Friderika
10 °C
18 °C

A Manchester United a magyar NB I.-ben

2009.04.08. 13:51 Módosítva: 2009.04.08. 16:02
Barátnőik csíphették fenékbe Cristiano Ronaldóékat: NB I.-es szinten poroszkáló banda hajszárított Scholesszal, falábú védőkkel. Még így is majdnem nyertek.

12 éve 4-0-ra verte BL-negyeddöntőben a Manchester United a Portót, pedig a portugálok akkor hat csoportmeccsből hatot nyertek. Öt éve 1-1 lett és kiestek az angolok, mert José Mourinho csapata az utolsó percben szépített, és ezzel a góllal továbbjutott.

A keddi újabb MU-Portónak a fenti két eredmény miatt kellett jónak lennie: a United még emlékszik a cantonás négyes alázásra, és még mindig fáj neki az a bepotyázott, végzetes gól. Természetes: nyerni fog, ha nem az előbbi, utóbbi okból. Legalábbis a meccs előtt a legtöbben így gondolták.

Négy perc sem telt el, vezettek a portugálok: Cristiano Ronaldo a félpályánál elment, Jonny Evans a visszaszerzett labdát a saját tizenhatosánál újra eladta. Az MU utóbbi meccsein négyet kapott a Liverpooltól, kettőt a Fulhamtól, kettőt az Aston Villától, vasárnap, ám legutóbb már - ha egy 17 éves kellett is a gólhoz -, nyert. Megint így lesz.
Mégsem, mert a Manchester United megkergült Cristian Rodriguez találatától. Nemcsak a hibázó Evans, az egész csapat, annyira, hogy az még a BLASZ-ban is ciki lenne, nemhogy a Bajnokok Ligájában, egyértelmű favoritként.

A klasszis Evra és Vidics minden érintése életveszély, John O'Shea maga a káosz, Evansról már szóltunk. Hogy az ördögbe tudott ez a csapat ilyen védelemmel 14 bajnokit megnyerni úgy zsinórban, hogy gólt sem kapott?
Kedden az Old Traffordon a bizonytalanság átragadt a kapus van der Sarra, a mindig megbízható Carrickre és Fletcherre, de még az élete legrosszabb meccsét lejátszó Paul Scholesra is. Park Dzsi-Szungról ne is beszéljünk - "csak Parknak ne,csak neki ne" - kiáltozta folyamatosan a mögöttem ülő drukker. (Főállásban az Arsenal-exklasszis Ian Wright harmincas menedzsere.)

A United nem tudott kettőt pontosan passzolni, és ha nincs az egyetlen jó manchesteri futballista, Wayne Rooney szemfüles gólja, hárommal vezet a szünetben a Porto, nem 1-1 az állás. Csak a vendégek nem látták, hogy az MU nincs a pályán, annyi gólt lőhettek volna, amennyit akarnak, de inkább beálltak kontrázni a rémült PL- és BL-címvédő ellen. Csupán ezért nem lett teljes összeomlás, sőt, ahogy a hétvégén is, a United megfordította a meccset.

Teljesen hihetetlen, hogy tudták megúszni, az Old Trafford közönsége sem hitte, néha fütyülgette még Cristiano Ronaldót is. "Úgy játszanak, mintha a barátnőik seggbe csípték volna az összeset" - szólta be kínjában a menedzser srác.

Nem is lehet jobban megmagyarázni, milyen az, amikor a világ legjobbnak tartott futballistáinak minden egyes mozdulatában benne van a gólveszély, a saját kapu irányába. Scholes, aki 14 MU-s éve alatt még sosem kapott hajszárítót Sir Alex Ferguson edzőtől, a szünetben megismerhette a módszert, de hiába, egy óra környékén le kellett cserélni.

A teljes önbizalomvesztés ellenére az MU a hajrában mégis nyerésre állt, mert Evra magához térése, isteni szerencse és a portói balfékség miatt - Rooney sarkazása után - Tevez gólt tudott rúgni. Az év igazságtalansága lett volna, ha győznek, viszont ezt törvényszerűen megakadályozta a védelem - főleg a csere Gary Neville - újabb balféksége.

2-2, mégis ideges lenne az ember, ha nem a Vodafone utaztatná, de nem, ez nem igaz: az MU olyan szinten játszott kedden, ünnepelt sztárjai legalább annyit hibáztakamivel a magyar NB I.-ben is kiesőjelölt lenne.