Ervin
14 °C
21 °C

A Bayern lenyomta a Barcelonát a BL-ben

2009.08.06. 08:53 Módosítva: 2009-08-06 08:53:31
Az UEFA a tavalyi Bajnokok Ligájával keresett 581,8 millió euró nagy részét szétosztotta a csapatok között. A legtöbbet a MU kapta, a legkevesebbet a BATE Boriszov. A győztes Barcelona még a Bayern Münchennél is kevesebbet kapott.

A labdarúgó Bajnokok Ligája idei döntőjében a Barcelona 2-0-ra nyert a Manchester United ellen. Ennek ellenére az angol klub közel 7 millió euróval többet keresett a sorozatban, mint a győztes. A Bloomberg összegei – az UEFA adataira támaszkodva – elsősorban a televíziós közvetítésekből és marketingbevételekből tevődnek össze.

Fergusonék az utolsó meccs után összesen 37,8 millió eurót, míg Messiék 31 millió eurót kaptak. Meglepő a Bayern München bevétele, a német klub a katalánoknál is több, 34,6 millió eurót szerzett.

Elsősorban annak köszönhette, hogy egyedüli német csapatként jutott be az egyenes kieséses szakaszba, ahol még egy kört ment, végül a legjobb nyolc között a későbbi győztes Barcelona verte ki megsemmisítő 1-5-tel.

A tavalyi évadban 581,8 millió eurós bevétele volt az UEFA-nak. A szervezet mintegy 300 milliót osztott szét a csapatok között a teljesítmények alapján, míg a fennmaradó részt a klubok televíziós piaci súlya szerint.

A negyedik legmagasabb összeg a Chelsea-é (30,5 millió euró), mintegy kétmillióval több, mint az ötödik Internazionale pénze. Az olaszok már a legjobb tizenhat között búcsúztak.

A négy angol csapat – egy döntős, két elődöntős, egy negyeddöntős – összesen 117,7 milliót keresett, ezzel magasan ők kapták a legtöbbet az európai országok közül. A legkevesebbet a BATE Boriszov, de a fehérorosz együttes így is 6,3 millió euróval gazdagodott.