Vendel
6 °C
19 °C

Jók nem, de Albániánál jobbak voltunk

2009.03.28. 22:42 Módosítva: 2009.03.28. 23:42
A magyar válogatott 5. vb-selejtezőjén idegenben is legyőzte Albániát, ezzel tartja a lépést a csoport élén Dániával. A gyenge színvonalú meccsen jobb volt ellenfelénél Erwin Koeman csapata, de a győztes gólhoz kellettek a hazai védők is. A magyarok zsinórban három mérkőzést nyertek, jövő szerdán Máltát fogadjuk Budapesten, és átvehetjük a csoportban a vezetést.

Már az első percekben látszott, hogy a magyar válogatott nem áll be bekkelni, Erwin Koeman újabb érdekes formációval lepett meg mindenkit, amikor 4-5-1-es felállásban küldte pályára csapatát. A balszélen Rudolf Gergely, a jobbszélen pedig Huszti Szabolcs feladata volt, hogy felérjen a támadásokkal (4-3-2-1-re módosítva a játékrendszert), középen pedig Hajnal Tamás igyekezett elosztani a labdákat.

ALBÁNIA-MAGYARORSZÁG 0-1 (0-1)

Magyarország: Babos-Szélesi, Vanczák, Vaskó, Bodor - Dárdai, Halmosi - Huszti, Hajnal, Rudolf - Torghelle
Albánia: Isli Hidi - Armend Dallku, Debatik Curri, Kristi Vangjeli, Lorik Cana - Altin Lala, Ervin Skela, Klodian Duro, Gilman Lika (Elis Bakaj, 70.) - Hamdi Salihi, Besart Berisha
Gólszerző: Torghelle (38.)
sárga lap: Cana (13.), Duro (67.), Dallku (75.), illetve Vanczák (37.), Dárdai (69.), Halmosi (79.)

A csoport mérkőzésein: Málta-Dánia 0-3, Portugália-Svédország 0-0
A csoport állása:
1. Dánia 4 3 1 - 9- 2 10 pont
2. MAGYARORSZÁG 5 3 1 1 5- 2 10
3. Portugália 5 1 3 1 6- 3 6
4. Svédország 4 1 3 - 2- 1 6
5. Albánia 6 1 3 2 3- 3 6
6. Málta 6 - 1 5 0-14 1

Az albánok nem is tudtak mit kezdeni a masszív magyar védekezéssel, de Juhász Roland nélkül így is akadtak meleg pillanatok Babos Gábor kapuja előtt. A hazaiak védősora sem állt biztos lábakon, rengeteg volt a szabálytalanság, a veszélyes helyzetek pedig szinte kivétel nélkül egyéni hibák után alakultak ki.

Ezek közül is a legnagyobbat Dalku követte el, amikor gólpasszt adott Torghelle Sándornak - az ötösön érthetetlenül felfelé fejelte a labdát -, akinek még arra is volt ideje, hogy combbal maga elé tegye a labdát, mielőtt az ötösről a kapuba belsőzött volna.

A vezetés után folytatódott az alacsony színvonalú, de jobbára a magyarok által uralt mezőnyjáték, az albánok sokkal rosszabb csapatnak tűntek, mint az októberi budapesti mérkőzésen.

A második játékrész elején el is dönthettünk volna mindent, de Torghelle második ziccerét már elhibázta - a tizenkettedik másodpercben egyedül vihette a kapusra a labdát -, a kimaradt helyzet utáni negyedórában pedig feltámadtak az albánok.

Sorra jöttek a beadások Babos kapuja elé, ebben az időszakban benne volt, hogy gólt kap a magyar válogatott, mert pillanatokra sem tudtuk megtartani a labdát, de végül megúsztuk az albán rohamokat, visszaállt mindkét csapat a korábban látott langyos labdázgatásra.

A magyarok előtt adódott a következő helyzet, Torghelle lépett ki egyedül, és úgy tűnt, a kapus elsodorta, amikor a csatár eltolta mellette a labdát, de nem kaptunk büntetőt. A hajrá izgalmasan alakult, Babosnak is többször kellett védenie, de az albánok elszerencsétlenkedték a magyar védelem ajándékaként kapott lehetőségeket, és nem is érdemelték volna meg az egyenlítést.

A magyar válogatott jobban játszott Albániánál, de a jótól igen messze volt, az alacsony színvonalú mérkőzésen aratott győzelem miatt ugyanakkor nincs miért szégyenkeznünk. A tartalékos összeállításban pályára lépő csapat hozta a fontos győzelmet, Erwin Koeman csapata oda-vissza legyőzte azt az albán válogattat, amelyet sem a svédek, sem a portugálok nem tudtak megverni.

Ki kell emelnünk Babos magabiztos védései mellett a középpályán óriásit küzdő Dárdai Pált, és a szokatlan poszton is jól játszó Rudolf Gergelyt, de Huszti játékára sem lehetett panasz, nem is beszélve a szokásos gólját most is hozó Torghelléről, aki ezúttal is végigverekedte a meccset a védőivel.