Vencel
15 °C
23 °C

Jó, hogy nem adták el a télen Ivanovicsot

2009.04.09. 14:23
Kényszermegoldásnak tűnt, zseniális húzás lett belőle, hogy jobb oldali védőnek a szerb Braniszlav Ivanovicsot nevezte a Chelsea a Liverpool elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőre. A játékos eddig feleslegesnek látszott, hirtelen fontos emberré nőtte ki magát két gólt érő fejesével. Másodszorra Gerrard nem tudta kísérni. Miniportré a 25 éves védőről.

Branyiszlav Ivanovicsról nem sokat hallottak eddig még a Chelsea hívei sem, hiszen összesen tíz bajnokin kapott lehetőséget. Aki ismeri a szerb futballt, és követi a válogatott eredményeit, tudhatja, már háromgólos a vb-selejtezőkben. Szerbia nem véletlenül vezeti a hetes csoportot, a franciákat két ponttal előzik meg.

Ivanovics a franciáknak, a litvánoknak és a románoknak lőtt gólt. A franciák elleni csak szépítésre volt jó, a litvánoknak ő fejelte a háromból az elsőt, a románoknak a mindent eldöntő harmadikat vitte be.

A manchesteri Nemanja Vidiccsel tökéletesen megértik és kiegészítik egymást, és a szerb válogatott - amennyiben a hazai meccseit hozza - szinte biztosan csoportelső lesz, egyben a világbajnokság résztvevője.

A tavaly kinevezett, az Atletico Madriddal 96-ban bajnokságot nyerő kapitány, Radomir Antics lényegében első lépése az volt, hogy a két védőt egymás mellé állította. Ivanovics három évvel fiatalabb Vidicsnél, korosztályos csapatokban nem játszhattak. A 21 év alattiak Európa-bajnokságán vezére volt csapatának, amely egészen a döntőig menetelt. Ha kellett a szélen, ha kellett középen alkalmazták.

Ivanovics nem játszott a két nagy belgrádi klubban, az OFK igazolta le szülővárosából, a szerémségi a Sremska Mitrovicából.

Az OFK 2006 telén, egymillió euróért adta el a Lokomotiv Moszkvának az akkor huszonkét éves játékost. Szembetűnően fejlődött, ezért a Chelsea 12 millió eurót áldozott érte 2008 telén.

Sokáig úgy látszott, ez is csak egy felesleges szerződés, mert a kirúgott Scolari inkább Bosingwának adott lehetőséget a szélen, középen pedig Alex vagy Carvalho játszott a kirobbanthatatlan Terry mellett, ebből adódóan télen majdnem eladták a Fiorentinának.

Hiddink gyorsan rájött arra, hogy amennyit nyerhet a gyors Bosingwával, annyit veszíthet is fegyelmezetlensége miatt, nem ritkán elöl ragad ugyanis. Mivel meg is sérült, Bellettihez még nyúlhatott volna, de nem tette, hanem élete egyik legjobb húzását hajtotta végre.

„Sokat beszélgettünk, hogyan lehet megfékezni a Liverpool bal oldalát. Így sikerült” – magyarázta Hiddink. A Liverpool az Aston Villának ötöt lőtt, a Realnak négyet és nagyon sok akciót a bal oldalon vezettek.