Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Koeman: Mintha Brazíliával játszanánk

2009.03.31. 09:05 Módosítva: 2009.03.31. 09:20
Ha a magyar válogatott a Puskás Ferenc Stadionban legyőzi Máltát, szeptemberig a csoport élén marad, és egy hét alatt dönthet saját sorsáról Svédország és Portugália ellen. Máltát idegenben borzasztó játékkal vertük, most a szurkolóknak is fontos lenne mutatni valamit.

Négy nappal az Albánia elleni győztes meccs után újabb komoly feladat vár Erwin Koeman szövetségi kapitányra: a holland szakembernek a játékosai fejébe kell vernie, hogy a reménykeltő eredmények és a közhangulat nyomására sem becsülhetik le a következő ellenfelet, a csoport utolsó helyén álló Máltát.

Az 1. csoport állása

1. Dánia 10 (+7), 4 mérkőzés után
2. Magyarország 10 (+3), 5 mérk.
3. Portugália 6 (+3), 5 mérk.
4. Svédország 6 (+1), 4 mérk.
5. Albánia 6 (0), 6 mérk.
6. Málta 1, 6 mérk.

A holtversenyben első magyar válogatott szerdán a Puskás Ferenc Stadionban fogadja az idegenben 1-0-ra legyőzött kiscsapatot, és ha elköveti azt a hibát, hogy a zsinórban megnyert három vb-selejtező után győztesnek hiszi magát, romba dönthet mindent, amit a sorozat feléig elért, ideértve a csapatot jelenleg övező közhangulatot is.

A magyarok 10 ponttal, a dánokkal holtversenyben vezetik a csoportot, Albánia oda-vissza legyőzése után Máltát is muszáj elintéznünk, ha az utolsó négy mérkőzésnek úgy akar nekifutni, hogy reális esélye legyen a továbbjutás kiharcolására. Szeptemberben egy hét alatt (5-én Svédország, 9-én Portugália érkezik Budapestre) óriási lépést tehetünk a csoport első két helye felé, ehhez azonban vernünk kell Máltát.

A papíron sokkal nehezebb feladatot, Albánia legyőzését tartalékos összeállításban is hozta a csapat, de a brillírozás elmaradt Tiranában. A közvélemény most fegyelmezett taktikázás helyett azt várja, hogy a csapat játékával is bizonyítsa, igenis esélyes arra, amit a sorsoláskor elérhetetlen bravúrnak tartott mindenki.

Babos nem játszhat Málta ellen

Hétfőn véglegessé vált, hogy két sárga lapja miatt biztosan nem Babos Gábor védi a magyar labdarúgó-válogatott kapuját a Málta elleni selejtezőn. A holland NEC Nijmegen kapusát a szombati, tiranai találkozó utolsó pillanataiban figyelmeztette a játékvezető, de mivel ez a nemzetközi szövetség (FIFA) nem hivatalos, internetes tudósításában nem szerepelt, felmerült némi remény. A magyar szövetség (MLSZ) tájékoztatása szerint azonban hétfőn megérkezett a FIFA hivatalos értesítése a sárga lapról, így az Albániában remekül teljesítő Babos szerdán automatikus eltiltását tölti. Erwin Koeman szövetségi kapitány Fülöp Mártont (Sunderland) vagy Köteles Lászlót (Diósgyőri VTK) állíthatja a kapuba.

A csapatnak az elért eredmények miatt muszáj bíznia magában, az pedig Koeman feladata, hogy ez semmilyen körülmények között ne csapjon át elbizakodottságbat. A szövetségi kapitány az mlsz.hu tájékoztatása szerint mindent meg is tesz, hogy ne kezeljük le szerdai ellenfelünket, a felkészítés ugyanolyan lépésekben zajlik, mintha Portugália lenne az ellenfél.

Jó esély van rá, hogy ne csak szeptemberben, de már Málta ellen is telt ház legyen a Puskás Ferenc stadionban, a legerősebb összeállításában pályára lépő magyar válogatott kedvéért hosszú idő után megnyitják a felső karéj alsó részét is (10 ezer fiatal futballista ingyen mehet be a stadionba), és az MLSZ tájékoztatása szerint már csak 5000 jegy maradt.

A csapat hétfőn este a mérkőzés helyszínén edzett, a többiekkel végezték a gyakorlatokat a keret kisebb-nagyobb sérülésekkel bajlódó tagjai (Tóth Balázs, Priskin Tamás, Szélesi Zoltán, Gyepes Gábor), és a Málta ellen eltiltása miatt biztosan nem játszó Babos Gábor és Dárdai Pál is. Erwin Koeman az edzés előtti sajtótájékoztatón jelezte, csak szerdán, a mérkőzés előtt dönt, kivel helyettesíti a védekező középpályást, a kapuban valószínűleg Fülöp Márton kezd majd.

"Lehet, hogy önöknek meglepő volt néhány taktikai húzásom Albániában, pedig egyik játékosomtól sem kértem semmi olyat, amiről ne tudtam volna, hogy képes megoldani - mondta hétfő esti tájékoztatóján a kapitány . - Ismerem a keret tagjait, mindenkit láttam a klubjában is játszani, az edzéseken mutatottak alapján döntöm el, ki melyik poszton tud leginkább a csapat hasznára lenni.

Albániában bizonyos szempontból a kényszer is szülte, hogy néhány játékos meglepő pozícióban kapott szerepet, de mindenki megoldotta a rábízott feladatot - mondta a kapitány, majd hozzátette, a győzelem után vidáman telt a hazaút, de ezzel le is zárták a játékosokkal az Albániában történteket, és már csak Máltára koncentrálnak.

Erwin Koeman olyan gondolattal zárta a sajtótájékoztatót, mely egyaránt igaz volt a szombati, és a szerdai mérkőzésre. "Egyelőre még nem tart ott a válogatott, hogy az ellenfelek tartsanak tőlünk, nekünk viszont kötelező minden vetélytársunkat olyan komolyan venni, mintha Brazília lenne az ellenfél.