Adalbert
13 °C
21 °C

Olyan szar lesz a focitok, mint a magyar

2009.04.24. 08:53
Ha nem történik valami, a skót futball is a magyar és az osztrák szintjére süllyed, jövendölte a szókimondó László Csaba. A Heartsnak minden esélye megvan a harmadik helyre a két nagy csapat, a Celtic és a Rangers mögött. László szeretné, ha csapata tiszteletet érdemelne Európában.

A skót bajnokság alapszakaszát harmadik helyen fejezte be a Hearts, húsz ponttal lemaradva az éllovas Celtic mögött, de öttel megelőzve a negyedik Dundee-t. Mivel a klub az előző szezonban nem jutott be a legjobb hat közé, vagyis a rájátszásba, már mindenképp nagy sikert ért el László Csaba csapata.

Legutóbb a Falkirk ellen idegenben gól nélküli meccset játszottak – az elmúlt négy évben ezen a pályán nem tudtak nyerni -, az erdélyi szakember hosszú értékelésbe kezdett, a Daily Record ebből idéz.

„A skót futballnak megújulásra van szüksége, mert elveszítette a tiszteletet, európai tekintélyét. Valamennyi menedzsernek, edzőnek a skót futballért kell dolgoznia, hogy a nemzeti csapat - tíz év után - újra kijuthasson nagy nemzetközi tornára. Nagyon fontos, hogy fiatal játékosok lehetőséget kapjanak. Sok tartalékmeccset nézek meg, és szembetűnő: gyors változtatásokra van szükség.

A következő öt évben valaminek történnie kell, különben olyan szar lesz a skót foci, mint az osztrák vagy a magyar. Csak Németországot tudom példaként hozni, ahol az elmúlt öt évben kiváló futballakadémiák létesültek” – magyarázta a 45 éves edző, aki a Mönchengladbach egyik akadémiáján dolgozott, mielőtt a magyar válogatott pályaedzője lett.

Csapatáról elmondta, nagy esélyt jelent, hogy az Európa Ligában szerepelhet, szem előtt lesznek, mindenki figyelhet rájuk. „Ha felhívok német csapatokat, hogy barátságos meccset szeretnék velük játszani, azt felelik: ők nem szeretnének. Azt akarom elérni, hogy hamarosan ők hívjanak, mert szeretnének edzőmeccset lekötni velünk. Ezért kell keményen dolgozni.”

A bajnokságról is véleményt formált, úgy gondolja, fiatal tehetségekkel jövőre veszélyesebben játszhat csapata, és közelebb kerülhet a Celtichez illetve a Glasgow Rangershez.

A Hearts május harmadikán utóbbi vendége lesz, az utolsó fordulóban pedig a Celtic stadionjában lép fel.