Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Bravúr sem kell a 2. hely megtartásához

2009.04.01. 12:30
Málta legyőzése nem okozhat gondot a magyar válogatottnak, az eddigi eredmények alapján félsz nélkül nevezhetjük kötelezőnek a sikert. Jó lenne meggyőző teljesítményt tenni a három pont mellé.

Telt ház, 35 ezer néző előtt kerül sor a Magyarország-Málta selejtezőre, ami jelzi, nem kell sok a magyar szurkolóknak, hogy reménykedni kezdjenek. A válogatott szereplésére nem lehet rossz szavunk, de tudnunk kell, hogy a könnyebb mérkőzéseinken vagyunk túl, a nálunk magasabban rangsorolt csapatok elleni két meccsen egy pontot szereztünk.

Az 1. selejtezőcsoport állása

1. Dánia 10 (+7), 4 mérkőzés után
2. Magyarország 10 (+3), 5 mérk.
3. Portugália 6 (+3), 5 mérk.
4. Svédország 6 (+1), 4 mérk.
5. Albánia 6 (0), 6 mérk.
6. Málta 1, 6 mérk.

Az esélyesek botladozása miatt Erwin Koeman csapata kapaszkodik a továbbjutási esélybe, az ennek eléréséhez minimálisan szükséges eredményeket eddig szállította, és Málta ellen reményeink szerint folytatja az alapvető elvárásoknak megfelelő, eredményes játékot. A győzelem az eddig elértek miatt kötelező, a szerény képességű ellenfelet jó volna meggyőző teljesítménnyel legyűrni.

MAGYARORSZÁG-MÁLTA

Április 1., szerda, 19h. Puskás Ferenc Stadion
Vezeti: Sztaniszlav Szuhina (O. Cselovalnyikov, M. Jerovenko) oroszok
Tv: Sport1

A selejtezősorozatban egy mérkőzésen játszott kifejezetten jól a magyar válogatott, akkor vereséget szenvedett, a többi meccsén egy-egy jó félidő vagy jól meghajtott szakasz jutott. Meg sok pont, aminek lehet és kell is örülnünk, hiszen három ponttal a zsebben a nullához szokott drukker könnyen megbocsájtja a gyengébb teljesítményt is.

A magyar válogatott számára minden mérkőzés fontos valamilyen szempontból (ahogy Erwin Koeman kapitány megjegyezte, minden ellenfelünket komolyan kell vennünk). Málta ellen egyrészt a szeptemberig biztosan kitartó továbbjutó helyezés kiharcolása lesz fontos, másrészt ki kell szolgálni a telt házas közönséget, és ezúttal nemcsak pontokkal. Ha úgy tetszik, a csapat saját magának emelte idáig a lécet: az eredményt már természetesnek vesszük Málta ellen, most szépen is kell játszanunk.

Magyar-máltai örökmérleg

A két válogatott eddig 11 meccset játszott, 8 magyar győzelem mellett 1 máltai siker született, két meccs döntetlennel zárult. A gólkülönbség 25-6 a magyarok javára.

Albánia után oda-vissza verhetjük Máltát is, tehát a két alacsonyabban rangsorolt csapatot valószínűleg már magunk mögött tartjuk. Az utolsó négy selejtezőn bravúrra is szükségük lesz a mieinknek. Ahhoz, hogy csak mezei bravúr kelljen, nem veszíthetünk pontot Máltával szemben, ebben az esetben elég lehet a két hazai meccsünket nyerni a portugálok és a svédek ellen.

Erwin Koeman legnagyobb erőssége, hogy pontosan tudja, mit várhat a játékosaitól. Nem kér tőlük magyar játékos számára teljesíthetetlen kunsztokat, nem várta egyik meccsen sem, hogy a kapujához szegezzük az ellenfelet, a kezdőcsapatát mindig úgy állította össze, ahogy szerinte a legjobb volt, és nem úgy, ahogy a magyar szakma tanácsolta. Azt hiszi el, amit a játékosai mutatnak, és ha valakivel nem elégedett, az nem játszik.

A kapitány általában a biztonságos védekezést helyezi előtérbe, mégis veszélyesebbnek tűnik a csapata, mint a korábbi magyar válogatottak. Málta ellen viszont egy kicsit engednie kell Koemannak, még ha ez komoly kockázattal jár is.

Ha csak egy védekező középpályás, akkor úgy, ha már két csatár, akkor úgy, de a máltaiakat meggyőzően kell megvernünk. Ha nem így lesz, csak a minimumot teljesítettük. Ha az eredmény az elvárható játékkal párosul, akkor nem kell majd félszegen kimondanunk, hogy szeptemberben a továbbjutásért játszhat a csapatunk.

Málta már elfoglalta a szokásos utolsó helyét

Hat mérkőzés után Málta az utolsó helyen áll az 1. selejtezőcsoportban, egyetlen pontját a magyarok által oda-vissza vert Albániától vette el hazai pályán (0-0). A máltaiak (Azebajdzsán és Liechtenstein mellett) a harmadik csapat a selejtezőkben, amelynek még nem sikerült gólt szereznie, a 14 beszedettnél csak Észtország kapott többet. Mivel azonban ők rúgtak is egyet, jelen pillanatban Málta a vb-selejtezők legrosszabb európai csapata.