Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az MU bukott már 11 pont előnyről is

2009.03.17. 09:20
Hét ponttal vezette a Premier League-et a Manchester United, de előnye csökkent, önbizalma csökkenhetett a Liverpool szombati alázása miatt. Lehet bajnokságot veszíteni ekkora fórról? Nagyobbról is.

Hét ponttal vezette az angol futballbajnokságot szombat délelőtt a Manchester United, ráadásul Sir Alex Ferguson menedzser csapata egy meccsel kevesebbet játszott, mint az üldöző Chelsea és Liverpool.

Délután négy órára az előny négy pont plusz egy meccsre csökkent, a Liverpool szétcsapta a Unitedet, méghozzá saját stadionjában, az Old Traffordon, 4-1-re. Másnap nyert a Chelsea is, így a követők feljebb zárkóztak.

Az eldőltnek gondolt bajnokság kilenc, illetve tíz meccsel a vége előtt újra nyíltnak tűnik: összeomlik az MU vagy így is behúzza?

Sir Alex Ferguson és Ryan Giggs
Sir Alex Ferguson és Ryan Giggs

A Premier League eddigi 16 szezonjában kétszer történt meg, hogy hasonló előnyről veszítsenek: egyszer a Manchester United előzött a hajrában, egyszer őket előzték.

1996 januárjának utolsó hetében a Newcastle United 12 ponttal vezetett Ryan Giggs, Paul Scholes és társaik előtt, február 20-án 9-cel. Három meccsel később már csak egyetlen pontnyi fórjuk maradt, a United az utolsó 12 mérkőzéséből 11-et hozott, egyet ikszelt, és hihetetlen hajrával bajnok lett.

Két év múlva, 1998. március 1-én Fergusonék 11 ponttal mentek az Arsenal előtt, mégis buktak. A londoniak csak győztek, a manchesteriek botladoztak, az utolsó fordulóban Tony Adams Arsenal-kapitány remek gólt lőtt az Evertonnak, amivel bebiztosította Arsene Wenger edző első bajnokságát.

Az MU második lett, idén, ha megismétlődne az összeomlás – hiába nyert meg 11 PL-meccset zsinórban -, akár még harmadikként is kiköthet: a Chelsea-nek és a Liverpoolnak 61-61 pontja van, csak a gólkülönbség dönt közöttük, a kékek javára.

Ki lesz a bajnok?

  • 1643
    Manchester United
  • 697
    Liverpool
  • 224
    Chelsea

Ferguson azt nyilatkozta szombaton, az idény rajtjánál aláírt volna 4 pont és egy meccs előnyt a szezonnak ebben a szakaszában.

Az utolsó fordulót május 24-én rendezik, legkésőbb akkorra kiderül, hogyan végződik, de olvasóinkat arra kérjük, tippeljék meg, ki lesz a bajnok!