Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Antigua és Barbuda ellen voltunk ilyen jók

2009.04.02. 12:13 Módosítva: 2009.04.02. 12:17
3-0-ra vertük Máltát vb-selejtezőn, utoljára Antigua és Barbuda kapott ennyit a magyar válogatottól. A meccset jól kezdtük, szépen fejeztük be, a játékunk alapján mégsem nevezhető meggyőzőnek a siker. A 4 meccsen 12 pontot szerzett csapat megint nem kapott gólt, szeptemberben jöhetnek a bravúrok a nagyok ellen.

Küszködve győzött a magyar válogatott 6. vb-selejtezőjén a máltaiak ellen. A 3-0-s siker után – csaknem hatvan teljes percig – Erwin Koeman csapata átvette a vezetést a csoportban, és ha Dánia Albánia megverésével hamar vissza is előzte a mieinket, a kapitánnyal egyet kell értenünk: a 12 pont Málta és Albánia ellen óriási eredmény.

Különösen a mérkőzéseket látva az, hiszen mind a négy meccsen közel egyforma tudású csapatok találkoztak, játszottak kiegyenlítetten, és ez alól nem kivétel a 3-0-ra megnyert szerdai selejtező sem.

Koeman erős alapokat tett le ezzel, hiszen a szakma irányítása alatt az utóbbi években még az alacsonyabb kalapból sorsolt válogatottak ellen sem nagyon jöttek a győzelmek idegenben. Most jönnek, és érdemtelennek egyiket sem minősíthetjük, bár a játék minősége nem jó.

Nézni biztosan nem, bár Koeman válogatottjának azért minden meccsen vannak jó periódusai, néha teljes félidői, a kapitány húzásai rendre bejönnek.

Ezekkel nyerünk, és máris kevésbé tűnik bosszantónak, hogy Málta Gera 80. percben esett gólja előtt 20 percre letáborozott a magyar térfélen. Mert azt a csoportállás, és a mieink több gólos sikere mellett is meg kell jegyeznünk: Gera fejeséig joggal tartottunk tőle, hogy a vendégek kiegyenlítenek.

A szerdai, telt házat és örömünnepet hozó mérkőzés előtt utoljára 2005 decemberében nyertünk ilyen különbséggel, akkor Antigua és Barbuda kapott hármat Lothar Matthäus válogatottjától. Most az európai selejtezőcsoportok immár legtöbb gólt kapott csapatát zúztuk le, azaz túlzás lenne azt állítanunk, hogy a nagyvadakat mészárolja le csapatunk. Ettől még három szerzett gól bárki ellen szép.

A szokásos 4-2-3-1-es rendszer nem jelentette azt, hogy mészárlásra készülünk, pedig Koeman direkt felhívta játékosai figyelmét arra, hogy a közönségért játszanak. A hátvédsor előtt védekező két játékos együttes bevetése pedig azt a kockázatot jelentette, hogy magunkra engedjük Máltát ahelyett, hogy megpróbálnánk beszorítani őket.

Halmosi Péter jó vonalszélső, gyengébb csapatok ellen lehetne balhátvéd, bírja erővel a vonaltól-vonalig szaladgálást. Szélesi Zoltán nem rossz jobbhátvéd, Bodnár kiválásával valóban ő az első számú magyar erre a posztra. Védekező középpályásként azonban egyikük sem jó, különösen Málta ellen nem, így a magyar támadások akkor voltak veszélyesek, ha a két szélen Huszti Szabolcs és Dzsudzsák Balázs egy váratlan húzással a védők mögé került.

Ellenfelünk élt is a felkínált lehetőséggel, a máltaiak nem vagdosták el a kapujuk elől a labdákat, hanem gyors passzokkal, kulturáltan játszva próbáltak kontrázni, és mivel területük volt bőven, néhány igen komoly védést is kicsaltak a magabiztos, kiválóan koncentráló Fülöp Mártonból.

Jó hír, hogy két remek formában lévő kapusunk van, ahogy Albániában Babosnak, úgy szerdán Fülöpnek is nagy érdemei vannak a magyar győzelemben.

És ott van Huszti Szabolcs, aki egy dologban nagyon veri a magyar mezőnyt: játéka stabil, szemben a többi válogatott játékossal, tíz meccsből hétszer hoz egy jó átlagot, és még rosszabb napjain sem alibizik. Albánia után újabb gólpassz, most mindjárt kettő is, egy jobbal, egy ballal, azon kívül egy szép szabadrúgásból elért kapufa, és két veszélyes lövés fűződik a nevéhez.

Az eredmények jönnek, és a kötelezőnek tartott – láthattuk, mennyire jogosan – győzelmeket már behúzza a csapat, szeptemberben pedig kiderül, hogy bravúrra is képesek vagyunk-e. A játékunk láttán dohogó szurkolóknak jó hír, hogy a jobb csapatok ellen játszottunk eddig jól, ősz elején előbb Svédországot, majd Portugáliát fogadja a magyar válogatott.

"Ettől a meccstől jobban tartottam, mint az albániaitól, mert ezen csak veszíteni lehet, nyerni nem. Nehéz mérkőzés volt annak ellenére, hogy Hajnal korai gólja jól jött. Utána túl sok területet hagytunk a máltaiaknak, amiből volt is egy-két lehetőségük. Gera találata rendkívül fontos volt, eldöntötte a meccset és megnyugtatta a csapatot. Külön örülök, hogy ő volt eredményes, mert profin kezelte a helyzetét, hogy csak a cserepadon kapott helyet. Hajnal nem érezte jól magát a szünetben, azaz kényszerű okokból hoztam le. Ebből a két meccsből nem lehetett többet kihozni, versenyben vagyunk a továbbjutó helyekért, és ez a lényeg” – értékelt Erwin Koeman kapitány.

A szakvezetőnek az volt az egyik célja, hogy a drukkerek megszeressék az együttest, így ismét visszacsábítsa a közönséget a lelátókra

"Óriási előrelépés, hogy a svédek és a portugálok úgy jönnek Magyarországra, hogy győzniük kell. Nekünk a további sikerekhez labdabirtoklásban mindenképpen fejlődnünk kell, mert ezek a riválisok könnyen megbüntethetik az eladott labdákat. A középpályát kell majd uralni, ugyanis a modern futballban ott dőlnek el a mérkőzések. Fontos, hogy sok fitt játékosra lesz szükség, mert bárki álljon is be csereként, az nem jelenthet minőségi visszaesést” – összegzett.

Sportgéza játékosértékelése

Fülöp: kétszer is nagyot kellett védenie, végig magabiztos volt, jobban kellett a győzelemhez, mint szerettük volna.
Bodnár: sokszor bekapcsolódott a támadásokba, néha nem is ért vissza. Jó átlagot hozott, visszatérése után egyből besárgult.
Vanczák: volt néhány a szokásos hibákból, de Juhász mellett sokkal jobban játszik, mint nélküle.
Juhász: hozta, amit vártunk tőle, talán egyszer sem játszották át, visszatérését szép góllal ünnepelte, de ő is kapott egy sárgát.
Bodor: néha határozatlan, néha túl határozott, voltak jó mentései, de az első máltai ziccernél nagyot hibázott.
Szélesi: nem áll jól neki az a poszt, ahol a kapitány játszatta, bár a mérkőzés legszebb passza az ő nevéhez fűződik.
Halmosi: Dárdai nélkül még feltűnőbb volt, hogy a Hull légiósának sem ez az igazi posztja. Egyszer helyzetbe került, azt fölébombázta.
Huszti: mindegy, melyik oldalon játszik, ő futja a legtöbbet a pályán. Gólokat újabban nem nagyon lő, de ontja a gólpasszokat.
Hajnal: a gólja klasszisteljesítmény, ezen kívül nem sokat tett hozzá a meccshez. Nem érezte jól magát, a szünetben cserét kért.
Dzsudzsák: váratlan cseleivel a legaktívabb támadó volt, beadásainak kb. a fele jó lett volna, de azokról lemaradtak. Védekezni sajnos valóban nem tud.
Torghelle: erényeit ma is bemutatta, az első gólt megelőző támadásnál harcosan visszatámadva szerzett labdát, helyzetei voltak, de a gól most benne maradt.
Cserék:
Gera: egy félidőt kapott, szép fejesgóllal tette túl magát mellőzésén, de nem hozott lendületet a magyarok játékába.
Az édesanyját a mérkőzés napján elveszítő Tóth Balázs és Vadócz Krisztián beálltak, így részesei lehettek a győzelemnek.