Móric
9 °C
15 °C

Megfojtotta a Chelsea a Barcelona játékát

2009.04.28. 23:24
A Bajnokok Ligája barcelonai elődöntője nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a Chelsea 11 emberrel védekezve kihúzta kapott gól nélkül a látványostól nagyon távol álló meccset. A zártan védekező angolok ellen csak a hajrában tudott ziccereket kialakítani a Barcelona, ennél csak jobb lehet a visszavágó.

Hiába mondta a mérkőzés előtt Guus Hiddink, hogy a Chelsea nem áll be védekezni a Camp Nouban, csapatának esze ágában nem volt támadólag fellépni a Barcelona elleni BL-elődöntőben. Az angol csapat taktikája meglehetősen egyszerű volt: szorosan védekeztek, és azonnal felrúgták, aki megszabadult az emberétől, a támadásokra fordított energiát a visszavágóra tartogatták.

A Bajnokok Ligája elődöntője így egy átlagos Barca-bajnokira emlékeztetett, a katalánok 35 méterre Petr Cech kapujától járatták a labdát, és keresték az utat, de a tömörülő angolok mellett ez nem ment könnyen. Lionel Messit leradírozta a pályáról Bosingwa, Samuel Eto’o pedig a két középhátvéd között levegőt is alig kapott, a Barcelonának minden kapu felé megtett méterért vért kellett izzadnia.

A szórványos Chelsea-ellenakciók egyikénél Rafa Marquez kis híján gólt rúgatott Didier Drogbával (az elefántcsontparti csatár többet volt a saját térfelén, mint a katalán tizenhatoson belül), de a teljesen érdemtelen vezetést Victor Valdes védése megakadályozta. A második félidőben próbált sebességet váltani a Barcelona, de az angolokhoz hasonló szervezettséggel védekező csapattal még nem találkoztak az idényben.

Talán egyszer sem alakított ki ilyen kevés gólhelyzetet a világ legjobb csapataként tisztelt Barca, az ígéretesen induló támadások végén mindig hiba csúszott az utolsó passzokba, igazi ziccert csak a hajrában sikerült kialakítaniuk, de Eto’o - a két középső védőt lehagyta a felezővonalnál, de kihagyta a helyzetet -, majd a cseréjeként beállt Bojan Krkic is hibázott, Alexandr Hleb pedig a jó ütemben kifutó Cechbe vágta a labdát. Krkic tökéletesen érkezett egy beadásra, de négy méterről föléfejelt.

Minden a Chelsea elképzelése szerint alakult az első meccsen, hiszen megúszták kapott gól nélkül Barcelonában (a 70. percben Hiddink Lampard-Belletti cseréje világossá tette, hogy semmi más céljuk nem volt), ráadásul a Barcelonában megsérült Marquez, Carles Puyol besárgult, nem játszhat jövő szerdán, Michael Ballack viszont nem kapott pirosat, bár úgy látszott: rászolgált.

A párharc még messze nem dőlt el, hazai pályán biztosan többet mutat majd támadásban is a Chelsea, jóval nyíltabb mérkőzés lesz a londoni, ahol több területe lehet majd a Barcelonának is. Ennél csak jobb jöhet.