Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Milliárdos csapat a Debrecen BL-ellenfele

2009.08.08. 18:56 Módosítva: 2009-08-08 18:57:52
A Levszki Szófia Bulgária egyetlen futballklubja, amely sosem esett ki az élvonalból, 26-szor nyert bajnoki címet, ugyanennyiszer kupát. Három éve első bolgár csapatként eljutott a Bajnokok Ligája főtáblájára. Jelenlegi keretében 11 idegenlégiós vana.

Talán a lehető legjobb ellenfelet kapta az öt lehetséges közül a Debrecen a Bajnokok Ligája playoffkörében, de gyorsan hozzá kell tenni, Bulgária egyik legpatinásabb, nagyon komoly anyagi hátterű elitklubja jön Magyarországra.

A Levszkit 1914. május 24-én alapították, a bolgár szabadsághős Vaszil Levszkiről kapta nevét. Az egyesület neve korábban Levszki Szpartak, majd a rendszerváltás előtti időkben Vitosa Szófia is volt.

1933-ban nyerte első bajnok címét, azóta 26-szor végzett az élen. Az elmúlt húsz évben csak ötször nem a CSZKA vagy a Levszki nyerte a bajnokságot.

Az utóbbi öt évben háromszor nyert a Levszki, legutóbb egyetlen pont előnnyel. Öt fordulóval a vége előtt még a CSZKA vezetett négy ponttal, de előbb hazai pályán elbukta a rangadót a Levszki ellen, majd kikapott Várnában a Cserno Morétól is. Ekkor a Levszki ugrott az élre, és nem is engedte ki kezéből az első helyet. Ez előtt – 2005/2006-ban és 2006/2007-ben – előbb három, majd öt pont előnnyel volt a Levszki Bulgária bajnoka.

Kétségtelen, hogy a CSZKA Bulgária leghíresebb klubja, ott nevelkedett Hriszto Sztoicskov, Georgi Dimitrov, Lubos Penev, Dimitar Berbatov, de azért a Levszki is számos világsztárt adott: Boriszlav Mihajlov, Naszko Szirakov, Daniel Borimirov,mind híres európai klubokban szerepeltek.

A CSZKA kétszer – 1967-ben és 1982-ben – eljutott a BEK-elődöntőig, a Levszki viszont az ország egyetlen csapata, amely a Bajnokok Ligája csoportkörébe verekedte magát.

A 2006/2007-es kiírásban előbb kettős győzelemmel a grúz Sioni Bolsinit verte ki, majd egy hazai 2-0 után 2-2-t játszott az olasz Chievóval, és a főtáblára jutott. Ott már nem sok öröme volt, a Barcelona 0-2, 0-5-tel, a Chelsea 1-3, 0-2-vel, a Werder 0-3, 0-2-vel intézte el, így a kék-fehérek első BL-kalandja csúfos kudracba fulladt, az összes meccset elbukták, egyetlen gólt lőttek, 17-et kaptak.

Tavaly is a Bajnokok Ligájában próbálkoztak, de a harmadik selejtező körben a fehérorosz BATE Boriszov éppen kárukra aratta története legnagyobb sikerét.

Az idei sorozatban a Levszki, csakúgy, mint a Debrecen, nem panaszkodhat a sorsolásra. Egy andorrai és egy azeri ellenfelet kellett legyőznie, hogy idáig eljusson. A Sant Juliát 4-0, 5-0-lal, az FK Bakut 0-0, 2-0-lal verte ki.

Történetében harmadszor kerül szembe magyar csapattal. A korábbi randevúkban sok köszönet számukra nem volt: előbb az Újpesti Dózsa verte el őket 1974-ben (0-3, 1-4), majd a Ferencváros 1992-ben (2-3, 1-4).

A klub tulajdonosa a jogász végzettségű Todor Batkov, akit a hírek szerint a Levszki-szurkolók nem nagyon szeretnek. Batkov a telekommunikációs és médiacégein keresztül évente kétmilliárd forintnak megfelelő összeget pumpál a Levszkibe.

A tulaj azzal vált hírhedtté nemzetközileg, hogy egy 2006-os UEFA-kupa-meccs után homoszexuálisnak nevezte a hazájában is sokszor bírált angol Mike Riley játévezetőt, mert már a 35. percben kiállította a csapat francia légiósát, Cédric Bardont. A francia középpályás 2005 és 2007 között korábban már futballozott a Levszkiben, idén nyáron tért vissza.

A csapat edzője a 49 éves szerb Ratko Dosztanics, aki játékosként francia alsóbb osztályú csapatokban szerepelt, majd edzőként dolgozott a CZ Belgrádnál, a Szlávia Szófiánál, az OFK Belgrádnál, de Kínába is hívták. 2009. július 23-án vette át a Levszki irányítását, miután a korábbi trénernek, Emil Velevnek felmondtak.

A keretben pillanatnyilag 11 idegenlégiós van. A legismertebb a már emlegetett Cédric Bardon. A középpályás a Lyon, a Rennes, a Guingamp és a Le Havre után játszott az izraeli Beni Yehudában és a ciprusi Anorthosziszban is. Három brazil is van a Levszkinél, közülük a legismertebb Joazinho. Lúcio Wágner már 2003 óta futballozik itt.

Van három tunéziai válogatott, Jusszuf Rabeh, Rasid Tiberkanine és Sakib Benzukane, a Banik Ostravában korábban hét évig szerepelt cseh David Bystron 2004-ben cseh bajnok volt. Meg kell említeni a 30-szoros macedón válogatott középpályást, Darko Tasevszkit és a korábban az Arisz Szalonikiben is profiskodó szerbet, Szasa Szimonovicsot.

A hazai játékosok zöme megfordult már a válogatottban, így a kapus és a csapatkapitány Georgi Petkov, a védő Elin Topuzakov, Zsivko Milanov, a középpályás Georgi Szarmov, a csatár Hriszto Jovov, Nyikolaj Dimitrov.

Az U21-es csapatban játszott a védő Viktor Genev, a középpályás Milan Ognyanov, Lazar Baltanov, a csatár Endzso Krasztovcev és az egyik legnagyobb bolgár tehetségnek kikiáltott Alekszandar Kirov. Az idei bolgár bajnokság a hét végén indul, a Levszki első ellenfele a Botev Plovdiv .

Míg a Debrecen várhatóan a Puskás-stadionba viszi a Levszki elleni meccsét, addig a magyar bajnokra 30 ezer fanatikus vár a Georgi Aszparurohov-stadionban. A létesítményt – amely a klub egykori játékosáról, az 1971-ben, 28 évesen elhunyt csatárról kapta a nevét – 1963-ban építették és adták át, azóta többször felújították, legutóbb 1999 májusában, akkor alakult ki a végleges formája.

A 29 200 férőhelyes, teljes egészében ülőhelyekkel ellátott stadionban két éve cserélték a gyepszőnyeget. Csak az idősebb Levszki-szurkolók emlékeznek arra, amikor 1970. március 4-én, a Gornik Zabrével vívott KEK-meccsen 60 ezren tolongtak a lelátón. Ez megdönthetetlen klubrekord, de a hangulat nagy lesz a Debrecen ellen is.

Az első mérkőzést augusztus 19-én, Szófiában rendezik, este 20:45-kor. A visszavágót augusztus 25-én, a Puskás-stadionban, szintén háromnegyed kilenckor.