Zoltán
9 °C
21 °C

C. Ronaldo: Életem gólját rúgtam

2009.04.16. 10:41 Módosítva: 2009-04-16 12:47:51
Biztosan lesz angol csapat a Bajnokok Ligája döntőjében: az egyik ágon Manchester United-Arsenal elődöntőt rendeznek. A United Portóban nyert egy portugál, Cristiano Ronaldo góljával, az Arsenal magabiztosan ütötte el a továbbjutástól a Villarrealt. A BL-ben induló négy angol közül három már a cél kapujában.

A Manchester United visszafogott játékkal győzte le idegenben a Portót, és 3-2-es összesítéssel bejutott az elődöntőbe. Már a hatodik percben eldőlt minden, C. Ronaldo irgalmatlan nagy gólt lőtt, úgy 35 méterről bombázott a kapuba.

"100 fölött ment, huh! Még nem láttam tévén, de a barátaim azt mondták, fantasztikus volt. Andersontól kaptam a labdát, gondoltam, megfordulok, és elrúgom. A legjobb gól, amit valaha lőttem" - nyilatkozta a The Timesnak a középpályás, akinek lövése egészen pontosan 104 kilométer/órával vágódott be.

A Porto eljutott az angolok kapujáig, de igazi ziccere inkább a Manchesternek volt.

Sir Alex Ferguson kiemelte, az 1-0 nagyon jó eredmény egy hihetetlen nehéz meccsen. "Az első mérkőzéshez képest több dologban javultunk. Egy héttel ezelőtt csak két napot pihenhettünk, most négy nap jutott, így legjobb játékosaink frissebbek voltak, és ez egy ilyen sorozatban döntő lehet. Ryan Giggs tapasztalatát, Wayne Rooney energiáját, Cristiano Ronaldo fantasztikus gólját emelném ki. Nem nagyon emlékszem, hogy láttam-e ennél nagyobb gólt."

Ferguson hozzátette: "A korai gól után a Portónak kellett támadnia, de jól zártuk a területet, levés lehetőséget adva nekik. Hiába játszottunk jobban az Old Traffrodban, mégsem tudtunk előnnyel érkezni a visszavágóra. Nem volt sok különbség a két csapat között, így nagy dolognak tartom a továbbjutást. A védekezésünk kulcsfontosságú volt, visszatért Rio Ferdinand sérülésből, Vidiccsel együtt nagy erősítés. Most jön az Arsenal, ellenük egy hazai 1-0 is nagyszerű eredmény lenne. Remek csapat leendő ellenfelünk, támad, mint mi, de egész más meccs lesz, mint a bajnokságban szokott.”

Mivel Jesualdo Ferreira eltiltását töltötte, José Gomes pályaedző irányította a visszavágón a portugál csapatot. A szakember elmondta szomorúan búcsúznak: "Büszkék vagyunk az eredményre, azt gondoltuk, hogy még ennél nagyobb bravúrra is képesek vagyunk. Mindemellett a világ egyik legjobb csapatával nem szégyen az ilyen eredmény. A világ legjobb játékosa rúgott gólt nekünk. Ernesto Farías beállításával megpróbáltuk kiharcolni az egyenlítés, erre az utolsó pillanatig meg volt az esélyünk, de nem sikerült.”

Könnyedén jutott az elődöntőbe az Arsenal. Theo Walcott már az elején betalált, a Villarreal nem tudta felvenni az angolok ritmusát, és egy óra játék után, kilenc perc alatt a londoniak eldöntötték a továbbjutást.

Arsene Wenger, az Arsenal menedzsere a legfontosabbnak azt tartotta, hogy egy technikailag kimagasló, a labdát kitünően tartó Villarrealt vertek, remek támadófocival. "Engem lenyűgözött a csapatom gyorsasága és kombinációs készsége. Akkor is bíztam ezekben a játékosokban, amikor éppen nem tudtunk nyerni. Voltak gondok korábban, de a csapat egysége és mentális hozzáállása meggyőzött, hogy ez a keret bizalmat érdemel.”

A menedzser az elődöntőről elmondta, hogy a Manchester United és az Arsenal mindig izgalmas meccset játszik. "Ez egy nagyon nagy kihívás, már izgatottan várjuk. Most előbb szeretném kiélvezni a továbbjutás örömét. A kupameccs mindig más, és a napi forma meg a fizikai felkészültség alapján dőlhet el a továbbjutás. Mi még mindig csak a legjobb esélytelenek vagyunk.”

Manuel Pellegrini elismerte, a jobbik csapat jutott tovább. "1-0 után még volt sanszunk, de második hazai góllal gyakorlatilag megpecsételődött a sorsunk. Ami a 11-est illeti, nem igazán láttam, mi történt. Eguren kiállításáról sem tudok nyilatkozni, még nem beszéltem a játékossal. Természetesen nagyon csalódott vagyok, az elődöntőbe akartunk jutni, de az Arsenal jobb volt nálunk. Nem panaszkodom, így is nagy sikert értünk el. Szerintem a két angol csapat meccsének nincs igazi esélyese, 50-50 százalék esélyt adok mindkettőnek.”

Az elődöntők első meccseit április 28-án és másnap rendezik, előbb a Barcelona fogadja a Chelsea-t, majd az MU az Arsenalt. A visszavágók egy héttel később lesznek.

A Milan egyszer már megfékezte az angolokat

Ötödször fordul elő, hogy egy nemzet képviseletében három csapat van a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. A bravúrt sorozatban harmadszor hajtják végre az angolok.

Az eddigi négy alkalomból háromszor összejött a házidöntő, vagyis az azonos nemzetbeli együttesek közül került ki a végső győztes is, az egyetlen kivétel 2007-ben volt, amikor az olasz AC Milan legyőzte az angolokat.

Először 2000-ben a spanyolok képviseltették magukat három gárdával az elődöntőben: akkor a Real Madrid, a Barcelona és a Valencia a Bayern Münchennel vette fel küzdelmet - sikerrel. A bajorokat a Real verte, később a trófeát is elhódította. Másodszor az olaszok érték el a bravúrt: az Internazionale, a Juventus és az AC Milan hármasából Milan került ki győztesen.

A jelenlegi kiírást is beleszámítva három idény óta uralják az angolok a BL-t. Két éve és tavaly a Chelsea, a Manchester United és a Liverpool volt elődöntős, idén pedig utóbbi helyett az Arsenal tagja a triónak.