Adalbert
13 °C
21 °C

A Barca nem tud gólt rúgni az angoloknak

2009.04.29. 10:59
Meglepetéssel kezdődött a Bajnokok Ligája elődöntője. A Barcelona nem bírt a Chelsea-vel. A világ legjobb csapatának tartott katalánok gólt sem lőttek hazai pályán. Erre legutóbb több mint egy éve, 2008. április 23-án volt példa: akkor is egy angol csapat, a Manchester United elleni BL-elődöntőben.

A védekező futball diadalát hozta a Barcelona-Chelsea elődöntő. Bár a találkozó elején Guus Hiddink, a Chelsea menedzsere azt mondta, látványos meccs lesz, hiszen támadó futballt játszó csapatok csapnak össze, a vendégek ebből szinte semmit nem valósítottak meg. Védekezésben viszont kiválóan teljesítettek.

000T TRDV501531

Josep Guardiola, a Barcelona edzője dicsérte csapatát, annak ellenére, hogy ezúttal a támadók szinte semmit nem mutattak. Azt ígérte, ugyanebben a szellemben lépnek pályára Londonban is. Egy dologban javítaniuk kell, gólt kell lőniük, ha nem akarnak a tizenegyesekig jutni.

„Hiába érdemeltünk volna többet, be kell érnünk ezzel az eredménnyel – értékelte a meccset Guardiola. – Ellenfelünk jól ismerte a játékunkat, fel is készült ebből, remekül védekezett. Hat védővel, akik ráadásul nagyszerű felépítésű játékosok, állták az utunkat. Sokan nem fogunk változtatni a játékunkon, ugyanebben a szellemben játszunk majd Londonban is.

Guardiola hozzátette: „Semmi okunk a szégyenkezésre, csak büszkeséggel tudok gondolni a játékosokra. Nehéz úgy játszani, ha az ellenfél betömörül a saját kapuja elé, és gyakorlatilag feladja a támadásvezetést. Hónapok óta nyerjük a meccseinket, a bizalom megvan. Szükségünk van rá, a szurkolóink ma este is mellettünk álltak. Tudják, hogy mi mindig a győzelemre játszunk, mint ahogy majd szombaton is Madridban a Real ellen.”

Valóban kevés támadást vezetett a Chelsea, ennek ellenére Rafael Márquez ügyetlenkedése miatt Didier Drogba kis híján betalált. Hiddink a kapus Petr Cech és a védő John Terry teljesítményét emelte ki. Azt is hozzá kell tenni, a Chelsea-középpályások kitűnően semlegesítették Iniestát és Xavit, így nem volt senki, aki mozgatta volna a hazai csatárokat.

„Elégedettek vagyunk az eredménnyel, főleg annak tükrében, amiket mostanában a Barcelona művel – mondta Hiddink a meccs után. – Egy év után nem sikerült gólt rúgniuk hazai pályán, és ez elsősorban a kimagasló védekezésünknek köszönhető. Az első félidőben fegyelmezettek voltunk, de az előre játékban nem összpontosítottunk eléggé, sok volt a pontatlan indítás. A második félidőben már jobban játszottuk ezt is, de a visszavágóra van miben javulni."

Hiddink azt is elmondta, a mai modern futballban nem feltétlenül jelent előnyt egy idegenbeli döntetlen, ezen a szinten bármi megtörténhet a visszavágón. „Petr Cech számos bravúrt mutatott be, Terry zseniálisan őrizte Messit, a baloldalon Malouda is kiváló teljesítményt nyújtott. Megvan a bátorság és az erő bennünk, hogy sikeres visszavágót vívjunk, mentálisan nagyon rendben van a társaság.”