Rudolf
2 °C
13 °C

Brazília csak a szerencsének köszönheti

2009.06.26. 11:19
Hiába mutatott utóbbi két meccsén javuló játékot a brazil válogatott, csak nagy nehézségek árán tudta legyőzni az érezhetően életük meccsét játszó dél-afrikaiakat. Ezzel együtt folytatódott a dél-amerikai csapat veretlenségi sorozata. Már több mint egy éve, 15 meccs óta nem kaptak ki tétmeccsen.

Dél-Afrika sokat tanulhatott az Egyesült Államok–Spanyolország meccsből. Igyekezett a védelmét ugyanolyan jól megszervezni, mint az amerikai válogatott. Ez nagyjából sikerült is, de az is kellett, hogy a brazilok erőteljesen visszavegyenek a lendületből, ami az előző két meccsen jellemezte a játékukat.

000T TRDV538052

A dél-afrikaiak megfogadták edzőjük tanácsát, hamar megszokták, hogy a világ legjobb futballistáival állnak szemben. Az idő múlásával a brazilok egyre idegesebbek, a hazaiak egyre bátrabbak lettek. Apró lehetőségek akadtak itt is, ott is, de az igazi ziccerekkel, a látványos játékkal, a nagy irammal adósok maradtak a csapatok. Végül nem lett hosszabbítás, ami a csereként beállt Dani Alves érdeme, aki egy buta szabálytalanság után megítélt szabadrúgást bombázott a kapuba.

A Barcelona védője a 82. percben állt be, és hat perc múlva eldöntötte a meccset. „Nagyon nagy gólt lőttem. Boldog vagyok, hogy lehetőséget kaptam, és az én gólommal nyertünk. Igazán jól találtam el a labdát, de a csapattársak is segítettek, zavarták a sorfalat és a kapust a kilátásban. A spanyolverés egy jó lecke volt, tudtuk, hogy készüljünk a döntőre.”

000T TRDV538049

A brazilok szövetségi kapitánya nemcsak saját csapatának, a dél-afrikaiaknak is gratulált a meccs után. „Tudtuk, hogy nehéz meccs lesz, arra is készültünk, hogy Dél-Afrika nem csak védekezni fog. Ellenfelünk gyors csapat, mi viszont a torna vége felé nem tudunk ugyanúgy játszani, mint a korábbi meccseken. Dani Alves beállítása jó húzás volt, azért küldtem a pályára, mert úgy éreztem, hogy középen a hazaiak jól lezárják a területet, Dani Alves pedig a szélsőjátékban az egyik legjobb a világon. A középpályára került, dinamikusabbak lettünk.”

Dunga már a döntőről is beszélt. „Az Egyesült Államoknak nagyon felkészült szakvezetője van, de nyugodtan kell játszani, és akkor nem lehet baj. Dél-Afrika jól védekezik, a spanyoloknak sem lesz könnyű dolguk velük. Nem láttam az amerikai–spanyol meccset, de most videóról közösen meg fogjuk néznii.”

Joel Santana, Dél-Afrika brazil kapitánya szomorú volt: „Nagyon kiegyensúlyozott meccs volt, érzésem szerint jól játszottunk. A játékosok pontosan azt nyújtották, amit kértem tőlük. Megleptük a brazilokat a középpályán, lehetőségeink is voltak, két percet kellett volna kihúzni. Érzelmileg különleges meccs volt, hiszen saját hazámmal és ráadásul egy olyan edzővel szemben készültünk, akit még játékos korában edzettem. Büszke vagyok a csapatra, van még egy évünk, hogy alaposabban felkészüljünk a vb-re, jó úton haladunk.”

A találkozó legjobbjának a dél-afrikai Steven Pienaart választották. „Büszke vagyok, hogy én lettem a meccs legjobbja, de ezt odaadtam volna cserébe azért, ha mi nyerünk. Veszítettünk, de úgy érzem, nem érdemeltük meg a vereséget.”