Arnold, Levente
17 °C
27 °C

A 4-4-eknél jobb meccsek is voltak

2009.04.24. 12:08
Ott van az 1954-es magyar-uruguayi futballklasszikus, a 86-os vb-döntő, a 82-es olasz-brazil és 8 másik felejthetetlen mérkőzés. Az egyiken Puskás Ferenc mesterhármast rúgott. Szavazzon a legjobbra!

Múlt kedden a Chelsea 4-4-es döntetlent játszott a Liverpoollal BL-negyeddöntő-visszavágón, egy héttel később a Pool otthon végzett 4-4-re az Arsenallal PL-meccsen.

Melyik volt hasonlóan jó meccs?

 • 210
  A 2005-ös Pool-Milan
 • 130
  Az 54-es magyar-uruguayi
 • 86
  A 82-es francia-német
 • 62
  A 2000-es spanyol-jugoszláv
 • 58
  A 82-es olasz-brazil
 • 47
  A 62-es BL-döntő Puskással
 • 46
  A 2003-as MU-Real
 • 36
  A 70-es olasz-német
 • 25
  A 86-os argentin-német vb-döntő
 • 12
  A Liverpool-Newcastle bajnoki
 • 2
  A 66-os angol-német vb-döntő

Utóbbit a szezon legszenzációsabb meccsének tartják, az angol és a nemzetközi sajtó is is agyondicsérte mindkettőt.

A Daily Mail megemlíti, hogy bármennyire nagyszerű és fordulatokban gazdag volt mindkét meccs, akadt még jópár ilyen a történelemben.

Az újság tízes listán szedte össze a legjobbakat, beválasztott egy magyar válogatott találkozót és Puskás egyik klasszikusát is a legjobbak közé tett. Szavazni lehet a legizgalmasabbra, ahogy nálunk is.

Elsőként természetesen a Liverpool 2005-ös döntőjét említik, amikor a szünetben a Milan már 3-0-ra vezetett, de az angolok Steven Gerrard vezérletével egyenlítettek, majd 11-esekkel megnyerték a legfontosabb európai kupát.


Fordulatosabb volt a 2000-es Eb spanyol-jugoszláv csoportmeccse: a korábban egyszer sem vezető spanyolok a 96. percben szerezték a nyertes találatot a 4-3-as sikerhez. Pedig a 92.-ben még a jugoszlávok mentek 3-2-re.

Hasonlóan izgalmasan alakult az 1970-es világbajnokság elődöntője, amin hiába vezettek már a meccs elején az olaszok, a németek a 90. percben egyenlítettek. A hosszabbításban öt gól esett, végül az olaszok nyertek 4-3-ra.

Az olaszok még egy meccsel fent vannak a listán, mégpedig az 1982-es, brazilok elleni középdöntővel, ahol a dél-amerikaiak kétszer egyenlíteni tudtak, de Paolo Rossi utolsó góljára már nem tudtak felelni. A Juventus-csatár mesterhármast szerzett.

A németektől itt van még az 1966-os vb-döntő, ahol vezettek, de a rendező angolok fordítani tudtak, hogy Beckenbauerék a 90. percben egyenlítsenek. A hosszabbításban Hurst duplájával nyertek az angolok. (Évtizedek múlva bizonyosodott be, a győztes gólnál a labda nem ment át a vonalon.)

A harmadik német meccs is vb-döntő. 1986-ban az argentínok már 2-0-ra vezettek, de Völlerék nyolc perc alatt visszajöttek a meccsbe, de a vége előtt hat perccel Burruchaga - Maradona remek passzából - megszerezte a győztes gólt.

A lista utolsó válogatott meccse az 1954-es elődöntő, ahol a magyarok már 2-0-ra mentek, de Uruguay az utolsó negyedórában egyenlített. A hosszabbításban a későbbi gólkirály, Kocsis Sándor két találatával az Aranycsapat jutott a döntőbe.

A Bajnokok Ligája 2003-as negyeddöntőjében a Real Madrid háromszor vezetett a Manchester United otthonában - Ronaldo mesterhármast rúgott -, de a hazaiak mindig egyenlíteni tudtak, és a végén 4-3-ra nyertek. A Real nem nagyon szomorkodott, mert az első meccs 3-1-es győzelmével továbbjutott.

A madridiak még egyszer szerepelnek, az 1962-es BEK-döntővel, amikor Puskás Ferenc találataival hamar kétgólos előnybe kerültek a Benfica ellen, de a portugálok egyenlítettek. Puskás újabb góljával 3-2 lett, de a Benfica Eusebio vezérletével további három gólt rúgott, megnyerte a BEK-et.

Nem meglepő, hogy a listán van egy angol bajnoki. Az 1995-96-os szezonban a Newcastle hiába vezetett már 2-1-re és 3-2-re az Anfield Road-on, a Liverpool Stan Collymore 90. percben szerzett góljával nyert. Keegan csapata csak annyival vigasztalódhatott, hogy a bajnokságban a Pool előtt végzett. Meg nem nyerte, mert az MU megelőzte.

A tízes listához mi még hozzátennénk plusz egy mérkőzést, amely a világbajnokságok történetének egyik legnagyobb fordítása, majd egyik legfájdalmasabb búcsúja volt.

Az 1982-es elődöntőben a németek vezettek a franciák ellen, de Platiniék egyenlíttek, majd a hosszabbításban már két góllal elhúztak. A németek azonban visszakapaszkodtak, majd tizenegyesekkel kiharcolták a döntőt.