Bernadett
-2 °C
4 °C
Kékesi Márton
ma 02:15
Kékesi Márton
Alpesi sí

Koeman: A magyar futballisták igazi profik

2009.03.27. 11:23
A Hollandiával Európa-bajnokságot nyert Erwin Koeman sok negatív dolgot hallott a magyar futballválogatottról, de érkezése után csalódott. Csak úgy van esélye Magyarországnak, ha csapatként működik. Albániában nem kaphatunk ki szombaton, mert az nagyon visszavetne mindenkit.

"Koeman magyar feltámadása" (Koeman’s Hungarian revival) címmel terjedelmes interjút közölt csütörtökön a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hivatalos honlapja Erwin Koemannal, a magyar válogatott szövetségi kapitányával.

A fifa.com főoldalán látható írás kiemeli, a magyaroknak az 1986-os mexikói világbajnoki szereplés után 23 évvel ismét van esélyük kijutni a legrangosabb tornára.

Fotó: Szémann Tamás
Fotó: Szémann Tamás

"A kezdetekkor rengeteg negatív dolgot hallottam a csapatról és a játékosokról, de én csak a saját véleményemre adok. A futballistákról kiderült, hogy igenis rendkívül profik és motiváltak. Körülbelül 25 játékos közül válogathatok, nyilván jó lenne, ha többen lennének, de ők szerencsére a legjobb bajnokságokban edződnek" - mondta a 47 éves szakember, aki tavaly májusban vette át a nemzeti csapat irányítását.

"A játékosok kvalitása adott volt, az én feladatom főként az, hogy önbizalmat adjak nekik. Pozitív ember vagyok, próbálom kihasználni a csapat erősségeit" - tette hozzá Koeman. A magyarok az 1-es számú világbajnoki selejtező csoportban szerepelnek, jelenleg a második helyen állnak, írja a honlap.

"Az egyik legnehezebb csoportban vagyunk Portugáliával, Svédországgal és Dániával, ráadásul az albánoknak is remek csapatuk van. Bármelyik együttes képes pontokat rabolni a másiktól. Úgy gondolom, csak az utolsó fordulóban dől el a továbbjutás sorsa. Természetesen nem mi vagyunk a favoritok, hiszen az ellenfeleinknél olyan játékosok vannak, mint Cristiano Ronaldo vagy éppen Zlatan Ibrahimovic. Nekünk csapatként kell funkcionálnunk, egymásért kell küzdenünk. Úgy gondolom, ha a játékosaim kellő önbizalommal lépnek pályára, bárkinek komoly nehézségeket okozhatnak" - mondta Koeman.

A válogatott szombaton Albániában lép pályára, négy nappal később pedig a Puskás Ferenc Stadionban látja vendégül Málta legjobbjait: "Természetesen hat pontot szeretnék, de lehet, hogy szerdára ez csak négy lesz. A célunk, hogy a két mérkőzés után továbbra is az első két hely valamelyikén álljunk, hiszen akkor gondolhatunk még a jövőre. Nem kaphatunk ki Albániában, ez nagyon visszavetné a csapatot" - tette hozzá a szakember.

A holland tréner ugyanakkor elmondta, természetesen hatalmas tett lenne, ha a válogatott kijutna a jövő évi dél-afrikai világbajnokságra: "Ha megnézzük azt, honnan is indultunk, akkor a vb maga lenne a csoda. Hatalmas lökést adna az országnak, a szövetségnek és a hazai bajnokságnak egyaránt. Magyarország kis ország, komoly futballtradícióval, az emberek elvárják, hogy a legjobbakkal is felvegyük a versenyt."

Állítja, a nagy cél ennek ellenére nem lehetetlen: “Klubszinten is látszik, nincs már olyan óriási különbség a csapatok között. Megmutatta ezt a Feröer-szigetek Ausztria ellen (1-1) és Luxemburg, amikor vb-selejtezőn győzte le Svájcot. A kicsik gyűjthetnek egy-két értékes skalpot, csak ügyesen kell játszani és végig koncentrálni”.