Móric
9 °C
15 °C

Szívroham végzett az Espanyol-kapitánnyal

2009.08.09. 10:32
A spanyol futballklubok egyperces gyászszünettel emlékeznek a 26 éves korában elhunyt Dani Jarque-ra, a barcelonai Espanyol védőjére. Az eszméletét vesztett futballistára a szállodai szobában találtak rá társai. Azonnal kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni az életét.

Miközben a játékostársak a vacsorához készülődtek, Dani Jarque a szállodai szobájában a barátnőjével beszélt telefonon, majd hirtelen elhallgatott. A kétségbeesett hölgy egyből hívta a csapattársakat. Amikor felértek a szobába, Jarque eszméletlenül feküdt a földön. A csapat orvosa, Miguel Cervera azonnal megpróbálta újraéleszteni, és hamarosan megérkeztek a mentők is. Defibrillátort is alkalmaztak, de Jarque szíve nem indult újra, az első feltételezések alapján fulmináns asystolia, azaz hirtelen szívmegállás okozhatta a halálát.

000 Par1673106

Olaszországban, a Firenze melletti Covercianóban edzőtáborozott a spanyol élvonalbeli Espanyol futballcsapata. Szombatra pihenőt rendelt el a szakvezetés, amit többen egy firenzei városnézéssel akartak elütni. Jarque már akkor rosszullétre panaszkodott, nem tartott a társakkal.

Bár a mentő 10 perc alatt kiért, a leggyorsabb orvosi beavatkozás sem tudta megmenteni a fiatal játékos életét. A halál okának pontos okát a boncolás után fogják megállapítani. Az Espanyol vasárnap este barátságos meccsre készült a Bolognával, amit természetesen lemondtak. A csapat úgy döntött, azonnal összecsomagol, visszatér Barcelonába.

Daniel Jarque González 1983. január 1-jén született Barcelonában. Karrierje a CF Cooperativában indult, 12 évesen lett az Espanyol igazolt futballistája, soha nem játszott más klubban.

2001 és 2004 között az Espanyol B csapatában szerepelt, 2002-től már helyet kapott a legjobbak között is. 19 évesen mutatkozott be a spanyol élvonalban, az elmúlt hét esztendőben 173 bajnoki és kupameccsen 8 gólt lőtt középhátvédként.

000T TRPar2710065

2001-től az összes spanyol utánpótlás-válogatottban megfordult, 2002-ben az U19-esekkel nyert Európa-bajnoki címet. 2006-ban spanyol kupagyőztes, 2007-ben UEFA-kupa döntős volt. Egy hónappal ezelőtt választották meg csapatkapitánynak a tisztéről lemondó Raúl Tamudo helyett.

A halálhír mélyen megdöbbentette a spanyol sporttársadalmat. Többen, köztük Raúl, a Real Madrid futballistája is, arra hívták fel a figyelmet, sürgősen tenni kell valamit, hogy ilyen fiatal játékosok ne haljanak meg értelmetlenül. Szinte valamennyi klub megemlékezik Dani Jarque-ról, a vasárnapi barátságos meccseken pályára lépő csapatok mindegyike egyperces gyászszünettel adózi a 26 éves játékos emlékének.

Két évvel ezelőtt Antonio Puerta, a Sevilla 22 éves futballistája a Sevilla–Getafe bajnoki meccsen lett rosszul, és bár saját lábán hagyta el a játékteret, a kórházban leállt a szíve. Hiába küzdöttek az életéért.