Dömötör
-1 °C
14 °C

Három állandó kezdő nélkül megyünk Tiranába

2009.03.24. 19:34 Módosítva: 2009.03.24. 19:34
Juhász Roland és Bodnár László eltiltás miatt nem léphet pályára a magyar válogatott Albánia elleni mérkőzésén, és nem tagja a keretnek Vadócz Krisztián sem. A három védőjátékos kiesése komoly gondot okoz, de csatárposzton rendben vagyunk: Torghelle Sándor és Priskin Tamás küzd a csapatba kerülésért.

Erwin Koemannak már az Albánia elleni hazai meccsen is meg kellett oldania néhány kulcsjátékos kiesését (a Puskás Ferenc stadionban Gera Zoltán eltiltása miatt Huszti Szabolcs játszott jobbszélsőt), Tiranában azonban minden eddiginél komolyabb csapatösszeállítási dilemmákkal néz szembe a szövetségi kapitány.

A magyar válogatott Albánia és Málta elleni kerete

Kapusok: Babos Gábor (NEC Nijmegen), Fülöp Márton (Sunderland AFC), Köteles László (Diósgyőri VTK)
Védők:
Szélesi Zoltán (RC Strasbourg), Bodnár László (Red Bull Salzburg), Fehér Csaba (NAC Breda), Vanczák Vilmos (FC Sion), Juhász Roland (RSC Anderlecht), Gyepes Gábor (Cardiff City), Vaskó Tamás (US Avellino), Bodor, Boldizsár (Roda JC Kerkrade),
Középpályások:
Huszti Szabolcs (Zenit FC), Dzsudzsák Balázs (PSV Eindhoven), Halmosi Péter (Hull City), Gera Zoltán (Fulham FC), Hajnal Tamás (Borussia Dortmund), Tóth Balázs (Racing Genk), Dárdai Pál (Hertha BSC),
Támadók:
Torghelle Sándor (FC Augsburg 1907), Rudolf Gergely (DVSC-TEVA), Priskin Tamás (Watford FC)

Két legjobb védőjátékosa, Juhász Roland és Bodnár László eltiltása miatt felforgatott védelmet lesz kénytelen a pályára küldeni. Juhász toronymagasan a legjobb magyar védő, az a magabiztosság, ami a játékából sugárzik, nagyon fog hiányozni Albániában, Bodnár pedig gyorsaságával és munkabírásával nő a magyar átlag fölé, mindkét játékos pótlása nehéz feladat.

Egészen a Fulham-Manchester United 89. percéig a gondok közé soroltuk a jobbszélső posztját is, a mostanában kevesebb lehetőséget kapó Gera Zoltán fantasztikus gólját látva viszont szinte biztos, hogy Koeman játszatni fogja az egykori ferencvárosi támadót. Nem mintha lenne megközelítőleg hasonló képességű helyettese, de a holland szakember többször kijelentette, hogy azokra számít elsősorban, akik játszanak klubjaikban, ezért merülhetett fel, hogy Gera esetleg kimarad a kezdőből.

A támadó Fulhambe szerződése óta keresgéli korábbi formáját, Belfastban (gyönyörű gólja ellenére) nem játszott jól, Izraelben pedig a csapat többi tagjához hasonlóan kifejezetten gyengén teljesített. Talán pont az a baja, hogy nincs mögötte valaki (Filkor Attilával nem számol a kapitány, Buzsáky Ákos pedig súlyos sérülést szenvedett), aki jobb teljesítményre sarkallja, mert így Gera tudja, ha nem sérült, játszani fog.

Kellemes gondja is akad a kapitánynak, a várhatóan 4-2-3-1 játékrendszerben pályára lépő csapat centerposztjára ketten is jelentkeznek. A korábbi mérkőzéseken szokás szerint harcosan, de jóval eredményesebben játszó Torghelle Sándor posztját a watfordi Priskin Tamás veszélyezteti, az angol másodosztályban játszó csatár 2009-ben szórja a gólokat a Championshipben.

Dárdai Pál, Halmosi Péter, Priskin Tamás, Hajnal Tamás, Bodor Boldizsár, Vaskó Tamás, Bodnár Balázs
Dárdai Pál, Halmosi Péter, Priskin Tamás, Hajnal Tamás, Bodor Boldizsár, Vaskó Tamás, Bodnár Balázs

A két védekező középpályás közül Dárdai Pál helye holtbiztos, a Hertha kezdőjébe magát sokadszor is visszaverekedő szűrő az albánok elleni hazai meccsen a mezőny egyik legjobbja volt. Párja Tóth Balázs, vagy Halmosi Péter lehet (neki ezen a poszton nem nagyon ment az októberi meccsen), Vadócz Krisztián ugyanis nem tagja az Albánia és Málta ellen készülő keretnek.

Furcsa lenne, ha a biztonságos védekezést egy ilyen fontos meccsen adná fel a kapitány – egy védekező középpályás a Juhászt és Bodnárt nélkülöző védelem előtt pont ezt jelentené –, hacsak nem a csapat szerkezetét variálja át a holland szakember. Erre láttunk már példát, Svédországban három védővel játszott a válogatott, de Halmosi egy sorra hátrébb rendelése is váratlan húzás volt.

A középpályán a szokásos kérdés adja magát, Gera és Hajnal Tamás mellett a balszélen vagy Huszti, vagy Dzsudzsák Balázs kaphat szerepet, ezt a kapitány valószínűleg a közös edzések után fogja eldönteni. Erwin Koeman szokás szerint Albánia ellen is csak közvetlenül a mérkőzés előtt árulja el kezdőcsapatát, addig marad a találgatás.

A William Hill szerint mi vagyunk az esélyesek

Az Albánia-Magyarország mérkőzésen a mieinket látják esélyesebbnek a bukik, a magyar győzelemre 13/10, a hazaiak sikerére 13/8 arányban lehet fogadni, a döntetlen 11/5-öt fizetne. A legvalószínűbb végkimenetel a William Hill szerint a 2-1-es vendégsiker (8/1), de nem sokkal van nagyobb esélye, mint az albánok ugyanilyen arányú győzelmének (9/1). Bármelyik csapat 5-1-es győzelme százszoros pénzt hozna.