880 millió euró hiányzik az ukrán Eb-hez

2009.08.04. 16:46 Módosítva: 2009.08.04. 16:50
Újabb gondok merültek fel a 2012-es ukrán-lengyel labdarúgó Európa-bajnokság rendezése körül és megint az ukránoknál. Juscsenko államfő nem adja oda a szükséges pénzt, így pedig nem lehet a hiányosságokat pótolni. Az UEFA végleges döntése decemberben lesz, a németek lehetnek a beugrók.

Továbbra is kétséges, hogy Ukrajna képes lesz-e megrendezni Lengyelországgal közösen a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságot, miután Viktor Juscsenko államfő döntése miatt több száz millió eurótól esik el a szervezőbizottság.

A köztársasági elnök megvétózott egy törvényjavaslatot, aminek értelmében az ukrán nemzeti bank 880 millió eurót lett volna köteles az államháztartásba helyezni a 2012-es Eb-rendezésre. A hír kedden jelent meg a kijevi médiában.

Juscsenko döntése váratlan, mert az államfő júniusban még azt vetette politikai ellenlábasa, Julija Tyimosenko miniszterelnök szemére, hogy a kormány pénzügyi politikája miatt vontatottan haladnak a közlekedési beruházások, és az idei évre tervezett 239 millió eurós tervnek mindössze tizede valósult meg.

Az államfő akkor arra kérte a miniszterelnököt, tegyen meg mindent az építkezések felgyorsítására.

Ukrajna novemberig kapott időt az Európai Labdarúgó Szövetségtől (UEFA), hogy pótolja a hiányosságokat, amiket Michel Platini UEFA-elnök legutóbbi látogatásakor tapasztalt.

A francia sportvezető kifejtette: csak Kijev érte el azt a szintet, ami elegendő lehet az Európa-bajnoksághoz. Az UEFA végrehajtó bizottsága december 10-11-i, portugáliai találkozóján dönt véglegesen arról, hogy Ukrajna tarthatja-e Lengyelországgal közösen a 2012-es kontinenstornát.

Korábban Platini elmondta: Németországot tudja elképzelni lehetséges helyszínként, ha az ukránoknak ngézabkem sikerül megteremteni a rendezés feltételeit.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM