Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Ki mostanában a világ legjobb edzője?

2009.04.05. 09:53 Módosítva: 2009-04-05 09:54:28
A spanyolok természetesen a spanyol edzőket tartják a legjobbaknak. Mi nem feltétlenül, de legalábbis nem kizárólag. Önök döntenek.

A spanyol As honlapján megszavaztatta olvasóit, ki a jelenkor legjobb futballedzője. A napilap tíz nevet dobott be, közülük négy spanyolét.

A több mint 80 000 szavazat beérkezése után az első három helyen spanyol szakember végzett. Az elsn a Liverpoolt irányító Rafa Benitez zárt, aki a szavazatok 34 százalékát gyűjtötte be. Az angol csapattal többek között BL-t is nyerő edző az elmúlt héten hosszabbította meg 2014-ig szerződését.

A második helyen a Barcelona kispadján ülő Josep Guardiola található, a jelenkor talán leghatékonyabb futballját bemutató csapat első embere a szavazatok 19 százalékát gyűjtötte be. A harmadik a 30 meccs óta veretlen spanyol válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Vicente del Bosque, aki korábban a Real Madriddal nyert bajnoki címet és BL-t is.

A legjobban szereplő nem spanyol az olasz Fabio Capello nyolc százalékkal, aki jelenleg az angol válogatott kapitánya, de nyert spanyol bajnokságot a Real Madriddal, olasz bajnoki címet a Milannal, a Romával és a Juventusszal is, a milánóiakkal BL-elsősége is van.

Az ötödik helyen az idén hatvanéves Arsene Wenger áll, aki legjelentősebb sikereit a Monaco és az Arsenal kispadján érte el. A hét nyelven beszélő francia a szavazatok hat százalékát szerezte meg.

Ki a legjobb edző?

 • 1036
  Ferguson
 • 614
  Benitez
 • 340
  Mourinho
 • 306
  Wenger
 • 299
  Guardiola
 • 259
  Capello
 • 195
  Del Bosque
 • 100
  Ancelotti
 • 42
  Aragones
 • 18
  Pellegrini

Wengert Jose Mourinho követi öt százalékkal. A portugál edzőnek ehhez két angol bajnoki cím (Chelsea) és egy BL-győzelem kellett (Porto). Alex Fergusont hiába választották meg Angliában minden idők legjobb edzőjének, 23 éves manchesteri pályafutása itt csak négy százalékot ér, pedig az UEFA-kupán kívül csapatával mindent megnyert, amit klubszinten lehet.

Hozzá hasonlóan szintén négy százalékot ért el Luis Aragones, aki eddigi legjelentősebb sikerét a spanyol válogatott élén érte el, amellyel tavaly negyvennégy év után Európa-bajnoki címet nyert.

Az utolsó két helyen a Villarreallal évek óta remek teljesítményt nyújtó chilei Manuel Pellegrini (3 százalék) és a Milant 2001 óta irányító, ez idő alatt 2 BL-t nyerő Carlo Ancelotti (1 százalék) található.

Előre biztosak vagyunk benne, hogy nálunk más lesz a szavazás eredménye, csak az a kérdés, mennyire. Döntsenek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!