogy az UEFA figyelembe veszi a klub történelmét, és engedi, hogy a Bajnokok Ligája-negyeddöntő visszavágóját ne április 15-én, hanem 14-én kelljen lejátszaniuk.

Április 15-én az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb futballtragédiájának, a Hillsborough-katasztrófának lesz a 20. évfordulója.

1989 februárjában a Liverpool–Nottingham Forest FA Kupa-elődöntőre jóval több liverpooli utazott Sheffieldbe, mint amennyinek jegye volt. A meccs már tartott, amikor a szervezők kinyitották a kapukat, és a jegy nélkül maradt szurkolókat is beengedték.

memorial

A bezúduló tömeg bejutott, de az elől állókat a kerítéshez préselték, agyonnyomták. A játékvezető a hatodik percben lefújta a találkozót, addigra már a pálya mellett is holttestek hevertek.

Összesen 96-an haltak meg – köztük Steven Gerrard unokatestvére –, egyharmaduk még a huszadik életévét sem töltötte be. A legfiatalabb áldozat tízéves volt. Az áldozatok emlékére a Shankly-kapu mellett kialakítottak egy emlékművet, ahol azóta is leróhatják a szurkolók kegyeletüket. A Pool kapitánya kifejtette, ez a nap a csapat és a szurkolók számára is az emlékezésé, és azoknak szentelnék, akiket elvesztettek a tragédiában. Ezért nem szeretnének pályára lépni, inkább egy nappal korábban játszanának.