Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Tömegverekedés a Szpartak–Zeniten

2009.03.16. 12:19 Módosítva: 2009-03-16 12:41:27
Az orosz bajnokság 2009-es szezonja rögtön rangadóval kezdődött. A gyors gólváltást követően az érdeklődés leginkább a nézőtér felé fordult, ahol a Szpartak és a Zenit hívei a biztonsági erőkkel és egymással vívtak ökölcsatát.

Alig kezdődött el a szezon, máris akadt dolgik a biztonsági erőknek Moszkvában. A pályán a középkezdés után Szajenko rúgott be egy kipattanót, ezzel vezetett a Szpartak. Alig negyedórával később Pogrebnyak lőtt irtózatos erővel szabadrúgásgólt. Ezután szabadult el a pokol a lelátón.

Leginkább a Zenit drukkerei voltak aktívak, székeket téptek fel, a két tábort elválasztó biztonsági erők felé dobáltak, ökölharcba is keveredtek velük. Nehezen sikerült rendet tenni, pedig mindtegy 3000 rendőrt vezényeltek ki, és biztonsági kamerák is pásztázták a lelátót. Az összecsapások végén 659 embert vettek őrizetbe.

A 80-as évek végétől kezdve tűntek fel Oroszországban a futballhuligánok. A legerősebb a fővárosi klubok közötti rivalizálás, de a 2002-es világbajnokság alatt a Japán ellen elveszített meccs után is volt balhé. Több száz huligán néhány óra alatt csatatérré változtatta Moszkva utcáit. Autókat borítottak és gyújtottak fel, kirakatokat törtek be. Néhány éve a Szpartak Moszkva és a Dinamo Moszkva szurkolói egy moszkvai lakótelep parkolójában csaptak össze.

Futballoztak is a hétvégén. Egyik magyar játékos csapata sem nyert. A már említett Szpartak-Zenit találkozón Huszti Szabolcs nem játszott, így bajnokin még nem mutakozott be. A Tom Tomszk Pjatigorszkban 1-0-ra kapott ki a Krilja Szovjetovtól. Németh Norbert kezdett, az 56. percben lecserélték.. Az Amkar Perm is odahaza játszott, 0-0-s döntetlent a Rosztovval, Gaál Miklós nem lépett pályára.