Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

4 döntetlennel jutunk ki a futball-vb-re

2009.04.03. 14:40
Erwin Koeman nem számolgat, és örül, hogy versenyben vagyunk, minket viszont érdekel, miként vihetjük véghez a hihetetlen bravúrt, és érhetünk oda a pótselejtezőre. Számításaink szerint győznünk sem kell. Ha nem kapunk ki, jobb gólkülönbségünkkel tartjuk magunk mögött Svédországot.

Erwin Koeman elmondta, csapata jó sorozata ellenére esze ágában nincs számolgatni, a megszerzett 13 pont és a vele járó második hely szép eredmény, de a továbbjutásról döntő meccsek előtt már annak is örülnünk kell, hogy van esélyük a mieinknek. Kisteleki István MLSZ-elnök ezzel szemben már azt is tudja, 4-5 ponttal biztosan továbbjutunk, szerinte a dánokkal ki-ki meccset játszunk az utolsó fordulóban.

Ha az elnökségnek lehet, mi is megpróbálkozunk hasonlóval, és megnézzük, milyen eredményekre lenne szükségünk, hogy a pótselejtezőt érő második helyünket megtartsuk a vb-selejtezőkben.

A csoport jelenlegi állása

1. Dánia 13 (+10) 5 mérkőzés után
2. Magyarország 13 (+6), 6 mérk.
3. Portugália 6 (+3)
4. Svédország 6 (+1)
5. Albánia 6 (-3)
6. Málta 1

A magyar válogatott vesztett pontok tekintetében egy ponttal előzi meg Svédországot, néggyel Portugáliát, azaz a két klassziscsapat elleni szeptemberi mérkőzéseket a második helyről kezdik a mieink. Portugália Albániával játszik június 6-án, nem engedhet meg még egy botlást, a svédek pedig a csoport rangadóján Dániát fogadják. Itt számunkra a döntetlen lenne a legjobb eredmény.

A svédek – akik kettővel kevesebbet játszottak nálunk – még fogadják Máltát is, mielőtt szeptemberben Budapestre jönnek. Ha a dánok ellen nem nyernek, még győzelmükkel sem biztos, hogy megelőzik a magyarokat. Ebben az esetben pontazonosság lép fel, és a gólkülönbség dönt. Mi nem gondoljuk, hogy Svédország 50 ezer néző előtt legyőzi Magyarországot, sokkal inkább keményen megharcolt döntetlent látunk magunk előtt.

Portugália ezen a játéknapon Dániába utazik, és hiába küzdenek az életükért Decóék, a csoport élén álló (és Portugáliában is győztes) dánok egy pontra jók lehetnek. Ha így lesz, három nappal később Budapesten már nagyon meleg helyzetben léphetnek pályára, sőt a szeptember 9-én, szerdán sorra kerülő forduló sok mindenről dönthet.

Számításaink szerint a sorsdöntő forduló előtt Dániának 15, Magyarországnak 14, Svédországnak 11, Portugáliának 10 pontja lesz. A svédek és a dánok győznek a csoport két kiscsapata ellen, a magyar válogatott pedig Portugáliától is elrabol egy pontot, így továbbra is a második helyen maradunk, igaz, Dánia meglép hárommal, ami akár jól is elsülhet a végén.

Hányadik helyen végzünk?

 • 2502
  2. hely, meglesz a pótselejtező
 • 2254
  3. hely, szűken, de elbukjuk
 • 1261
  1. hely, letaroljuk a mezőnyt
 • 1034
  4. hely, a két hazain is kikapunk
 • 536
  Magyarfoci monnyon le!

Októberre ugyan már csak egy ponttal vezetünk a svédek előtt, de amikor mi Portugáliába látogatunk (október 10.), Svédország Dániába utazik, ami azért ígérkezik különösen rázósnak, mert győzelmükkel a dánok megnyerik a csoportot, és automatikus résztvevőivé válnak a világbajnokságnak. A magyar válogatottnak pontot kellene szereznie Portugáliában, ami persze bravúr lenne a javából – egyúttal biztossá tenné, hogy a portugálok nem jutnak ki –, de az már április elején is tudható: bravúr nélkül nem lehet meg a második hely.

Az utolsó forduló előtt tehát két ponttal megyünk a svédek előtt, és változatlanul tartjuk második helyünket. Október 14-én a már továbbjutott dánokhoz utazik Erwin Koeman csapata, Svédország Albániát fogadja, és veri meg simán, így a mieink kénytelenek pontot szerezni Koppenhágában is. Ha döntetlent játszunk, pontazonosság alakul ki, és a gólkülönbség dönt Svédország és Magyarország között, ez pedig a mieinket juttatja a pótselejtezőbe.

Svédország gólkülönbsége négy meccs után gyalázatos, mindössze két gólt tudtak szerezni (mindkettőt nekünk rúgták), és igaz, hogy csak azt az egy Rudolf-gólt kapták, ennél egyelőre jobb a magyar csapat, amely nyolcat rúgott, kettőt kapott. Mivel magunknak négy döntetlent számoltunk, a mi gólkülönbségünk nem változik, így minden azon múlik, hogy a svédek hazai pályán mennyire verik meg Máltát és Albániát. Ha nagyon, akkor elrontottuk, és mégis meg kell vernünk valakit. Mondjuk Svédországot.

A selejtezőcsoport további mérkőzései

Június 6.: Svédország-Dánia, Albánia-Portugália
Június 10.: Svédország-Málta
Szeptember 5., Magyarország-Svédország, Dánia-Portugália
Szeptember 9.: Magyarország-Portugália, Málta-Svédország, Albánia-Dánia
Október 10.: Portugália-Magyarország, Dánia-Svédország
Október 14.: Svédország-Albánia, Dánia-Magyarország, Portugália-Málta

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!