Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Egymilliós büntetés, két zárt kapus meccs

2009.06.11. 15:17 Módosítva: 2009.06.11. 15:21
Az MLSZ egymillió forintra és két zárt kapus meccsre büntette az Újpestet az utolsó fordulóban történt rendbontás miatt. A Fehérvár elleni találkozó után a szurkolók a pályára szaladtak, a biztonságiak a vendégek játékosait és szurkolóit is bántalmazták.

A Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága a Soproni Liga 30. fordulójában lejátszott Újpest–Fehérvár mérkőzés alatt és után történt rendzavarások miatt az Újpest FC-t mint többszörös visszaesőt 1 millió forintos pénzbüntetés megfizetésére kötelezte, továbbá elrendelte a soron következő 2 hazai bajnoki mérkőzés nézők nélküli, zárt sportlétesítményben történő megrendezését.

A testület a Fehérvár FC-t mint visszaesőt 150 000 forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte, plusz a soron következő hazai bajnoki mérkőzését nézők nélkül, zárt sportlétesítményben kell megrendeznie, de ez utóbbi rendelkezés végrehajtását az fb augusztus 31-ig felfüggesztette.

Retteghy István, a fegyelmi bizottság elnöke a szövetség honlapjának így kommentálta a döntést: ”Az Újpest többszörös visszaeső, a legutóbbi sajnálatos esetet minden apró részletre kiterjedően, rendkívül alaposan megvizsgáltuk, elemeztük a különféle jelentéseket, beszámolókat, videofelvételeket, kedden meghallgattuk az összes érdekeltet is, azóta semmilyen új körülmény nem merült fel, mára már csak a büntetés mértékének tisztázása maradt. A Fehérvárt azért marasztaltuk el, mert szurkolói tiltott rigmusokat skandáltak.”

Retteghy megkeresésünkre annyit mondott, az ügyben nem nyilatkozhat, a továbbiakban Serényi Péter az MLSZ sajtófőnöke ad tájékoztatást.

Serényi szerint a fegyelmi bizottság mindent a legapróbb részlétekig mérlegelt. Az összes jelentést, elemzést és videofelvételt megnézték, kedden az összes érdekelteket meghallgatták, ezután hozták meg a döntést jogvégzett emberek.

Az Újpest nem kívánta kommentálni a döntést, elmondták, pénteken sajtótájékoztatót tartanak, akkor reagálnak a történtekre és a szövetség döntésére.

A pályán történt incidensek miatt – amikor játékosokat inzultáltak az újpesti biztonságiak és szurkolók – nem a szövetség hoz döntést, mert ott hivatalosan is bűncselekmények történtek, az ügyben rendőrségi vizsgálat van folyamatban.

Az Újpest korábbi bűnei

A lila-fehérek MLSZ által közzétett korábbi bűnlajstroma, az előzmények a 2008-2009-es idényből, amelyeket a mai elmarasztalás követte:
2008. október 26.: Újpest–Paks, rendezői létszám növelése+szövetségi ellenőr fogadása.
2008. október 31.: ZTE–Újpest, 300 ezer forintos pénzbüntetés.
2008. november 16.: Fehérvár–Újpest, 1 zárt kapus mérkőzés 2009. március 15-ig felfüggesztve+200 ezer forintos pénzbüntetés.
2009. május 3.: Újpest–Diósgyőr, 1 zárt kapus mérkőzés augusztus 31-ig felfüggesztve+400 ezer forintos pénzbüntetés.
2009. május 23.: Győr–Újpest, rendezői létszám növelése a két következő idegenbeli bajnokin+szövetségi ellenőr fogadása.