Béla
12 °C
27 °C

Meghalok, inkább előbb, mint utóbb

2009.08.11. 21:07
Másfél hete hunyt el Sir Bobby Robson, az elmúlt évtizedek egyik legnagyszerűbb angol futballedzője. A válogatottal vb-elődöntős, klubjaival többszörös bajnok, UEFA-kupa- és KEK-győztes tréner nemcsak a címeket gyűjtötte, hanem nyilatkozataival is szórakoztatott.

Az 1933-ban született Robson majdnem húsz évg futballozott, a Fulhamben, a West Bromban és az USA-ban is játszott. Egyszer azonban azt mondta, másnak készült: "A fél kezemet odaadtam volna, hogy zongorista lehessek."

PAR2004041156114

Húsz válogatottságig jutott, de edzői karrrierje mellett eltörpül játékos-pályafutása. Első csapatától, a Fulhamtól dicstelenül kirúgták, ám egy szürke kiscsapat, az Ipswich Town jó vásárt csinált vele. Több mint egy évtizeden keresztül dolgozott a klubnál, amelyet nemcsak az európai mezőnybe vezetett, hanem 1981-ben az UEFA-kupát is elnyerte vele.

Egy évvel később kicsivel maradt le az Ipswich a bajnoki címről, Robsont pedig a sikerek az angol válogatott élére repítették. Két vb-n vezette Brian Robsonékat, 1986-ban a negyeddöntőben Argentínával szemben buktak el. Ezen a meccsen szerezte Maradona a legendássá vált Isten keze gólt. Robson nem lelkesedett a jelenetért: "Az nem Isten keze volt. Hanem egy szélhámosé. Istennek nem volt köze hozzá. Aznap Maradona örökre leírta magát nálam."

90-ben az elődöntőig jutottak az angolok, ahol a később világbajnok németek büntetőkkel legyőzték őket. A negyeddöntőben meg kellett szenvedniük Kamerun ellen. Csak hosszabbításban győztek Gary Linekerék. "Nem becsültük le őket, sokkal jobbak voltak annál, amit gondoltunk róluk" – mondta a meccsről Robson, aki a torna végén távozott a válogatott éléről.

Az edző ezután európai kalandozásba kezdett. A PSV Eindhoven után (1990/92, két holland bajnoki cím), ahol Ronaldo első európai meccseit játszotta, délre vette az irányt. Portugáliában a Sportinggal kevés sikert ért el, a Portóval azonban kétszer bajnok lett. (Nála lett tolmácsnak álcázva másodedző José Mourinho.) Aztán a Barcelona következett, és bár csak egy szezont maradt edzőként, 96/97-ben KEK-et, Spanyol Kupát és spanyol Szuperkupát nyert.

Egy újabb eindhoveni év után nem tudott ellenállni gyerekkora kedvenc csapata hívásának, 1999-ben a Newcastle United menedzsere lett. Ez volt az utolsó munkája, és bár címeket nem nyert a klubbal, a táblázat aljáról az élmezőnybe és a Bajnokok Ligájába juttatta a Newcastle-t. És nem mellesleg emlékezeteseket nyilatkozott.

"Titus Bramble nagyon jól játszott, ezzel elhallgattatja majd a fpújolokat, akik jól leihatják magukat, mi pedig élhetjük tovább az életünket – mondta a 2002-ben hatmillió fontért igazolt védőről, akit máskor is méltatott. - Ha Titus levetkőzik az öltözőben, nagyon hasonlít Tysonra, azt leszámítva, hogy ő nem harap, viszont jól szerel."

Nem minden játékosért lelkesedett ennyire. "Most már nálunk van Southgate" – jelentette ki annak kapcsán, hogy kilencmillió fontért megszerezték Jonathan Woodgate-et. A nehezen kezelhető walesiről, Craig Bellamyről pedig így szólt: "Ő az egyetlen általam ismert ember, aki össze tud önmagával is veszni."

HKG2003072135965

A 2002-ben lovaggá ütött Robson általánosságban is tudott figyelemre méltókat mondani a futballról. "A mérkőzés első kilencven perce a legfontosabb – elemzett, máskor meg körültekintően bizakodott. – Az 1-0-tól a 2-0-ig bármilyen eredmény jó lenne."

"Rövid passzokat akarok, és hosszú átadásokat. Azt hiszem, a futball a rövid passzokról és a hosszú átadásokról szól" – osztotta meg taktikai észrevételeit.

Robson 1991 óta nemcsak a pályán, betegségei ellen is küzdött. Ötször mutatták ki a szervezetében a rákot, az utolsó, tüdejében felfedezett daganatot már nem tudta legyőzni. Az edző, aki nagyon értett ahhoz, hogy kivívja a játékosok és az ellenfelek tiszteletét, a betegségről is megrendítően őszintén beszélt 2008 augusztusában.

"Az állapotomat stabilnak nevezték, és nem változott az utolsó kemoterápia óta. Meg fogok halni, inkább előbb, mint utóbb. De mindenkinek el kell mennie egyszer, és én élveztem az életem minden percét."

A 76 évesen elhunyt Sir Bobby Robsont múlt szerdán temették el, és a Premier League hét végi nyitó fordulójában a meccsek előtt néma csenddel emlékeznek meg róla.