Paszkál
10 °C
15 °C

40 év után rúgott ki edzőt a Juventus

2009.05.19. 11:41
1969 októberében küldött el utoljára edzőt a Juventus, ezt a sorozatot szakította meg Claudio Ranieri hétfői elbocsátása. Az Atalanta elleni 2-2 zsinórban a torinóiak 8. nyeretlen meccse volt, ilyen rossz sorozatot utoljára 1983-ban produkált a csapat.

Egyre biztosabb, hogy a 2008/09-es szezon a Juventus újkori történetének egyik legsiralmasabb idénye lesz, ennél rosszabb csak a 2005-ös calciopolit követő kizárás idején volt a helyzet Torinóban. A kudarcnak rengeteg összetevője van, a hétfőn kirúgott Claudio Ranieri mellett a vezetőség is vastagon benne van, hiszen az elmúlt két évben gyenge játékosok egész sorát vitték a klubhoz.

000T TRDV512158

Ranierit egész évben sérülések hátráltatták abban, hogy legerősebb csapatát játszassa, ennek ellenére ősszel gyenge játékkal is jöttek az eredmények, a Juve versenyben volt a bajnoki címért, és BL-csoportját is megnyerte a Real Madrid előtt. A tavasz azonban előhozta minden gyengeségét, miközben további kulcsjátékosok dőltek ki, az edző alkalmatlansága is egyre világosabbá vált.

A korábban a Valenciát és a Chelsea-t irányító edző számtalan rossz döntése mellett annak köszönheti kirúgását, hogy képtelen volt váratlan húzásokra, így már a kiscsapatok sem tartottak a Juventustól. A kiesőjelöltek, és középcsapatok ellen az utóbbi hetekben csalódást keltő eredményeket ért el a Juve, az idényt végigbotladozó Lazio is simán kiverte a kupa elődöntőjében.

Ranieri szerződése az év végén lejár, ki sem kellett volna rúgni, de a Juventus vezetősége már jogosan féltette a 3. helyet is (a Fiorentina 1 pontra jött fel, a 4. pedig már selejtezőt játszik a BL-ért), ezért a csapatával teljesen esélytelenül vergődő edzőt Jean-Claude Blanc és a vezetőség a klub szokásaitól merőben eltérően menesztette.

"Az utóbbi időben elért eredmények, valamint a Fiorentina egypontos felzárkózása miatt – és persze az egész szezont elemezve – arra a döntésre jutottunk, hogy meg kell válnunk Claudio Ranieritől" – mondta Blanc a Juventus honlapjának.

A Juventus 40 év után először rúgott ki vezetőedzőt, a legutolsó elbocsátott szakember az 1969-ben elküldött Luis Carniglia volt, ez is mutatja, mennyire nem mindegy a csapatnak, hogy elbukja-e az automatikus BL-szereplést. Ranierit a klub legendája, a stábban eddig is dolgozó Ciro Ferrara váltja, ami több szempontból is jó döntés: a hátralévő két meccsen nem annyira a szakmai hozzáértés, mint a megfelelő motiváció húzhatja ki a gödörből a Juvét.

A gödör mély: a klub 1983 óta nem produkált nyolcmeccses nyeretlenségi szériát, közben belső feszültségekkel, stadionbezárással és szurkolói elégedetlenséggel is szembe kell nézni. A szurkolóknak nem tetszenek a klub igazolási tervei, elsősorban Fabio Cannavaro ellen tüntetnek hevesen, aki – több játékossal ellentétben – elhagyta a Juvét, amikor a másodosztályba küldték a csapatot.

Ciro Ferrara kilenc éven át volt a Juventus játékosa, mindent megnyert Torinóban. Elmondása szerint egyetlen percig sem hezitált, amikor felkérték: „Nem kértem semmit, csak igent mondtam. 1994 óta vagyok a család tagja, természetes, hogy vállaltam a feladatot, ugyanakkor a megbízatásom csak két meccsre szól, és nem tudjuk, mit hoz a jövő.”

„A játékosok motivációját kell felpiszkálni. Néha ehhez elég apró dolgokon változtatni, mint ahogy apróságok kellenek ahhoz is, hogy egy csapat ilyen gödörbe kerüljön. Engem erős érzelmek fűznek a klubhoz, meglátjuk, ebből mennyit tudok átadni a játékosaimnak.” – tette hozzá Ferrara.