Bernadett
0 °C
4 °C
Jégkorong
Percről Percre

235 millió eurót kaszált az UEFA 2008-ban

2009.03.26. 13:58 Módosítva: 2009-03-26 14:00:47
Pénzügyi fair play, küzdelem az illegális fogadások ellen. Ezeket a célokat jelölte ki legfontosabbnak Michel Platini, az UEFA elnöke a szövetség dániai kongresszusán. Komoly összeget szánna arra, hogy az összes első-, másodosztályú és kupameccset is ellenőrizze.

Harcolni akar Platini a fogadási csalások, a megegyezett eredmények ellen. Erre nem kevés pénzt áldozna az UEFA. "Ha ilyen eredmények születnek, az a futball halálához vezethet. Ez ellen minden egyes szövetségnek harcolnia kell és ehhez mi minden segítséget megadunk.” – nyilatkozta az szövetség francia elnöke.

uefa

David Taylor, az UEFA főtitkára még hozzátette: "Ezért akartuk bővíteni az elnökség létszámát. Eltökéltek vagyunk, hogy felszámoljuk a problémákat, a következő szezontól 27 ezer meccset fogunk ellenőrizni évente.”

A tanácskozás résztvevői a legutóbbi kongresszus óta elhunyt, a futball nagy alakjairól is megemlékezett, így többek között Ilovszky Rudolfról is.

Szintén felszólalt Sepp Blatter, a FIFA elnöke, aki elmondta a gazdasági világválság hatásai egyelőre nem lehet érezni a szövetségben, hiszen a FIFA is százmillió euró fölötti eredménnyel zárt, így a sportvezető alapvetően optimistán nyilatkozott.

A délelőtti beszámolók során a legnagyobb figyelmet a 2007/2008-as pénzügyi év elszámolása kapta. A szervezet auditált adózás után eredméyne 235,6 millió euró. Ennek ellenére David Taylor óvatosabban fogalmazott. "Nincsenek anyagi gondjaink, a válság miatt még nincsenek veszteségeink. Ugyanakkor óvatosan kell kezelnünk a dolgokat, növekedést csak 2012-re várunk.”

Tisztújításra is sor került, a 16 fősre bővített legfelsőbb vezető testületbe kilencen kerültek be, közülük heten első ízben. Négy évre kapott megbízatást a ciprusi Mariosz N. Lefkaritisz, a német Theo Zwanziger, az olasz Giancarlo Abete, az angol Geoffrey Tompson, a dán Allan Hansen, a szlovák Frantisek Laurinec, a holland Michael van Praag, az izraeli Abraham Luzon. Kilencedikként, kétéves időtartamra a litván Liutaurasz Varanavicius került be a vezető testületbe. Geoffrey Tompson és Mariosz N. Lefkaritisz korábban már tagja volt a bizottságnak, a többiek újoncok.

Új ötletek is felmerültek. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a Bajnokok Ligája mintájára 25 főre szűkítenék a profi keretek létszámát. A másik érdekesség a luxusadó ötlete. Ezt azokra a klubokra vetné ki az UEFA, aki egy meghatározott összeg feletti fizetést folyósít játékosainak.

Egy fontos intézkedést viszont már meghoztak. Egy olyan bizottságot hoztak létre, amelynek feladat a szövetséghez tartozó országok számvitelének és a licenc adó bizottságok munkájának felügyelete lesz.